Business

Priserne på flybilletter er eksploderet

Personalemangel, aflyste afgange og fejlslagne forventninger resulterer i flybilletpriser på himmelflugt.

Hvis du denne sommer har bandet de høje flypriser ad Pommern til, kan du være sikker på, at du ikke er den eneste.

Prisen på flybilletter er nemlig steget markant siden 2019, viser nye tal fra Travelmarket.

At flyve fra Københavns Lufthavn til en oversøisk destination koster denne sommer i gennemsnit 50 procent mere, end det kostede for tre år siden.

Hvis ferien kan afholdes inden for Europas grænser, skal man af med 32 procent mere for billetterne, end man skulle i 2019.

Uventet efterspørgsel

Der er flere årsager til de høje billetpriser, siger Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker hos Sydbank.

For det første er flyselskaberne blevet overrasket af danskernes høje rejselyst. Ifølge Jacob Pedersen har mange flyselskaber planlagt at flyve mindre denne sommer, end de gjorde før coronakrisen.

- Og når rejselysten er rigtig høj, og der ikke er nok flysæder, bliver prisen på det enkelte sæde altså bare meget dyrere. Det er nok en af de allerstørste forklaringer på det her, understreger han.

Priser på flybilletter tur/retur

  • Fra København til en europæisk destination koster en billet i gennemsnit 1.020 kroner i uge 28
  • Det er en prisstigning på 32 procent siden samme uge i 2019
  • Fra København til en oversøisk destination koster en flybillet i gennemsnit 7.550 kroner i uge 28
  • Det er en prisstigning på 50 procent siden samme uge i 2019

Kilde: Travelmarket

Samtidig har de stigende brændstofpriser også en indflydelse på priserne.

- Det er noget, som flyselskaberne tager sig betalt for, forklarer Jacob Pedersen.

At rejselysten er steget er også noget, der kan mærkes hos Norwegian, understreger selskabets kommunikationschef Andreas Hjørnholm.

- Det er en høj efterspørgsel, vi mærker lige nu. Vi kan tydeligt mærke, at rigtig mange har siddet hjemme de sidste to-tre år under corona og har glædet sig til at komme på sommerferie, siger han til TV 2.

Aflyste afgange i hele Europa

Udover de stigende billetpriser er denne sommers rejser også præget af tusindvis af aflyste afgange.

Eksempelvis har Lufthansa og Eurowings denne juli aflyst 1000 afgange fra München og Frankfurt. British Airways har annulleret 10 procent af deres afgange frem mod oktober. 4000 afgange med SAS er blevet aflyst fra juni til august, og Easyjet annullerer op mod 40 afgange om dagen til og fra Storbritannien i juni.

Det skyldes ifølge Jacob Pedersen, at flyselskaberne ikke kan følge med – de mangler simpelthen hænder.

- Der er for få hænder i forhold til det arbejde, der skal udføres. Og det gør altså, at flyselskaberne godt kan se, at det her bliver presset, og det tvinger dem til at aflyse afgange, forklarer han.

De danskere, der har købt billetter hos Norwegian, skal dog ikke bekymre sig om aflyste afgange, siger Andreas Hjørnholm.

Brat opbremsning

Selvom det kan se sort ud for den kommende tids flytrafik, er der dog lys for enden af tunellen. Ifølge Jacob Pedersen kommer vi nemlig ikke til at se højere priser end dem, vi ser hen over sommeren.

Til efteråret vil priserne finde sit leje igen – og det skyldes, at danskernes rejselyst vil svinde ind i samme tempo som deres opsparinger.

Samtidig påvirker inflationen danskernes økonomi.

- Det gør altså, at vi godt kan kigge ind i en ret brat opbremsning på den her stigende rejselyst. Det tror jeg, at rigtig mange flyselskaber er nervøse for, og derfor tror jeg, at mange af priserne kommer til at falde igen, når vi ser ind i efteråret, forklarer han.

Ikke nogen plan b

Der er dog en joker i spil, der kan komme til at påvirke sommerens rejser yderligere i den negative retning. SAS' piloter har nemlig varslet strejke henover sommeren. Og hvis strejken bliver en realitet, får det en kæmpe betydning for de rejsende ifølge Jacob Pedersen.

- Det kommer til at give et gigantisk mas, og det vil jo i første omgang betyde, at omkring en tredjedel af alle de fly, der udgår fra Københavns Lufthavn, vil blive parkeret på jorden, fortæller han.

Han understreger, at fordi de andre selskabers fly i forvejen er fyldt op, kommer der ikke til at være andre fly, som SAS-passagererne kan hoppe på i stedet.

- Så der er ikke rigtig nogen plan b, siger han.