Danskerne rydder ud i deres streamingtjenester: - Det ser rigtig farligt ud for markedet
Blandt andre Netflix vil sænke priserne for dem, der kan leve med reklamer. Det har et stort potentiale, vurderer analytiker.
I årevis har streamingtjenester som Netflix kun bevæget sig én vej, og det er opad.
Men nu tyder noget på, at danskerne er begyndt at rydde ud i deres abonnementer.
Sidste år havde en gennemsnitlig dansk husstand nemlig abonnement på 3,5 streamingtjenester inklusive DR, der betales over licens. Men i år er det tal faldet til 3,3. Det viser nye tal fra analysefirmaet Wilke.
Spørger man Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea, skyldes det blandt andet, at danskernes penge ikke længere rækker lige så langt.
- Fra et forbrugersynspunkt er det fornuftigt. For det er rigtig mange penge, man betaler hver måned, og det er svært at få brugt dem alle sammen nok til, at det kan betale sig, siger hun til TV 2.
Modsat sætter det streaminggiganterne i en "farlig" situation, og derfor er flere af dem på vej med nye tiltag for at holde på kunderne.
For første gang går Netflix tilbage
Selvom danskerne abonnerer på færre forskellige streamingtjenester, stiger andelen af husstande, der betaler for mindst én af tjenesterne stadig.
Men det er ikke kun i Danmark, at forbrugerne er begyndt at rydde ud i deres abonnementer.
For eksempel opsagde briterne fra januar til marts også 1,5 millioner streamingabonnementer på tjenester som Disney+, Apple TV+ og Discovery+. Det viser tal fra analysefirmaet Kantar ifølge BBC.
Så sent som tirsdag aften dansk tid overraskede streaminggiganten Netflix ved at offentliggøre et fald i antallet af brugere på omkring 200.000 globalt.
Nu forventer Netflix, at årets andet kvartal vil byde på et fald i antallet af betalende kunder på 2 millioner.
Der er mange penge at spare
Normalt er danskerne ikke særligt gode til at rydde ud i deres streamingtjenester, fortæller Ida Marie Moesby.
Når man tegner et abonnement, skal kreditkortet nemlig kun op af pungen én gang. Så selvom der trækkes penge hver eneste måned, glemmer man derfor tit, hvor meget det koster.
- Som forbrugere mærker vi kun rigtig de betalinger, hvor vi skal have penge op af lommen. Ofte lader vi abonnementerne løbe, selvom vi ikke bruger det, siger forbrugerøkonomen.
Samtidig har streamingtjenesterne haft kronede dage under coronakrisen.
For mens danskerne ikke kunne bruge penge på oplevelser som ferierejser, restaurantbesøg eller ture i biografen, brugte mange den ekstra tid og de overskydende penge på at streame film og serier.
Men nu er verden stort set helt åben igen. Og samtidig har blandt andet krigen i Ukraine fået priserne på alt lige fra energi til fødevarer til at skyde i vejret.
- Det får mange til at tænke på at skrue ned for forbruget for at spare nogle penge. Der er abonnementer oplagte, for kan man undvære nogle stykker, sparer man penge hver måned, siger Ida Marie Moesby.
- Det ser farligt ud for streamingmarkedet
Selvom streamingmarkedet i årevis har haft vind i sejlene, går selskaberne bag nu hårdere tider i møde, vurderer Claus Bülow Christensen, der er selvstændig medierådgiver- og analytiker.
Mens tjenester som Netflix, HBO Max og Disney+ stadig ligger i benhård konkurrence, kommer der nemlig også gratis tjenester på markedet, som ifølge medieanalytikeren kan blive ”rigtig populære”.
- Samtidig ser det rigtig farligt ud for streamingmarkedet, at folk begynder at kigge på pengepungen, hvor de tidligere har haft en tendens til at være mere ukritiske, siger han til TV 2.
Alligevel forventer Claus Bülow Christensen, at det er noget, som streamingtjenesterne kan komme i forkøbet.
For eksempel blev HBO Max i efteråret lanceret til halv pris ”resten af livet”. Den slags tilbud forventer analytikeren, at flere tjenester vil ty til for at holde på abonnenterne.
Derudover peger han på, at blandt andre Netflix og Disney arbejder på billigere versioner af deres tjenester, som til gengæld også viser reklamer.
- Synes man, det bliver for dyrt, kan man måske droslen ned ved at acceptere, at der kommer nogle reklamer. Så der er faktisk et ret stort potentiale, vurderer Claus Bülow Christensen.
Vil slå ned på delte profiler
Samtidig forventer Claus Bülow Christensen, at streamingtjenesterne vil begynde at slå ned på de brugere, som deler et abonnement på tværs af husstande.
Det koster dem nemlig dyrt, at millioner af brugere ser med uden at betale en krone.
- Teknisk kan de sagtens løse det. Hvis de kan få konverteret nogle af de ”snyltere” til betalende kunder, kan de få et beløb på flere milliarder i kassen.
Alt i alt vurderer Claus Bülow Christensen, at fremtiden ser lys ud for streaming.
Selvom markedet er gået ind i en tid med opbrud og transformationer, skal man nemlig ikke forvente at få mindre indhold at vælge imellem. Til gengæld kan prisen blive lettere at justere.
- Det vil formentlig blive ved med at koste nogenlunde det samme som i dag, men de vil nok alle sammen have en billigere reklamebaseret model, slutter Claus Bülow Christensen.