Saxo Bank afskaffer negative renter

Minusrenter har været omdiskuteret, siden de blev introduceret i 2019. Nu kan de være på vej ud.

Om fĂĄ uger fjerner Saxo Bank minusrenter pĂĄ kundernes opsparing.

Dermed bliver Saxo Bank den første bank i Danmark, der vender udviklingen og udfaser negative renter for privatkunder.

- Det er positivt, at vi nu bevæger os væk fra negative renter. Det har været ren Omvendtslev. Det har alle dage været sundt og fornuftigt at spare op, og det har man jo fra centralbankernes side straffet med de negative renter, udtaler Saxo Banks stifter og administrerende direktør, Kim Fournais.

Loft forsvinder for privatkunder

Hidtil har Saxo Bank friholdt de første 500.000 kroner på kundernes opsparing for negative renter. Men havde man mere end en halv million stående i banken, skulle man betale 0,6 procent i rente.

Men fra 1. juli bliver renten altsĂĄ nul for alle privatkunder, uanset om ens indestĂĄende er 50.000, 500.000, fem millioner kroner eller endnu mere.

Saxo Bank – en anderledes bank

  • Det ligger i navnet, at Saxo Bank er en bank, men alligevel adskiller den sig en smule fra Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og andre typiske banker i Danmark.
  • Saxo Bank er nemlig en investeringsbank. Det vil sige, at du kan have en konto i banken til at handle med aktier, kryptovaluta, investeringsfonde eller lignende.
  • Til gengæld yder Saxo Bank ikke boliglĂĄn i Danmark, ligesom det ikke er muligt at have en lønkonto i banken.
  • Sidste ĂĄr havde Saxo Bank cirka 2500 medarbejdere fordelt pĂĄ kontorer flere steder i verden. Hovedkontoret ligger pĂĄ Tuborg Havn i Hellerup.
  • Saxo Bank blev grundlagt i 1992 af Kim Fournais, der har været administrerende direktør siden, og Lars Seier Christensen, der solgte sin ejerandel i 2018.
  • Ifølge Det Central Virksomhedsregister er Saxo Bank i dag ejet af Kim Fournais og den kinesiske forretningsmand Li Shufu, der ogsĂĄ har købt blandt andet bilmærket Volvo.

TV 2 har spurgt en række af landets største banker, om de planlægger at følge i Saxo Banks fodspor. De fleste har afvist at udtale sig, men i en mail til TV 2 skriver Nordea:

- Vi vil altid have et pristilbud til vores kunder, der er konkurrencedygtigt. Der vil vi kigge på, hvad Nationalbanken gør, og hvornår den gør det.

Omdiskuteret og udskældt

De seneste år har samtlige større banker i Danmark indført minusrenter i et vist omfang.

Ad flere omgange har Jyske Bank været først på området. Dels var det banken fra Silkeborg, der som de første i efteråret 2019 indførte minusrenter for privatkunder.

Til at starte med var det kun de mest velstillede, der skulle betale for at have en opsparing, men siden er grænsen sænket i flere omgange.

Senest sidste forår, hvor Jyske Bank sænkede grænsen, så det kun var de første 100.000 kroner, der blev friholdt fra minusrenter.

Hver gang har konkurrenterne dog fulgt med, og det har ført til en større offentlig debat om minusrenter, der af nogle er blevet kaldt ”naturstridige”.

På den ene side har blandt andet erhvervsminister Simon Kollerup (S) harceleret over ”grådige banker” og sagt, at grænsen nu var nået.

På den anden side har bankerne undskyldt sig med, at Nationalbankens rente har været negativ nærmest uafbrudt siden 2012. Dermed har bankerne blot sendt regningen, de fik fra Nationalbanken, videre til forbrugerne, har det lydt.

Inflation kan ende i minusrenter

De seneste måneder har nye vinde dog blæst over både den amerikanske centralbank, Federal Reserve System eller bare FED, og den europæiske pendant, ECB.

I et forsøg på at tøjle den historisk høje inflation har begge centralbanker således annonceret, at renten skal stige.

Da Danmarks centralbank, Nationalbanken, følger ECB tæt, er det ligeledes forventningen, at renten i Danmark skal op.

Flere banker og eksperter har derfor spået, at danske bankkunder helt kan slippe for minusrenter enten i slutningen af året eller i løbet af 2023, hvis centralbankerne gør, som de har lagt op til.