Business

Danskerne viser stor interesse for omlægning af boliglån, og der er mange penge at hente

Boligejerne løber dog også en risiko, når de ved at omlægge lån forsøger at opnå en gevinst, siger boligøkonom.

De danske boligejere viser i øjeblikket stor interesse for at omlægge deres boliglån.

Det viser en ny opgørelse fra bankernes og realkreditinstitutternes interesseorganisation, Finans Danmark.

I april har realkreditinstitutterne nemlig givet næsten 13.700 lånetilbud til omlægning af boliglån. Det svarer til mere end syv ud af ti af det samlede antal lånetilbud for ejerboliger og sommerhuse.

Det skyldes, at der på grund af de stigende renter kan være mange penge at hente, fortæller Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea.

Kan skære ned på gælden

Når renterne stiger, falder kursen på de lange lån.

Det betyder, at man ved at omlægge sit boliglån fra et fastforrentet lån til et variabelt forrentet lån kan skære ned på sin restgæld.

I værste fald kan man stå med et tab

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom, Nordea

Ovenstående kan nok i nogles ører lyde svært forståeligt, men Lise Nytoft Bergmann forklarer det med et eksempel:

- Hvis man har et 30-årigt fastforrentet boliglån med en lav rente – det kan være én procent – på eksempelvis en million kroner, og kursen falder til 80, så kan man ’købe’ millionen tilbage til 800.000 kroner ved at omlægge lånet til et med en højere rente, siger hun til TV 2.

I dette tilfælde ville den heldige boligejer dermed skære 200.000 kroner af sin restgæld.

Korte og lange renter

  • Kort fortalt er forskellen mellem de korte og de lange renter primært løbetiden. Korte renter er lån, der skal betales hurtigere tilbage end lån med lange renter.
  • Der findes både meget korte og meget lange renter. De helt korte renter kan være dag-til-dag-renter, og det gælder eksempelvis den opsparing, du har i din bank. De lange vil typisk være boliglån på 30 år eller endnu længere.
  • Ofte vil der være større forskel på de to rentesatser, hvis der eksempelvis er stor usikkerhed eller frygt for dårligere økonomiske tider forude. Så vil den lange rente være højere end den korte. Dette kan dog også forklares med en såkaldt risikopræmie eller kompensation, der er for at binde sig penge.
  • Den korte rente kan omvendt være højere end den lange, hvis der er udsigt til umiddelbare forandringer, der måske nok har en betydning lige nu, men ikke så meget på den længere bane. Dette sker dog forholdsvist sjældent.

Øjet på renten

Det lyder jo umiddelbart som en god ordning, men der er ifølge Lise Nytoft Bergmann én særlig ting, man skal holde sig for øje, hvis man overvejer at omlægge sit lån.

Og det er netop den højere rente, forklarer hun med udgangspunkt i eksemplet fra før.

- De færreste af os har 800.000 kroner liggende, så vi skal optage et nyt lån for at købe det gamle. Det nye lån har en højere rente, siger hun.

Det betyder, at man eksempelvis i dette tilfælde kan komme til at skulle afbetale mere end de 800.000 kroner, fordi udgiften til rentebetalingen bliver højere.

- Man skal holde sig for øje, at man står med en gevinst, men hver eneste måned drypper lidt af den gevinst ud af posen. Hvis det tager lang tid, så kan man ende med, at den er væk, og i værste fald kan man stå med et tab, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Gevinsten er større end risikoen

Derfor skal man, når man omlægger sit boliglån, have en forventning om, at renten falder igen.

- I det tilfælde bliver gevinsten rigtig dejlig, siger boligøkonomen.

Vil du anbefale, at man omlægger sit boliglån?

- Det afhænger af familiens syn på renteudviklingen – der må man selv mærke efter. Man kan ikke få rådgivningen i banken, for bankrådgiveren ved ikke, hvad der sker med renten, siger hun og understreger, at krig og pandemier er med til at gøre renteprognoserne uforudsigelige.

Gevinstmulighederne er dog ifølge boligøkonomen større end risikoen for tab.

- Der kan ikke gives garantier. Men kigger vi tilbage i tiden, har der været gode muligheder for omlægning. Hvis fremtiden bliver som fortiden, kan det her give en pæn gevinst, fortæller hun.

Virksomheder også i gang

Det er ikke kun de private boligejere, der er interesseret i en sådan gevinst.

Tallene fra Finans Danmark afslører, at også virksomheder, der har finansieret deres ejendomme med realkreditlån, er opmærksomme på fordelene ved omlægningen af lånet.

I april indhentede virksomhederne 1.900 lånetilbud til omlægning af realkreditlån.