Business

Dansk aktie stiger stort efter aftale om abekoppevaccine

Danske Bavarian Nordic har meddelt, at man skal levere abekoppevaccine til et unavngivet europæisk land.

Sundhedsmyndigheder verden over har fået øget fokus på sygdommen abekopper, efter at der er konstateret flere tilfælde af sygdommen i Europa og i Nordamerika på det seneste.

Det kommer den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic til gode, fordi selskabet producerer koppevaccinen Imvanex.

Bavarian Nordic meddelte onsdag, at man har indgået aftale med et unavngivet europæisk land om levering af vaccinen.

- Selvom omstændighederne omkring de aktuelle tilfælde af abekopper i Europa mangler at blive klarlagt til fulde, er hastigheden, hvormed disse har udviklet sig, samt risikoen for at yderligere infektioner kan være forekommet, uden at være blevet opsporet, faktorer, der kræver en hastig og koordineret indsats fra myndighedernes side, udtaler Bavarian Nordics administrerende direktør, Paul Chaplin, i en meddelelse.

Stort plus på børsen

Den øgede fokus på sygdommen samt Bavarian Nordics aftale med et europæisk land har torsdag fået selskabets aktie til at stige.

Der er grænser for, hvor meget de kan levere her og nu, hvis der bliver bestilt rigtigt mange doser

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank

Da børsen i København, hvor Bavarian Nordic er noteret, åbnede klokken 09.00, kostede 1 aktie således godt 140 kroner.

Men siden er prisen steget støt, og klokken 14 skulle man betale mere end 184 kroner for den samme aktie.

Det er en stigning på cirka 30 procent.

Eneste godkendte vaccine

Ifølge Bavrian Nordic er deres Imvanex-vaccine den eneste, der er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder mod abekopper.

Og selvom Imvanex kun er godkendt til vaccination mod almindelig koppevaccination i Europa, er den amerikanske godkendelse et stærkt papir at have med i salgsmappen.

Sådan smitter abekopper

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der normalt tale om en mild sygdom, som bliver spredt gennem tæt kontakt, og de fleste smittede er raske efter et par uger.

Symptomerne er feber, hovedpine, muskelsmerter, rygsmerter, hævede lymfekirtler, kulderystelser og træthed.

Man får også udslæt – små blærer på en halv centimeter – der ofte begynder i ansigtet og kan sprede sig til andre dele af kroppen.

Udslættet ændrer sig og går gennem forskellige stadier, før der til sidst kan komme en sårskorpe, som senere falder af. Altså lidt ligesom børnesygdommen skoldkopper – uden at der dog er tale om skoldkopper.

Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut forklarer, at personer ikke smitter i inkubationstiden, som er mellem en til tre uger, men først når blærerne brister. Hvis blærerne sidder i svælget eller i lungerne, kan personer også smitte ved nys og hoste. 

Abekopper er i familie med menneskekopper, men er meget mildere og en sygdom, der går over af sig selv. 

Det fortæller Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

- Man har mulighed for at bruge det uden om indlægssedlen i en nødsituation. Det her handler jo først og fremmest om at have en form for beredskab klar, hvis sygdommen spreder sig.

Derfor står Bavarian Nordic stærkt i markedet, hvis sygdommen spreder sig yderligere.

Uheldig lukning

Spørgsmålet er så, hvor mange doser man i givet fald kan levere.

- Mit indtryk er, at de har et lager. Udfordringen er, at en del af produktionen er stoppet i øjeblikket, fordi de er ved at overføre noget teknologi til produktion af andre vacciner, siger Søren Løntoft Hansen og fortsætter:

- Lukningen står på indtil august. Derfor er der grænser for, hvor meget de kan levere her og nu, hvis der bliver bestilt rigtigt mange doser.

Under alle omstændigheder er der kommet en bevidsthed omkring abekopper, som kan føre til flere ordrer på Imvanex hen ad vejen, vurderer Søren Løntoft Hansen.