Business

Rekordmange danskere booker bilferier trods stigende brændstofspriser

Med feriepenge på lommen og større opsparinger efter pandemien har danskerne ikke noget imod at tanke biler med dyrere brændstof, siger økonom.

Priserne på benzin og diesel fortsætter med at stige.

Men det holder ikke danskerne fra at fylde deres biler med ferieoppakning og drage mod syd.

Det oplever Dansk Bilferie, som er Danmarks største udbyder af bilferier.

Det er fortsat på et markant højere niveau, end vi nogensinde havde turde drømme om

Lars Lyhne Jensen, kommerciel direktør hos Dansk Bilferie

Ifølge virksomhedens kommercielle direktør, Lars Lyhne Jensen, er salget nemlig "eksploderet".

- I de 15 år jeg har været her, har vi aldrig set et salg, som vi gør nu, siger han til TV 2.

Der er "run på"

I Vallensbæk er parret Majbritt Dahl Nielsen og Michael Panton Lind godt i gang med at forberede deres næste bilferie til den franske provins Provence sammen med deres lille datter Andrea.

- Det er rarere at have sin egen bil med, som man kender. Der er også noget ved fleksibiliteten, fortæller Michael Panton Lind.

Men parret, som i forvejen har flere års erfaring med kør-selv-ferier, kan godt mærke, at efterspørgslen på bilferier er steget.

I år er der nemlig "run på", lyder det fra familiefaren.

- Det første sted, vi godt ville have, var udsolgt, før vi nåede at træffe beslutningen, tilføjer Majbritt Dahl Nielsen.

Billigt brændstof i Tyskland har givet boost

Når kalenderen rammer marts, plejer Dansk Bilferie at have 65 procent af deres sommersalg i hus. Men i år er anderledes, for salget er fortsat i et højt niveau.

Ifølge Lars Lyhne Jensen kan boostet i bookingerne af bilferier være forbundet med, at Tyskland i slutningen af maj sænkede afgiften på brændstof, hvilket kan have fået flere danskere til at tanke deres biler på den anden side af grænsen.

- Vi havde forventet, at salget ville dykke i last minute-perioden, men det er fortsat på et markant højere niveau, end vi nogensinde havde turde drømme om, siger Lars Lyhne Jensen.

Ifølge direktøren er Dansk Bilferies bookinger i øjeblikket 70 procent højere sammenlignet med samme periode før coronapandemien.

Dengang var virksomhedens bookinger nemlig på omkring 400 i uge 23, men i år er antallet på omtrent 700 i samme uge.

Spørger man Lars Lyhne Jensen, skyldes den stigende interesse for bilferier, at priserne på charterferier er blevet højere, og færre danskere ønsker at rejse uden for Europa.

Corona har ændret rejsevaner

Men Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, peger på andre årsager.

De ferieglade danskere tør nemlig godt at bruge penge på de høje brændstofpriser, da de har flere penge på kontoen.

Det skyldes til dels, at de for nylig har fået udbetalt feriepenge. Derudover har de ikke kunnet bruge deres penge på samme måde som før pandemien.

- Corona har givet nogle af os lektier i, at man ikke kan regne med at planlægge langt ude i fremtiden – især når det kommer til flyrejser, og det gør måske også, at flere får lyst til at tage bilen, tilføjer hun.

Krigen i Ukraine har skubbet til priserne

De seneste måneder er brændstofpriserne steget så meget, at de er blevet historisk høje.

Årsagen til de hastigt stigende priser er først og fremmest krigen i Ukraine, fortæller Peter Rasmussen, som er brændstofdirektør hos Circle K.

Når den globale usikkerhed stiger, vokser prisen som regel også. I dette tilfælde er usikkerheden blevet større både på grund af muligheden for sanktioner, men også fordi risikoen for, at situationen bliver endnu værre, er vokset.

Derudover spiller sanktioner og selvsanktioner også allerede en rolle.

Der er indført sanktioner, der mere eller mindre direkte rammer den russiske olie, og derudover er der nogle, der forsøger at købe deres olie fra andre steder, fordi de ikke ønsker at handle med russerne.

Det betyder, at efterspørgslen i bestemte dele af markedet bliver højere, og dermed skubbes prisen op.

Allerede inden konflikten i Ukraine blev til en regulær krig, var olie- og benzinpriserne gennem flere måneder kravlet opad.

I takt med at den globale produktion er kommet tilbage til – og i mange tilfælde har overgået – niveauet inden coronakrisens start, er efterspørgslen på olie vokset. Det har fået prisen til at stige.