Nu skal tech-aktierne stå sin prøve: - Det kan sprede sig som ringe i vandet
Så sent som sidste uge styrtdykkede Netflix' aktieværdi. Følger andre techgiganter med, vil det også kunne mærkes i Danmark, vurderer analytiker.
Verden over bider investorer lige nu negle.
Regnskabssæsonen er nemlig skudt i gang, og i denne uge offentliggør blandt andre nogle af verdens største teknologiselskaber årets første regnskaber.
Allerede i sidste uge skuffede streaminggiganten Netflix. Og følger techgiganter som Alphabet, Meta og Apple trop, risikerer det at sprede sig som ringe i vandet på aktiemarkederne.
Sådan lyder vurderingen fra Nina Movin, der er tidligere aktiechef i Nordea og nu administrerende direktør i investeringsselskabet Otto Mønsted.
- Det er superalvorligt, og det bliver en rigtig spændende uge. For vi skal have gode regnskaber, ellers taber vi alle sammen penge, siger hun til TV 2.
Netflix og Facebook styrtdykker
Så sent som sidste uge gav Netflix investorerne en grim overraskelse, da streamingtjenesten i årets tre første måneder stik imod forventningen havde tabt omkring 200.000 brugere.
Det fik Netflix' aktie til at styrtdykke med omkring 30 procent, da de amerikanske markeder åbnede onsdag.
Inden da havde Facebook allerede barberet mere end en tredjedel af sin værdi, efter at moderselskabet Meta i februar meddelte, at antallet af daglige brugere var faldet med en halv million i de sidste tre måneder af 2021.
Ifølge Nina Movin skal de store kursfald ses i forhold til, at både Netflix og Facebook gennem de seneste år er steget meget i værdi.
- Men uanset hvordan du vender og drejer det, er tabet i kroner og ører stort, og det var inden for meget kort tid, siger direktøren.
- Det er bestemt alvorligt
Ifølge Nina Movin har de to teknologigiganters snublekurs flere forklaringer.
Først og fremmest har de haft kronede dage under coronakrisen, hvor folk over hele verden måtte holde sig hjemme og derfor kastede deres penge og opmærksomhed efter streaming, sociale medier og ny teknologi.
Men nu er mennesker verden over vendt tilbage til hverdagen. Og samtidig har blandt andet krigen i Ukraine fået priserne på alt lige fra energi til fødevarer til at skyde i vejret.
- Det var ventet i markedet, at de her stay at home-aktier ville gå lidt tilbage, men slet ikke i det her omfang. Så det er bestemt alvorligt, og man skal se det næste regnskab, før man gør noget som helst, siger Nina Movin.
Hun understreger dog samtidig, at der er stor forskel på de store teknologiselskaber.
For mens investeringsdirektøren ”ville passe på” med investeringer i streaming, spår hun for eksempel stadig vækst i markedet for lagring i skyen, som blandt andre Amazon og Alphabet er førende på.
Danske investorer kan blive ramt
Selvom de amerikanske tech-aktier handles på den anden side af Atlanten, kommer deres regnskaber også til at kunne mærkes hos mange danske investorer.
Det fortæller Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef i Sydbank.
- Det er kendte navne, det er store selskaber, og der har været rigtig gode kursgevinster at finde i en lang periode. Det er normalt gode forudsætninger for at lokke også danske investorer til, fortæller han.
Samtidig sniger der sig ”helt per automatik” nervøsitet ind på markedet, hvis aktier som Meta, Apple eller Alphabet får tæsk.
Deres værdi er nemlig steget kraftigt gennem de seneste år. Men begynder de at tabe højde, vil mange frygte, at andre dyrt prissatte aktier vil tage samme tur.
- Skyder de her selskaber ved siden af skiven, kan det sprede sig som ringe i vandet og gå ud over lignende selskaber eller dem, der leverer deres komponenter, forklarer Jacob Pedersen.
Nogle vil mærke det mere end andre
Selv hvis man kun handler danske aktier, er der lige nu god grund til at rykke længere ud på stolekanten.
Gennem de kommende uger kommer nogle af landets største selskaber nemlig også med deres første regnskaber, siden krigen brød ud i Ukraine. Og blandt andre Jacob Pedersen forudser flere nedjusteringer, end vi har været vant til længe.
- Vi ser stort set overalt i verden, at der bliver suget købekraft ud af de almindelige forbrugere. Og det er der nogle selskaber, der kommer til at mærke mere end andre, siger han.
Særligt de selskaber, der sælger varer til almindelige forbrugere presses lige nu af den stigende inflation.
Og i den danske industri kæmper selskaber som Vestas blandt andet lige nu med høje råvarepriser og forstoppelse i forsyningskæderne.
Alligevel er det danske aktiemarked ifølge Jacob Pedersen relativt godt rustet. Danmark har nemlig mange medicinalvirksomheder, som normalt klarer sig godt gennem kriser og usikre tider.
- Syge mennesker skal have deres medicin, uanset om priserne på alle andre varer stiger. Så det danske indeks er ganske godt skærmet i den her situation, siger aktieanalysechefen.