Lukker Putin for gassen, vil det ramme Danmark hårdt, siger økonomer

Begynder Europa at betale for sin gas med rubler, poster det penge ind i den russiske krigsmaskine, vurderer seniorforsker.

Rusland strammer grebet om de rørledninger, som forsyner Europa med gas.

Onsdag lukkede Rusland nemlig for gassen til Polen og Bulgarien, efter de nægtede at efterkomme det russiske krav om, at betalingen til det russiske gasselskab Gazprom skal falde i rubler.

Også herhjemme nægter Ørsted fortsat at betale i den russiske møntfod.

Ellers lader vi os jo afpresse som samfund og som selskab

Mads Nipper, administrerende direktør i Ørsted

Men bliver Danmark også afskåret fra russisk gas, vil det slå benene væk under væksten i dansk økonomi.

Sådan lyder vurderingen i en rundringning blandt cheføkonomerne i fem af Danmarks største banker, som TV 2 har foretaget.

- Skulle vi komme i den meget triste situation, at der pludseligt lukkes for gassen, vil vi nok se et relativt stort økonomisk tilbageslag, siger cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

Her er cheføkonomerne, TV 2 har talt med

  • Jes Asmussen, Handelsbanken
  • Las Olsen, Danske Bank
  • Helge Pedersen, Nordea
  • Palle Sørensen, Nykredit
  • Jeppe Juul Borre, Arbejdernes Landsbank

Priserne vil stige og væksten falde

Hvis der lukkes for gassen, er der en stribe meget store danske virksomheder, som får at vide, at nu kan de ikke få naturgas, fordi vi skal rationere, siger cheføkonomen.

Det vil stikke en kæp i hjulet på danske virksomheders investeringslyst, mens både aktie- og boligmarkedet vil trække følehornene til sig.

Samtidig vil de rekordhøje energipriser helt naturligt skyde endnu mere i vejret, lyder det. Og det kan relativt hurtigt bremse danskernes købelyst endnu mere.

- Vi har allerede set, at priserne på brød og andre ting er steget, blandt andet fordi råvarepriserne er steget. Den effekt kan blive yderligere forstærket, hvis naturgaspriserne brager endnu mere i vejret, siger han.

Perspektiv

Russisk gas i Danmark

Traditionelt har Danmark været selvforsynende med gas gennem særligt det såkaldte Tyra-felt i Nordsøen. Her har man i årtier hentet nok olie og gas op fra undergrunden, til at man kunne dække det danske forbrug. I 2019 blev feltet dog midlertidigt lukket ned, fordi det skal gennem en større renovation til en værdi af mere end 20 milliarder kroner. Den renovering er formentlig færdig næste år.

Derfor har Danmark også været nødt til at importere gas i et omfang, der ikke er set før. Meget af det har været gennem Tyskland, hvilket betyder, at vi formentlig også har fået gas fra Rusland gennem den gamle Nord Stream Pipeline.

Branchemediet EnergiWatch skrev i 2020, at Tyskland ikke opgør, præcis hvorfra den gas, de sender videre, kommer fra. Men fordi den russiske gas går i land tæt på den danske grænse, var det nok en stor del, skrev mediet. Samme efterår skrev Berlingske på baggrund af tal fra Ørsted, at ”halvdelen af Danmarks gas kommer fra Rusland”.

Lukkes der for gassen til Danmark, er der ifølge cheføkonomen stor sandsynlighed for, at vores største handelspartnere får samme behandling – og det vil kun gøre ondt værre.

Alt i alt vil det give et dyk i det danske BNP over de kommende måneder. Og selvom det ifølge Jes Asmussen er svært at spå om, præcis hvor stort faldet vil være, regner han med cirka tre til fem procent.

I sin seneste analyse forventer Nationalbanken, at et russisk gasstop i år vil skære 1,2 procentpoint af den danske BNP-vækst for hele 2022.

Rusland har en snedig plan

Ifølge Trine Villumsen Berling, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, står vi lige nu ved ”et vigtigt vendepunkt”.

Siden Rusland gik ind i Ukraine, har både EU og andre dele af vesten indført sanktionspakke efter sanktionspakke.

Men indtil videre er den russiske energisektor stort set gået fri, fordi Europa er så afhængige af blandt andet russiske gas. Og det udnytter Rusland, mener seniorforskeren:

- Den enighed vi har haft på energiområdet, er faktisk ret let for Rusland at udfordre. Det er det, de har gjort med den her ret snedige plan.

Formelt set bryder EU-landene nemlig ingen sanktioner, hvis de betaler for deres russiske gas med rubler, som Rusland kræver i et forsøg på at styrke den russiske valuta. Og ifølge Financial Times gør flere gasdistributører i Tyskland, Østrig, Ungarn og Slovakiet sig nu klar til at kunne betale i rubler.

Men sker det, vil det give den russiske krigsmaskine et solidt skub bagi, fortæller Trine Villumsen Berling:

- Hvis landene ikke kan holde sig fra at betale i rubler, sender det penge ind i det russiske samfund igen. Det er penge, de selvfølgelig vil bruge på de aktiviteter, de har i samfundet lige nu. Og det er faktisk krig.

Ørsted: Vi skal ikke lade os afpresse

Selvom Rusland nu begynder at lukke for sine gashaner, står Ørsted stadig fast.

Det understreger administrerende direktør Mads Nipper fredag over for TV 2:

- Ellers lader vi os jo afpresse som samfund og som selskab af Rusland og Gazprom, og det skal vi ikke. Det er stadigvæk vores klare intention ikke at betale i rubler, siger han.

Af samme årsag håber Ørsted på at komme ud af den kontrakt, som binder selskabet til at gas fra Gazprom frem til 2030.

Men indtil videre har risikoen for en altødelæggende retssag, hvor Ørsted kan ende med at skulle betale et enormt beløb tilbage til Rusland, forhindret Ørsted i at trække sig fra aftalen, siger Mads Nipper.

- Der er en masse tekniske detaljer og juridiske ting omkring det. Men det er vigtigt for os at sige, at det er vores intention, og hvis den mulighed opstår, kommer vi til at bruge den.

- Det er simpelthen ren spekulation

Ørsteds direktør Mads Nipper vil dog ikke ”gøre sig til nationaløkonom” og spekulere i, hvad et stop for russiske gas kan betyde for den danske økonomi.

I stedet vil han kun forholde sig til, hvad der er det rigtige valg for Ørsted som selskab, i dialog med de danske myndigheder.

- Vi er nødt til at tage et standpunkt som selskab, og det er ikke at efterkomme Putins krav, siger han.

Men er du klar til at tage ansvaret for de følger, det vil have, hvis I kommer ud af den her kontrakt?

- Det er ikke så enkelt, at hvis vi dropper den her kontrakt, så vil det have et givet sæt følger for Danmark. Det er simpelthen ren spekulation på nuværende tidspunkt. Der er så mange andre variabler, slutter direktøren.

Gazprom har bedt Ørsted svare på, om virksomheden vil efterleve kravet om betaling i rubler, inden udgangen af maj.