Coronasmitte skal anmeldes som arbejdsulykker, og det vækker vrede blandt arbejdsgivere
Beskæftigelsesministeriet har planer om at ændre reglerne, men det er ikke godt nok, mener arbejdsgiverne.
Selvom de fleste danskere for længst har lagt coronapandemien bag sig, må mange arbejdsgivere stadig trækkes med senfølgerne.
For hvis en medarbejder smittes med coronavirus, skal virksomheden indberette det som en arbejdsulykke – medmindre smitte på arbejdspladsen kan udelukkes.
Og det har sat sindene i kog blandt arbejdsgivere, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Finans.
Spørger man foreningens administrerende direktør, Pernille Knudsen, er indberetningspligten nemlig ”uhensigtsmæssig”.
- Hvis nu en medarbejder går hen til kaffemaskinen og bliver smittet med coronavirus, så er det ikke arbejdspladsens skyld. Derfor mener vi, at der skal ændres på reglen, siger hun til TV 2.
Kan forringe virksomhedernes omdømme
Ifølge Pernille Knudsen kan kravet om indberetning af coronasmittede medarbejdere have store konsekvenser for virksomhederne.
Udover at det medfører ”en administrativ byrde”, kan det også koste arbejdsgiverne op mod 10.000 kroner per sag at få dem behandlet i arbejdsskadesystemet.
Derudover kan kravet også gå ud over virksomhedernes omdømme, mener hun.
For hvis de danske smittetal stiger drastisk igen, vil det samme ses i antallet af anmeldte arbejdsulykker, og det kan skræmme kunderne væk, siger den administrative direktør:
- Ingen af os ved, hvordan situationen vil være i efteråret eller længere hen i fremtiden. Hvis mange bliver smittede igen, vil det ligne, at der er et hav af ulykker på arbejdspladserne.
Også vaccinationsskader registreres
Samtidig kan en arbejdsgiver lige nu blive forpligtet til at betale erstatning, hvis en medarbejder blive ramt af senfølger.
Men sådan bør det ikke være, lyder det fra Pernille Knudsen til TV 2.
Hun mener, at man kun bør indberette coronasmitte som en arbejdsulykke, når coronahåndteringen bliver en del af arbejdet. For eksempel hvis sygeplejersker på en coronaafdeling bliver smittet.
Pernille Knudsen tilføjer, at også vaccinationsskader registreres som arbejdsskader.
- Det, synes jeg, er specielt, for stort set alle vælger jo at blive vaccineret, siger hun.
Skaber unødvendige byrder
Hos vindmøllegiganten Vestas retter produktionsdirektør Tommy Rahbek Nielsen også kritik mod virksomhedernes indberetningskrav.
- Vores medarbejderes sikkerhed er vores førsteprioritet, men covid-19 er en udefrakommende sygdom, som ikke udspringer af vores medarbejderes aktiviteter på arbejdspladsen, siger han til Finans.
Tommy Rahbek Nielsen tilføjer, at det er ”fuldstændig misforstået” at stille virksomhederne til ansvar for coronasmitte.
Han mener, det skaber "en glidebane" at gøre virksomheder ansvarlige for virussygdomme.
Ministerie vil ændre systemet
I en skriftlig kommentar til Finans fortæller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at Beskæftigelsesministeriet har planer om at ændre vejledningerne til arbejdsgiverne, så de fremadrettet ikke længere automatisk skal anmelde smitte med corona som en arbejdsskade.
For vi er et helt andet sted nu, end vi var, da indberetningskravet blev indført, skriver han.
- Smitten er så udbredt, at risikoen for smitte i langt de fleste tilfælde ikke er større på arbejdet end i fritiden. Inden ophævelsen af restriktionerne var det nemmere at sandsynliggøre, at smitten var sket på arbejdet.
Ifølge Finans viser et udkast til den nye vejledning, at den nuværende praksis fortsat vil gælde, når en medarbejder er blevet smittet før 1. februar. Desuden vil de anmeldte coronatilfælde stadig blive behandlet i arbejdsskadesystemet – også selvom de er blevet indberettet efter 1. februar.
Men det stiller ikke arbejdsgiverne tilfredse, fortæller Pernille Knudsen til TV 2.
- Grundlæggende synes vi, at tænkningen af systemet skal være anderledes. En dato ændrer ikke tænkningen, siger hun.