Krigen i Ukraine

Ecco er i stormvejr for at være i Rusland, men det er flere andre danske virksomheder også

Flere virksomheder har valgt at blive i Rusland af frygt for, at deres butikker og fabrikker bliver overtaget af det russiske styre.

De seneste uger har skogiganten Ecco været i modvind for fortsat at sælge sko i russiske butikker, mens krigen raser i Ukraine.

Men Ecco er ikke den eneste danske virksomhed, der fortsat har aktiviteter i Rusland.

Det har FLSmidth, Rockwool, Vestas og Welltec nemlig også, viser en løbende opgørelse af det amerikanske universitet Yale University.

Selvfølgelig efterlader vi ikke bare uden videre disse milliardværdier til det russiske styre

Thomas Kähler, formand for bestyrelsen i Rockwool

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn, er der en særlig grund til, at netop Ecco er endt ud i et større stormvejr end de andre fire selskaber.

- Ecco er et brand, der henvender sig direkte til forbrugerne i modsætning til eksempelvis Rockwool, som leverer varer til byggeriindustrien. Derfor er Ecco mere sårbar over for kritik på for eksempel de sociale medier, siger han.

TV 2 har kontaktet alle fem virksomheder for at høre, hvorfor de fortsat har aktiviteter i Rusland.

I en overgangsperiode

Ifølge vindmølleproducenten Vestas, er Yale Universitys opgørelse "ikke retvisende".

Virksomheden mener nemlig selv, at den bør være i kategorien over virksomheder, der har standset al aktivitet i Rusland.

Under en generalforsamling 5. april meddelte Vestas' administrerende direktør, Henrik Andersen, at selskabet ville trække sig fra det russiske marked på "kontrolleret og ordentlig vis".

- Vi kan ikke andet end på det skarpeste tage afstand fra det, der foregår i Ukraine. Vi fordømmer det, og vi tager afstand fra det. Det skal der ikke herske nogen tvivl om, lød det.

Henrik Andersen tilføjede dog, at der ville komme en overgangsperiode, hvor "udvalgte aktiviteter" ville fortsætte. En fase, som virksomheden befinder sig i nu.

Frygter nationalisering af fabrikker

Rockwool, som producerer isoleringsmateriale, har besluttet at opretholde produktionen på deres fire fabrikker i Rusland.

Det meddelte formand for bestyrelsen i Rockwool, Thomas Kähler, under en generalforsamling 6. april.

- Alt peger i retning af, at vores fabrikker vil blive nationaliseret. Hvis vi vælger at trække os ud af Rusland, vil vi med andre ord efterlade en veldrevet og effektiv milliardforretning til det russiske regime, sagde han dengang.

Ifølge Thomas Kähler, er der tale om fem milliarder kroner, som ville falde i det russiske styres hænder.

Ved siden af ville regimet også tjene penge på virksomhedens skatter og indtægter.

- Selvfølgelig efterlader vi ikke bare uden videre disse milliardværdier til det russiske styre. Vi kan ganske enkelt ikke se, hvordan sådan en handling ville bidrage til at afslutte krigen hurtigere, fortalte bestyrelsesformanden.

Står i et dilemma

Til TV 2 fortæller robot- og olieselskabet Welltec, at det allerede i starten af marts standsede sine investeringsplaner i Rusland og tager afstand fra krigen.

Derudover har selskabet formindsket sine aktiviteter i Rusland og forventer at reducere dem yderligere de kommende måneder, lyder det.

Cementkoncernen FLSmidth er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelse inden deadline.

Men Ole Krohn fortæller, at virksomheden i øjeblikket befinder sig i en venteposition.

- De har standset store dele af deres aktiviteter i Rusland midlertidigt. Men de står i samme dilemma som andre virksomheder at de ikke vil overlade deres økonomiske værdier til Putins styre, og det kan de komme til, hvis de trækker sig fuldstændigt, siger han.

Forhandlere dropper Ecco

Ifølge TV 2s erhvervskommentator, er debatten om, hvorvidt virksomhederne skal trække sig fra Rusland eller ej, ikke slut endnu:

- Der er en del virksomheder, som har været tilbageholdende med at træffe en endelig beslutning om Rusland. Det store spørgsmål er, om de kan fortsætte denne taktik, eller om folkedomstolen herhjemme eller i udlandet samt yderligere skærpelse af sanktioner vil tvinge dem ud, siger han.

Heller ikke Ecco har svaret på TV 2s henvendelse.

I alt holder skogiganten 250 butikker åbne i Rusland, og de beskæftiger cirka 2000 medarbejdere.

Det har fået et stigende antal forhandlere til at stoppe med at sælge Ecco-sko senest stormagasinkæden Magasin og sportskæden Sport24.

I et interview med Finans fortæller skogigantens administrerende direktør, Panos Mytaros, at de har valgt at blive i Rusland af hensyn til deres medarbejdere, og fordi de forudser, at deres butikker kan blive nationaliseret, hvis de trækker sig.