Sverige lukker for kassen til SAS
Kommer en ny storinvestor ind i SAS, vil de kunne gøre stort set "hvad som helst" med selskabet, vurderer aktieanalysechef.
Den svenske stat vil ikke skyde penge ind i SAS, der er truet af milliardgæld. Derfor forventer staten en mindre ejerandel af luftfartselskabet.
Det oplyste den svenske erhvervsminister Karl-Petter Thorwaldsson på et pressemøde tirsdag.
Et tilskud fra staten var ellers et led i SAS' redningsplan kaldet 'SAS Forward'. Den svenske stat ejer i øjeblikket 21,8 procent af selskabet.
Det samme gør den danske stat, der sammen med den svenske er de to største aktionærer i selskabet.
Trækker en streg i sandet
På pressemødet blev Karl-Petter Thorwaldsson spurgt ind til, på hvilken baggrund den svenske regering har truffet beslutningen.
- Vi har støttet SAS med otte milliarder (svenske kroner, red.) i en begrænset periode. Et eller andet sted må staten trække en streg og sige, at SAS kan klare sig på indtægterne. Derfor synes vi, det er rimeligt. De kan søge kapital på en anden måde og andre ejere, siger han ifølge svenske Aftonbladet.
Han fortæller samtidig, at regeringen siden 2010 har fået at vide af Riksdagen - Sveriges parlament - at de ikke skal være langsigtede ejere af SAS.
- Det har vi levet op til i dag, understeger han.
Lovforslaget bliver forelagt Riksdagen tirsdag eftermiddag.
Ny investor vil kunne gøre hvad som helst
Hos Sydbank kalder Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef og ekspert i flybranchen, situationen for "en skillevej".
- Den fælles nordiske indflydelse, der har været, er fortid. Reelt betyder det, at den danske ejerandel nok bliver svækket, for vi får formentlig ikke lov til at løfte vores ejerandel, siger han til TV 2.
I stedet vil en ny storaktionær, hvis sådan en kan tiltrækkes til det hårdt prøvede selskab, kunne få enormt stor indflydelse på SAS.
Ifølge Jacob Pedersen vil sådan en investor stort set kunne gøre ”hvad som helst” med SAS - for eksempel fjerne Københavns Lufthavn som knudepunkt.
- Man kan ændre SAS fra et netværksselskab til et lavprisselskab, uden at vi har indflydelse på det. Og det kan blive en udfordring for den danske luftfartsstrategi, hvor SAS og Københavns Lufthavn er omdrejningspunkt, siger aktieanalysechefen.
TV 2 forsøger at få en kommentar fra den danske finansminister Nicolai Wammen (S).
SAS kan ikke garantere, at redningsplan lykkes
SAS fremlagde i starten af året et bud på en redningsplan under navnet SAS Forward.
Her blev ejerne bedt om at skyde 9,5 milliarder i svenske kroner ind i selskabet.
Samtidig vil SAS reducere sine årlige udgifter med mere end fem milliarder kroner. Det skal blandt andet lykkes ved at indgå nye aftaler med kreditorer og medarbejdere.
Blandt andet vil SAS overtale kreditorer til at modtage aktier i bytte for at slette deres gæld. Den del vil den svenske stat fortsat gerne deltage i, oplyser Thorwaldsson.
Efter at have arbejdet med den nye plan i nogle måneder kan SAS oplyse, at forhandlinger med de forskellige interessenter indtil videre kun har vist begrænset fremgang.
Faktisk er forhandlingerne på et punkt, hvor SAS ikke kan give garantier for, at implementeringen af planen vil blive til noget.