Business

Mærsk lander rekordregnskab

Ifølge Mærsks egne beregninger har krigen i Ukraine kostet virksomheden cirka fem milliarder kroner i årets første kvartal.

A.P. Møller-Mærsk har tjent flere penge i årets første tre måneder end noget dansk firma har gjort før dem.

I årets første kvartal har selskabet således et samlet plus i omegnen af 48 milliarder kroner, fremgår det af selskabets kvartalsregnskab.

Det svarer til, at den danske rederikoncern har tjent over 500 millioner om dagen i årets tre første måneder.

Kvartalsregnskabet vækker ikke overraskende glæde hos topchef Søren Skou.

- I årets første kvartal leverede vi den største indtjening nogensinde i A.P. Møller-Mærsk med solid fremgang på tværs af forretningen i Ocean, Logistik og Terminaler, udtaler topchefen.

Rekord på rekord

Rekordregnskabet er ikke overraskende, da Mærsk allerede i sidste uge meldte ud, at man forventede et usædvanligt stort plus på bundlinjen i 2022.

Samtidig er det kun få uger siden, Mærsk kunne fremvise det bedste årsregnskab en dansk virksomhed nogensinde har leveret.

Det skete, da shippinggiganten kom ud af 2021 med et overskud på 117,5 milliarder kroner, hvilket svarer til lidt mere end 18 milliarder amerikanske dollars.

Et milliardexit

Det er særligt de såkaldte fragtrater, der er skyhøje i øjeblikket, som kommer Mærsk til gode.

Fragtrater er den pris, en shippingvirksomhed som Mærsk tager for at sejle en container fra én havn til en anden.

De høje fragtpriser begyndte allerede at vise sig i løbet af coronakrisen, hvor en række faktorer gjorde det til en særdeles indtjenende forretning at sejle containere på tværs af verden.

Alligevel hænger en milliardsky over Mærsk.

Som følge af krigen i Ukraine har Mærsk nemlig meddelt, at selskabet ikke længere ønsker at betjene det russiske marked, når de eksisterende kontrakter er udløbet.

Virksomheden ejer samtidig en større andel i fire russiske havne sammen med en russisk partner, og derfor har Mærsk de seneste uger planlagt sit exit fra Rusland – og det ser ud til at blive en dyr fornøjelse.

I det nye kvartalsregnskab opregner A.P. Møller-Mærsk således indvirkningen af krigen, og her lander regnestykket på 718 millioner amerikanske dollars. Det svarer til godt fem milliarder danske kroner.

Det skyldes dels nedskrivninger på de havneterminaler, man har i Rusland, men også at Mærsk har et større antal containere i Rusland, som man ikke længere regner med at kunne bjærge.

I alt drejer det sig om 20.000 containere, Mærsk har i Rusland, som virksomheden ikke regner med at se igen.