Business

Novo-folk vil tilbyde fedmekur på abonnement

Manden bag den nye fedmeklinik er ikke afvisende over for idéen om livslang medicinering mod svær overvægt.

Betal 1200 kroner om måneden og opnå et langvarigt vægttab på 20 procent.

Det lover virksomheden Wema Health, som er stiftet af de tidligere Novo Nordisk-medarbejdere Anders Dyhr Toft og Daniel Daugaard.

Her foregår behandlingen som en kombination af medicinering og løbende kontakt med coaches, der rådgiver om kost og motion. Rådgivningen foregår udelukkende digitalt, hvor der udveksles chat- og videobeskeder med en fast coach.

- Vi vil stile mod et vægttab på op til 20 procent, måske mere. Novos forsøg med medicinen har vist et gennemsnitligt vægttab på 18 procent. Og det tror vi minimum, vi kan matche, når vi lægger intensiveret coaching oveni, siger Anders Dyhr Toft, der er chef for Wema Health.

Medicinen skal ikke stå alene

I Danmark lever omkring 800.000 mennesker med svær overvægt. Man lever i kliniske termer med svær overvægt, når man har et bmi på 30 eller derover.

Svær overvægt er ifølge Jens Meldgaard Bruun en kronisk tilstand, der kan afhjælpes med medicin. Han er overlæge og klinisk professor i ernæring ved Steno Diabetes Center Aarhus og har tidligere været med til at forske i medicinsk behandling mod svær overvægt for Novo Nordisk.

Jens Meldgaard Bruun mener, at Wema Health er på rette spor.

- Jeg synes, det er fint, at man insisterer på, at medicinsk behandling altid skal være i kombination med livstilsændring, så medicinen ikke står alene, siger han.

Samtidig bekræfter han, at der er medicin mod svær overvægt på vej, der kan give vægttab på op mod 20 procent.

Fakta om bmi

Bmi står for Body Mass Index og er ifølge WHO det mest anvendelige mål for overvægt. 

  • Under 18,5: Undervægt
    Helbredsrisiko afhænger af årsagen til undervægt. 
  • 18,5-24,9: Normalvægt
    Middel helbredsrisiko.
  • 25-29,9: Overvægt
    Let øget helbredsrisiko. 
  • 30-34,9: Svær overvægt, klasse I
    Middel øget helbredsrisiko. 
  • 35-39,9: Svær overvægt, klasse II
    Kraftigt øget helbredsrisiko. 
  • Over 40: Svær overvægt, klasse III
    Ekstremt øget helbredsrisiko. 

Kilde: Dansk Fertilitetsselskab.

Usikker effekt af app

Til gengæld er han ikke sikker på, at et appsystem for klinikkens patienter er den optimale måde at være i kontakt med deres rådgivere på.

- Selve appsystemet er ikke specielt velafprøvet i forbindelse med medicinsk behandling af svær overvægt. Det er selvfølgelig billigere og nemmere, så det har fordele, men vi er ikke helt sikre på, hvor godt det virker, siger han.

Han forklarer, at selvom appsystemet er fleksibelt i en travl hverdag, så har det en bedre effekt at møde sin rådgiver fysisk.

Det lader dog ikke til at være en udfordring, der holder Anders Dyhr Toft vågen om natten.

- Vi tænker, der er ret meget erfaring med virtuel coaching. Især med videobeskeder. Det er vi overhovedet ikke bekymrede for, siger han.

Livslang medicinering

Udgifterne til medicinen er ikke inkluderet i prisen af det månedlige abonnement. Det er læger tilknyttet klinikken, som udskriver medicinen til abonnenterne.

Medicinen virker ved at give patienterne mæthedsfornemmelsen tilbage.

- Folk med svær overvægt mister mæthedsfornemmelsen. Når de får medicinen, kan de pludselig mærke den igen, siger Anders Dyhr Toft.

Selvom klinikken har fokus på et langvarigt vægttab, opstår problemet, når patienterne skal stoppe på medicinen.

- Vi ved fra studierne, at du tager på, når du stopper på medicinen, siger Jens Meldgaard Bruun.

Det skyldes ifølge ham, at når mæthedsfornemmelsen vender tilbage igen, bliver patienterne ekstremt sultne. Han forklarer, at der er mange forskellige tilgange, og nogle mener, at man skal være på medicinen livslangt.

- Men det er fint at se den som en kickstart på et vægttab, hvor fokus også er på kostændringer og fysisk aktivitet, for hvis man er i 20'erne, er det mange år, man skal være på medicinen med et livslangt forløb, forklarer han.

Bivirkninger ved svær overvægt

Personer, der lever med svær overvægt, har en forhøjet risiko for blandt andet at få type 2 diabetes, forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, slidgigt og åndedrætsbesvær. 

Kilde: Medicin.dk

Anders Dyhr Toft er ikke afvisende over for idéen om livsvarig medicinering.

- Vi forestiller os, at nogen vil have brug for langvarig behandling – måske endda livsvarig. Det er der faktisk ikke meget videnskabelig viden om endnu, fortæller han.

Man kender endnu ikke til de længerevarende bivirkninger ved medicinen, men det bekymrer ikke Jens Meldgaard Bruun synderligt.

- Den gamle medicin, der er på markedet nu, har vi haft i mange år, og den er vi ret trygge ved. Selvom den nye medicin er baseret på de samme principper, ved vi ikke, om effekten er den samme, siger han.

Digitale fremtidsplaner

Medicinerne kommer fra Novo Nordisk og omkring 20 procent af dem, der tager den, oplever kvalme som bivirkning.

Det skal i fremtiden blandt andet afhjælpes med en app, fortæller Anders Dyhr Toft. Her skal medlemmerne kunne indberette deres bivirkninger i appen, der dermed via en "fleksibel doseringsalgoritme" kan afgøre, om de skal gå ned i dosis.

- Det kræver i dag en læge, og det kan vores software i fremtiden gøre lige så godt som en læge, siger han.

Appen skal godkendes af FDA (USA's fødevare- og lægemiddelmyndighed) og de europæiske sundhedsmyndigheder. Derfor vides det endnu ikke, hvorvidt og hvornår den bliver klar til brug.