Business

Mærsk opjusterer med over 40 milliarder: - Indtjeningen buldrer derudaf

Mærsk sejlede danmarkshistoriens største overskud hjem i 2021. Analytiker forventer dog, at årets resultat bliver bedre "med længder".

Den danske rederigigant Mærsk fortsætter med fuld fart frem.

Selskabet er nemlig kommet bedre gennem første kvartal end forventet. Derfor opjusterer Mærsk tirsdag sine forventninger til 2022 med lidt over 40 milliarder kroner.

Det skriver Mærsk i en meddelelse.

- Det forbedrede resultat skyldes den fortsatte ekstraordinære markedssituation i Ocean (søfragtsforretningen, red.), lyder det i børsmeddelelsen.

Her oplyser den danske rederigigant også, at man faktisk har sejlet 7 procent færre containere i årets første kvartal sammenlignet med samme periode sidste år. Til gengæld er priserne, fragtraterne, som det hedder, i gennemsnit 71 procent højere.

Kan slå rekord for andet år i træk

Opjusteringen kommer, efter at Mærsk i 2021 tjente flere penge, end noget andet dansk selskab nogensinde har gjort før.

Her lød overskuddet nemlig på 117,5 milliarder kroner, hvilket i træskolængder svarer til, at Mærsk har kunnet putte én milliard kroner i lommen hver tredje dag.

Årsagen kunne i store træk koges ned til én ting: skyhøje fragtrater.

Fragtraterne er den pris, Mærsk kan tage for at sejle med containere for sine kunder. Jo højere fragtraterne er, jo mere bliver Mærsk altså betalt for at fragte varer.

Gennem de seneste år har alvorlige problemer blandt andet i nogle af verdens største containerhavne skabt "kaotiske tilstande" på fragtmarkedet. Det fortæller Mikkel Emil Jensen, som er aktieanalytiker hos Sydbank.

- Der er simpelthen kamp om pladserne på containerskibene, og det gør bare, at priserne kører i vejret. Indtjeningen buldrer fortsat derudaf, og Mærsk har ikke sænket tempoet fra slutningen af sidste år, fortæller han til TV 2.

Derfor forventer aktieanalytikeren, at Mærsk i år kan slå sidste års rekordregnskab "med længder".

Fortsætter ikke resten af året

Den melding skal ikke mindst ses i lyset af, at Mærsks driftsresultat sidste år endte på cirka 24 milliarder dollars, svarende til omtrent 166 milliarder danske kroner.

På forhånd havde man meldt ud, at et lignende resultat lå i kortene denne gang, men i den nye udmelding er forventningen altså skruet op til 30 milliarder dollars. Det svarer til cirka 208 milliarder danske kroner.

Driftsresultatet kaldes EBITDA på regnskabssprog, og er et af de økonomiske nøgletal, man typisk kigger efter, når man skal se på, hvor økonomisk sund en virksomhed er.

Tallet er ikke helt det samme som bundlinje, altså om et selskab har overskud eller underskud, men de to ting hænger sammen i et vist omfang.

De positive toner fra Mærsk har fået selskabets aktier til at stige umiddelbart efter børsåbning tirsdag.

Ifølge Mikkel Emil Jensen skal man dog være varsom med at tro, at A.P. Møller - Mærsk kan opretholde det historisk høje niveau i adskillige år:

- Der er ingen, der forventer, at de her indtjeningsniveauer kan opretholdes af Mærsk. 2022 bliver et fantastisk år, men 2023 bliver et år, hvor indtjeningen formentlig kommer ned, i takt med at tingene bliver mere normale, siger Mikkel Emil Jensen.

Også Mærsk selv har meldt ud, at man forventer en "normalisering" i forretningen fra "tidligt i andet halvår af 2022".