Business

Sådan kan mulig SAS-strejke påvirke danskernes sommerferie

Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk ville selv være meget tilbageholdende med at købe SAS-billetter lige nu.

Torsdag varslede omkring 1000 piloter fra det delvist danskejede flyselskab SAS en omfattende strejke.

Konflikten vil tidligst kunne starte om 14 dage, og det kan i værste fald ende med at lamme store dele af SAS' flyafgange.

Men hvad betyder den potentielle strejke for de danske forbrugere, som er i færd med at booke sommerferien – eller måske allerede har gjort det? TV 2 har spurgt Forbrugerrådet Tænk.

Jeg ville være meget tilbageholdende med at købe en SAS-flybillet lige nu

Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk

Jeg har allerede købt SAS-billetter. Bør jeg være bekymret?

Medmindre man har købt SAS-billetter, der kan annulleres, er der ikke meget at stille op, hvis billetterne allerede er købt.

- Så er der ikke andet end at håbe, at flyet letter, siger forbrugerrådets vicedirektør, Vagn Jelsøe, til TV 2.

Hvis flyet aflyses, har man dog ret til at få sine penge retur inden for syv dage. Men i en sådan situation nytter det ikke noget, at man som forbruger "sidder med hænderne i lommen". Man skal ifølge Vagn Jelsøe "helt frem i skoene".

- Man må ikke forvente, at SAS er opsøgende – her må man selv fremsætte kravet. SAS har ikke nogen god track record på det her område, så man skal desværre heller ikke forvente, at SAS tilbagebetaler pengene tilbage efter en uge.

Udover at få selve billetprisen refunderet, kan man være berettiget til yderligere kompensation i et prisleje mellem 1750-4500 kroner. Det afhænger af, om aflysningen af flyafgangen vurderes at være noget, som SAS har været herre over eller ej.

Hvad gør jeg, hvis SAS går konkurs?

Har du købt dine flybilletter direkte ved SAS eller gennem et af de rejsebureauer, der blot videreformidler, er pengene i første omgang tabt, hvis SAS går konkurs.

Men så længe der fortsat er penge i Rejsegarantifonden, er der en mulighed for, at du kan få en del af udgiften dækket. Dog minus en selvrisiko på 1000 kroner per person.

Skulle SAS gå konkurs, mens man befinder sig i udlandet, vil fonden sørge for hjemtransport.

- Så det kan godt være, at en SAS-konkurs vil koste dig din sommerferie, men du mister ikke nødvendigvis de penge, du har brugt på billetten, siger Vagn Jelsøe.

Samtidig anbefaler han, at man køber sine flybilletter på et internationalt kort som Mastercard, da man på den måde automatisk er konkursbeskyttet. Det vil sige, at du får pengene tilbage, hvis virksomheden går konkurs.

Bør jeg købe SAS-billetter?

Hører du til blandt de danskere, som endnu ikke har fået sommerferien helt på plads, bør du overveje dit køb af flybilletter nøje, hvis de er udstedt af SAS, siger Vagn Jelsøe.

- Det afhænger i høj grad af ens risikovillighed, men jeg ville være meget tilbageholdende med at købe en SAS-flybillet lige nu.

Piloternes strejke kan tidligst starte 24. juni. Og det er uvist, hvor længe den risikerer at vare.

Ifølge Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, vil en pilotstrejke i sommerferien blive et alvorligt problem for SAS. Flyselskabet har da også torsdag meldt ud, at en strejke vil sætte hele SAS' fremtid på spil.

I en sms til TV 2 kalder SAS' pressechef, Alexandra Lindgren Kaoukji, det "dybt beklageligt, at der nu er rejst bekymringer omkring sommerferien".

- Vi har tillid til, at vi nu i regi af en tredjepart vil nå en vej frem. Vi forventer, at piloterne tager ansvar og ikke strejker, når vores passagerer tager på sommerferie.