Krisen kommer, siger Deutsche Bank – det sker der, hvis den rammer Danmark

En amerikansk recession kan resultere i en økonomisk krise i Danmark, siger cheføkonom.

Der er en økonomisk krise på vej med kurs mod USA, og den vil først ebbe ud i midten af 2024.

Sådan lyder advarslen fra Deutsche Bank i en rapport, som banken i sidste måned sendte ud til sine kunder.

- Vi kommer til at få en markant recession, skrev bankens økonomer i rapporten, der har fået titlen "Derfor bliver den kommende recession værre end forventet".

En recession i USA vil også kunne blive en krise i Danmark med stigende arbejdsløshed

Las Olsen, cheføkonom, Danske Bank

Deutsche Bank er en af verdens største banker og er den første store bank, der peger på, at recessionen kommer. Begrebet recession kendetegner en periode med økonomisk tilbagegang.

Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, vil dog ikke udtale sig lige så skråsikkert.

- Der kommer ikke nødvendigvis en recession, og den bliver ikke nødvendigvis hård. Men der er en risiko for, at den kommer, siger han til TV 2.

Recession

  • Man taler om en recession, når et lands økonomiske præstation over et vist tidsrum er for nedadgående.
  • Det nøjagtige tidsrum afhænger af definitionen: Ud fra en angelsaksisk forklaring er der tale om en recession, når et lands økonomi ikke vokser to kvartaler i træk. Mere forsigtige økonomer taler først om en recession, når den økonomiske præstation i et helt år ikke kan matche det forudgående års vækst.
  • Når det går tilbage for et lands økonomi, sker der sædvanligvis også kursfald på aktiebørserne, de private investeringer og virksomheders indtjeninger ryger ned, og det samme gør privates indkomst og privatforbrug.

Kan give krise i Danmark

I det tilfælde at en recession rammer USA, vil vi kunne mærke det tydeligt i Danmark, siger Las Olsen.

- Det vil blandt andet betyde, at amerikanerne importerer færre ting, hvilket spreder sig som ringe i vandet i hele verden, fortæller han.

Og det kan resultere i et bekymrende scenarie for Danmark, mener cheføkonomen.

- En recession i USA vil også kunne blive en krise i Danmark med stigende arbejdsløshed. Vi har også nogle ting i Danmark lige nu, der minder om situationen i USA med lav arbejdsløshed og stigende inflation, siger han.

"Dyb" recession nødvendig

Det er netop den stigende inflation, der får Deutsche Bank til at råbe vagt i gevær.

For at sætte en stopper for den tårnhøje inflation vil den amerikanske centralbank, FED, nemlig blive nødt til at hæve renten markant.

- Vi anser det for højst sandsynligt, at FED vil blive nødt til at træde hårdere på bremsen, og en dyb recession vil være nødvendig for at få inflationen under kontrol, skrev økonomerne fra Deutsche Bank.

Man skal ikke regne med, at det bliver bedre, og der er en betydelig risiko for, at det bliver værre

Las Olsen, cheføkonom, Danske Bank

Las Olsen er enig i, at FED vil være nødsaget til at hæve renterne inden for en overskuelig tidshorisont, og at indgrebet kan være risikabelt.

- Jeg er enig i, at risikoen er stor, for centralbanken kan ikke vide alt. Det er et upræcist instrument, man skal bruge til at foretage en meget præcis justering, siger han og forklarer, at man sjældent med sikkerhed kan vide, hvordan renteændringer kan mærkes ned gennem økonomien.

Det bliver ikke bedre

Selvom Las Olsen ikke er sikker på, at der er en recession på vej, vil han dog stadig anbefale privatpersoner at sørge for at have luft i økonomien, så man kan klare slag hen ad vejen.

- Som privatperson skal man tænke på økonomien som så god, som den kan være. Man skal ikke regne med, at det bliver bedre, og der er en betydelig risiko for, at det bliver værre. Så man skal ikke sætte sig for hårdt i det, siger han.

Så man skal ikke ud og lave det helt store huskøb lige nu?

- Man skal lave et huskøb, men man skal ikke ud og købe det absolut dyreste hus, man kan få råd til. Det er bedre at have lidt luft i økonomien, understreger Las Olsen.

Og det ser ud til, at danskerne er bevidste om, at tiderne kalder på forsigtighed. Forbrugertilliden er nemlig på sit laveste siden 1988.

Ikke som finanskrisen

Recessioner er typisk relativt korte, og netop den type recession, vi kan risikere at rammes af nu, vil ikke tage mere end et år, fortæller Las Olsen.

Til gengæld kan det efterfølgende opsving tage lidt længere tid.

Et opsving er en periode med faldende arbejdsløshed, og ifølge Las Olsen kan det efter en recession tage op til omkring fem år med opsving, før arbejdsløsheden er tilbage på det niveau, den lå på før recessionen.

Las Olsen mener, at en eventuel recession vil blive mild og ikke ligge i nærheden af for eksempel Finanskrisen i 2008.

- Man skal aldrig sige aldrig, men det synes jeg bestemt ikke er særligt sandsynligt. Finanskrisen er en af de værste nogensinde og skyldes en økonomisk krise kombineret med en finansiel krise. Man kan ikke udelukke, at der opstår ny finansiel krise, men det er bestemt ikke det mest sandsynlige, siger han.