Business

Udskiftning i dansk elite-aktieindeks

Nordeas aktie bliver indlemmet i toneangivende dansk aktie-indeks, mens Lundbeck glider ud.

På mandag skifter en af de 25 pladser i det toneangivende danske aktieindeks, C25, hænder.

Her tager banken Nordea pladsen i stedet for medicinalfirmaet Lundbeck.

Det oplyser Nasdaq Copenhagen, som fondsbørsen officielt hedder, i en pressemeddelelse.

Farvel efter aktiefinte

C25 er et indeks over de mest omsatte aktier på fondsbørsen i København. Hvert halve år laver fondsbørsen derfor en gennemgang for at sikre, at det er de rigtige aktier, der er noteret i indekset.

Indekset består af nogle af de største danske børsnoterede selskaber såsom A.P. Møller Mærsk, Novo Nordisk og Ørsted.

Udskiftningen kommer efter, at Lundbeck i sidste uge splittede sine aktier i A- og B-aktier.

Når man splitter aktierne op på den måde, kan man give de forskellige aktier forskellig vægt. I Lundbecks tilfælde får en A-aktie ti stemmer, mens en B-aktie får en stemme.

Hvad er C25-indekset?

  • C25-indekset består af de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs.
  • Da der både indgår en A- og en B-aktie for A.P. Møller – Mærsk består indekset kun af 24 virksomheder, trods sit navn.
  • C25-indekset har eksisteret siden 18. december 2017. Før det talte man om C20-indekset, der var et lignende indeks, der blot bestod af 20 i stedet for 25 aktier.
  • Indekset består af en række af Danmarks største selskaber - men i sagens natur kun virksomheder, der er børsnoteret. Det vil altså sige, at for eksempel Lego, der er privatejet, ikke indgår i indekset.

Dermed kan Lundbeck Fonden nemmere beholde sin aktiemajoritet, samtidig med at der kan rejses ny kapital til Lundbeck ved at sælge nye B-aktier.

Lundbecks ny-splittede aktier havde første handelsdag fredag i sidste uge. Men fra næste uge kommer hverken A- eller B-aktier til at indgå i C25-indekset.