Business

Vestas jubler over kæmpe vindmølleaftale, men har én bekymring

Lange ventetider og godkendelsesprocesser er den "største flaskehals" ifølge Vestas.

Syv år. Så lang tid tager det i gennemsnit at få godkendt opførelsen af en havvindmøllepark, ifølge Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Men det er "alt for lang tid", mener Vestas' vicedirektør Morten Dyrholm.

- Det skal simpelthen have et kæmpe serviceeftersyn, siger han til TV 2.

Det er den største flaskehals, vi har

Morten Dyrholm, vicedirektør, Vestas

Udmeldingen fra Vestas kommer i kølvandet på historien om, at Danmark, Tyskland, Holland og Belgien onsdag vil indgå en aftale om at tidoble kapaciteten for havvind i Nordsøen til mindst 150 gigawatt frem mod 2050.

En aftale, som får Morten Dyrholm til at kalde dagen ”en historisk dag for den grønne omstilling og for Vestas”.

- Simpelthen ikke nok

Men inden den grønne omstilling og Vestas kan nyde godt af aftalen, skal de mange havvindmøller trækkes gennem lange planlægnings- og godkendelsesprocedurer.

- Det er den største flaskehals, vi har. Rent teknologisk kan vi sagtens gøre det her. Finansielt er det enormt attraktivt at gøre. Den store udfordring, vi har, er på godkendelsesprocedurerne. Det er for besværligt, der er for mange barrierer, siger Morten Dyrholm.

Christian Ibsen, der er direktør hos den grønne tænketank Concito, byder ligesom Morten Dyrholm de mange nye vindmøller velkommen, men problematiserer ligeledes ventetiden.

- At det tager syv år, er simpelthen ikke godt nok, hvis vi skal løse klimakrisen. Det gælder om at få speedet de her processer voldsomt op, fortæller han.

Morten Dyrholm mener, at en løsning på problemet ville være at sætte nogle begrænsninger på, hvor lang tid der må gå imellem en projektidé og en projektgodkendelse.

Låg på ventetid

Det er da også en problemstilling, regeringen har fået øjnene op for.

- Det er en udfordring, at langvarige og tunge administrative procedurer i miljøreguleringen forsinker eller bremser udbygningen af energi- og klimaprojekter, lød det i reformudspillet 'Danmark kan mere II' fra april.

Her oplyses det desuden, at EU-Kommissionen ventes at offentliggøre en henstilling om hurtig godkendelse af klima- og energiprojekter. Tiltaget bør medføre, at der lægges et loft på tidsrammen for godkendelsesprocedurerne, så det i fremtiden højst må tage to år at godkende et sådant projekt.

Og det glæder Vestas' vicedirektør, Morten Dyrholm.

- Vi kan se med den udmelding, der kommer, at man tager det meget alvorligt, så derfor er jeg også ekstremt positiv over det, der er kommet i dag, siger han.

Vestas lover handling

Ifølge Morten Dyrholm vil Vestas ”gå efter alt, hvad de kan”, når det kommer til at få lov til at opføre de mange vindmøller.

Og selvom det er en stor teknisk opgave at mangedoble udbygningen af havvind i Nordsøen, er vicedirektøren optimistisk:

- Vi skal til at kigge på tallene og snakke med branchen og underleverandører om, hvordan vi får det til at ske. Men vi får det til at ske, det kan jeg love, understreger han.