Business

Jyske Bank køber Handelsbankens danske del

Handelsbankens 130.000 danske kunder vil langt overvejende blive tilbudt de samme produkter og tjenester som hidtil, understreger Jyske Bank.

Jyske Bank har købt svenske Handelsbankens aktiviteter i Danmark.

Det oplyser Jyske Bank i en fondsbørsmeddelelse. Handlen gennemføres i fjerde kvartal i år.

Dermed får 130.000 danskere ny bank, og med i købet får Jyske Bank også udlån for 66 milliarder kroner.

Ifølge ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, vil opkøbet styrke bankens markedsposition og langsigtede konkurrenceevne.

- Ved sammenlægningen kan vi udvikle den samlede forretning yderligere til glæde for vores kunder, skabe nye karrieremuligheder for medarbejdere på tværs af koncernen og skabe værdi for vores aktionærer, udtaler han i børsmeddelelsen.

Forventer 10 procent højere resultat om to år

Handelsbanken har i Danmark cirka 600 medarbejdere, 43 afdelinger samt hovedsæde i København. Siden bankens danske afdelinger blev etableret i 1992, har Handelsbanken selv opkøbt Midtbank og Lokalbanken.

Men ifølge Per Hansen, der er økonom hos investeringsplatformen Nordnet, bør Handelsbankens danske kunder ikke frygte alt for store omvæltninger.

- Der lægges ikke op til, at man med den her handel vil skære Handelsbanken småstykker og lukke hovedparten af deres afdelinger, siger han til TV 2.

Hos Jyske Bank selv understreger direktør for forretningsstrategi Lars Stensgaard Mørch da også, at Jyske Bank "i al væsentlighed" kommer til at videreføre Handelsbankens produkter og tjenester.

- Og så er det vores vurdering, at vi faktisk kan tilbyde kunderne mere, og på nogle områder nogle bedre løsninger. Blandt andet indenfor det digitale, siger Lars Stensgaard Mørch.

Samtidig fortæller direktøren, at Jyske Bank "ikke ser for sig", at der skal større afskedigelsesrunder til i kølvandet på sammenlægningen.

Rygter fik aktiekurs til at dykke

Flere andre parter har været interesseret i købet af Handelsbanken, og gennem den seneste tid har rygterne svirret.

Det har blandt andet drejet sig om historier om en høj købspris, samt at Jyske Bank ville blive tvunget til at finansiere en overtagelse af datacentraler ved at sælge ud af nye aktier.

Gennem de seneste uger har det ifølge Per Hansen været medvirkende til, at Jyske Banks aktiekurs er faldet med cirka 20 procent.

Men efter børsmeddelelsen steg aktien igen med knap 15 procent efter kun en time og et kvarter af mandagens handel.

- I den henseende er det en god nyhed, at Jysk Bank meddeler, at de ikke kun køber Handelsbanken men heller ikke udsteder nye aktier, siger Per Hansen.

Handlen er betinget af myndighedernes godkendelse, og forventes gennemført i fjerde kvartal i år. Den finansieres ved at trække på Jyske Banks reserver og ved at udstede obligationer.

Jyske Bank forventer nu, at overtagelsen kan øge bankens resultat med 10 procent i 2024, når sammenlægningen er fuldført.