USA hæver renten

Det er den største renteforhøjelse siden 1994, men hoppet er både historisk og ventet.

Den Amerikanske Centralbank FED har onsdag aften hævet renten med 0,75 procent point - det er den største renteforhøjelse siden 1994.

Det er den seneste tids stigende inflation, som sidste måned ramte 8,6 procent i USA, der har fået FED til endnu en gang at hæve renten.

Også Den Europæiske Centralbank ECB har varslet højere renter og både FED og ECB's rentestigninger har direkte indflydelse på de danske boligrenter, hvor vi i øjeblikket oplever store rentestigninger på både flex- og de fastforrentede lån.

- Det er noget, der kommer til at ramme forbrugerne og vil udhule budgettet i husholdningerne, siger Rasmus Cederholm, som er finansdirektør i AP Pension, til TV 2.

Vil slĂĄ inflationen tilbage

Centralbanken, der i daglig tale kendes som Fed, siger, at den forbliver "stærkt forpligtet til at få inflationen tilbage på målet på to procent".

- Vi har generelt rigtig meget modvind i øjeblikket og nu vælger man så at hæve renterne for at få sat inflationen under pres. Men det skal blive skidt, før det kan blive godt igen, siger Rasmus Cederholm.

Inflationen i USA i maj er pĂĄ ĂĄrsbasis opgjort til 8,6 procent.

- Det er en meget god illustration af, at det er ganske ekstraordinære tider, vi befinder os i, siger chefanalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøi.

Stigning har været på vej

Bevægelserne på de finansielle markeder har betydet, at renterne steget.

Den tiårige amerikanske rente, der regnes for toneangivende, ramte tirsdag 3,5 procent og nåede dermed højeste niveau siden 2011.

I Danmark ligger blandt andet 30-ĂĄrige lĂĄn nu flere steder med en fast rente pĂĄ fem procent.

Korte og lange renter

  • Kort fortalt er forskellen mellem de korte og de lange renter primært løbetiden. Korte renter er lĂĄn, der skal betales hurtigere tilbage end lĂĄn med lange renter.
  • Der findes bĂĄde meget korte og meget lange renter. De helt korte renter kan være dag-til-dag-renter, og det gælder eksempelvis den opsparing, du har i din bank. De lange vil typisk være boliglĂĄn pĂĄ 30 ĂĄr eller endnu længere.
  • Ofte vil der være større forskel pĂĄ de to rentesatser, hvis der eksempelvis er stor usikkerhed eller frygt for dĂĄrligere økonomiske tider forude. SĂĄ vil den lange rente være højere end den korte. Dette kan dog ogsĂĄ forklares med en sĂĄkaldt risikopræmie eller kompensation, der er for at binde sig penge.
  • Den korte rente kan omvendt være højere end den lange, hvis der er udsigt til umiddelbare forandringer, der mĂĄske nok har en betydning lige nu, men ikke sĂĄ meget pĂĄ den længere bane. Dette sker dog forholdsvist sjældent.

I maj var priserne 7,4 procent højere, end de var på samme tidspunkt sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed når inflationen sit højeste niveau siden maj 1983, hvor årsstigningen var 7,6 procent.