Business

SAS-aktien styrtdykker efter afvisning fra den svenske stat

SAS' redningsplan er ellers baseret på, at der både skal spares og skydes milliarder ind i selskabet.

Aktierne i det kriseramte luftfartsselskab SAS styrtdykker tirsdag formiddag.

Efter en halv times handel var SAS-aktien nede med cirka 13 procent, men er siden begyndt at kravle op igen.

Det sker, efter den svenske stat tirsdag morgen meldte ud, at Sverige ikke vil tilføre ny kapital til det skandinaviske selskab.

I stedet er den klar til at acceptere, at den svenske stats ejerandel i SAS derfor vil skrumpe.

Ligesom den danske stat ejer Sverige i øjeblikket 21,8 procent af SAS. Dermed er Danmark og Sverige selskabets to største aktionærer.

Kapitalindsprøjtning er del af redningsplan

I starten af året præsenterede SAS – sammen med et underskud på cirka 1,7 milliarder danske kroner – en redningsplan under navnet SAS Forward.

Et element i planen er ellers, at der skal skydes milliarder ind i selskabet, mens SAS selv skal på jagt efter besparelser for 5,3 milliarder danske kroner årligt.

Derudover vil SAS overtale kreditorer til at modtage aktier i bytte for at slette gæld for 14,2 milliarder kroner. Den del vil den svenske stat stadig gerne deltage i.

Efter at have arbejdet med den nye plan i nogle måneder kan SAS oplyse, at forhandlinger med de forskellige interessenter indtil videre kun har vist begrænset fremgang.

Faktisk er forhandlingerne på et punkt, hvor SAS ikke kan give garantier for, at implementeringen af planen vil blive til noget.