Regnefejl på dansk gas-liste
Fejlen betyder ikke det store for nødberedskabet, hvis Danmark pludselig står i en akut gasmangel, vurderer professor.
Rusland strammer stadig sit greb mere og mere om gasforsyningen til Europa.
Det fik mandag aften Energistyrelsen til at hæve sit gas-beredskab til Early Warning, hvilket er et signal til gasmarkedet om at forberede sig på, at der kan komme en forsyningskrise.
Bliver situationen alvorligt nok, kan der gribes ind over for en række udvalgte danske virksomheder, der som de første må klare sig med mindre eller slet ingen gas.
Men nu viser det sig, at de virksomheder gennem flere år er blevet udvalgt på et forkert grundlag.
Det erkender Christian Meiniche Andersen, som er chefingeniør i Energinet, over for TV 2.
- Der er ikke nogen, der er mere ærgerlige over det end os. Særligt i den situation vi er i nu, hvor vi godt er klar over, at det har en potentiel stor betydning, om man er beskyttet eller ikke-beskyttet, siger han.
Fire virksomheder burde have været på listen
Ligesom alle andre EU-lande har Danmark en beredskabsplan klar i tilfælde af gasmangel.
Som en del af den plan udpeger Energinet hvert år i maj de danske virksomheder, som har det største gasforbrug. For i en nødsituation er det dem, der først får skruet ned for gassen.
Virksomhederne kaldes "ikke-beskyttede kunder" og inkluderer lige nu blandt andre Arla, Carlsberg, Danish Crown og Novo Nordisk.
Ideen er at sikre, at der er gas nok til blandt andet at opvarme danskernes boliger og sikre andre samfundskritiske funktioner.
Men gennem flere år har Energinet beregnet virksomhedernes gasforbrug forkert.
Det skal nemlig opgøres som et gennemsnit af virksomhedernes forbrug tre år forinden, men Energinet har kun beregnet forbruget på baggrund af et enkelt år.
Og det er ikke helt ligegyldigt.
På grund af fejlen er fire store fabrikker og produktionsanlæg, der lige nu burde have stået på listen over ikke-beskyttede kunder, gået fri.
Det fremgår af en orientering fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet 10. juni.
- De har fået mulighed for selv at vælge, om de ville fortsætte med at være beskyttede, eller om de ville over at være ikke-beskyttede, fortæller Christian Meiniche Andersen.
De fire virksomheder skal dog først have noget betænkningstid. Og derfor kan Christian Meiniche Andersen endnu ikke fortælle, om nogen af dem går med til at blive blandt de første, der får lukket for gassen.
Ikke eneste fejl
Også listen, der blev offentliggjort i maj, og som gælder fra 1. oktober i år, var behæftet med fejl.
Derfor måtte to virksomheder godt to uger efter offentliggørelsen tilføjes til listen over ikke-beskyttede gaskunder, mens tre virksomheder måtte fjernes igen.
Det oplyste Energinet i en pressemeddelelse 18. maj.
Hvor længe Energinet har brugt den forkerte metode til udregningerne, kan Christian Meiniche Andersen endnu ikke svare på.
- Det er vi ved at kigge på nu. Vi er også ved at kigge på, om det har haft en konsekvens for virksomhederne, siger han.
Betyder ikke det store for beredskabet
Selvom ideen med de ikke-beskyttede kunder er at sikre gasforsyningen til de vigtigste dele af samfundet, betyder fejlen ifølge Energinets chefingeniør ikke det store for nødberedskabet.
Godt nok bruger de fire virksomheder, som lige nu burde være på listen, tilsammen mere end 10 millioner kubikmeter gas om året.
Men det er kun en dråbe i havet sammenlignet med det samlede gasforbrug for resten af listen, understreger Christian Meiniche Andersen:
- Det er ikke sådan, at nogen bliver dårligere beskyttet inden for det målelige område. Og det her kommer ikke til at gå ud over husholdningerne, for dem er vi forpligtet til at beskytte inden for en vis ramme.
Han bakkes op af Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.
Ifølge professoren gør ”nogle enkelte virksomheder fra eller til” nemlig ikke en nævneværdig forskel.
- Der er en plan. Den var så fejlbehæftet, og det fik man rettet op på. Jeg er sådan set mere bekymret for, at der er nogle europæiske lande, der ikke har den samme omhu, som vi har herhjemme, siger han til TV 2.
- Man skal nødigt begå den samme fejl to gange
Spørger man Christian Meiniche Andersen, mener han heller ikke, at der er noget ”forkasteligt” i den måde, Energinet har beregnet gasforbruget på.
- Det bare en anden måde at gøre det på. Men den er forkert, fordi bekendtgørelsen siger noget andet, siger han.
Kan du forstå, hvis nogle bliver i tvivl, om der er styr på beredskabsplanen, når der gennem flere år har været fejl i en helt central beregning?
- Det kan jeg sagtens forstå. Særligt hvis man lader de her baljer lige på kanten være afgørende for spørgsmålet, om vi har styr på helheden. Det betyder ikke en reduktion af forsyningssikkerheden for den almindelige dansker, at der er lavet den her fejl i beregningsgrundlaget.
Er der risiko for, at den her fejl sker igen?
- Hvor der er mennesker involveret, er der altid en risiko for, at der begås en fejl. Men man skulle meget nødigt begå den samme fejl to gange, det er vores mantra her. Vi skal ikke skjule vores fejl, vi skal lære af dem, og det er det, vi gør her.