Business

Dansk aktie i eksplosiv vækst efter koppeudbrud: - Vi forventer flere aftaler

Danske Bavarian Nordic har den eneste abekoppevaccine i verden, der er godkendt på det amerikanske marked.

De seneste dage er danske Bavarian Nordics aktiekurs steget nærmest eksplosivt, efter det torsdag kom frem, at medicinalvirksomheden skal levere abekoppevacciner til et unavngivent europæisk land.

Flere tilfælde af den sjældne sygdom er nemlig noget usædvanligt konstateret i Nordamerika og Europa.

Torsdag steg aktien med 29,5 procent, og klokken 10 fredag formiddag var der blevet tilføjet yderligere 20 procent til aktiens værdi.

Og selskabet forventer at skulle levere vacciner til flere europæiske lande.

- Vi arbejder med flere myndigheder i øjeblikket, så jeg forventer, at der kommer flere aftaler, siger Henrik Juuel, finansdirektør hos Bavarian Nordic, til TV 2.

Påvirker ikke regnskab

Blandt andet er der fundet tilfælde af abekopper i Sverige, Spanien og Portugal, hvilket er usædvanligt, fordi sygdommen oftest er relateret til rejser til Central- og Vestafrika. Her har der siden 2016 været en række tilfælde af den sjældne sygdom.

At sygdommen har fundet vej til Europa og Nordamerika kommer Bavarian Nordic til gode - selskabets Imavex-vaccine er nemlig den eneste i verden, som de amerikanske sundhedsmyndigheder har godkendt mod abekopper.

Aftalen med det unavngivne europæiske land forventes dog ikke at påvirke virksomhedens finansielle resultat for året.

Alligevel har Henrik Juuel store forventninger til fremtiden.

- Det er måske ikke den helt store type aftaler, det drejer sig om nu og her. Men så har jeg også en forventning om, at det her kommer til at drive nye aftaler af sig for at sikre et fremtidigt beredskab i flere lande, fortæller han.

Vaccinen er kun godkendt til almindelig koppevaccination i Europa, men den amerikanske godkendelse gør, at der er mulighed for at bruge vaccinen uden om indlægssedlen i en nødssituation.

Derfor står Bavarian Nordic stærkt i markedet, hvis sygdommen spreder sig yderligere.

Tilfælde i Danmark muligt

Indtil videre er der fundet ni tilfælde af abekopper i Storbritannien, syv i Spanien og 14 i Portugal. I Sverige er der kun konstateret et enkelt smittetilfælde, og i Danmark er der ifølge Statens Serum institut (SSI) endnu ikke fundet smitte.

Smittetilfældene har fået sundhedsmyndighederne i Spanien, Portugal og Storbritannien til at advare borgere mod sygdommen, der smitter via tæt nærkontakt.

Fælles for flere af tilfældene er, at det drejer sig om mænd, der har haft seksuel kontakt med andre mænd, oplyser de britiske sundhedsmyndigheder, UKHSA.

Vi bør dog ikke bekymre os om sygdommen i Danmark, mener Anders Fomsgaard, der er forsker ved SSI.

Han kalder virussen "mild og nem at inddæmme".

- Det er muligt, der kan komme nogle tilfælde i Danmark, men vi er godt forberedt på at få dem opsporet og diagnosticeret, og det er en mildere sygdom, som som regel kun smitter tætte kontakter, siger han til TV 2.