Business

Kinas nye digitale valuta kan bruges til at omgå sanktioner fra Vesten

Den kinesiske centralbank er i fuld gang med at teste en ny digital møntfod, som man håber, kan blive et alternativ til dollarens dominans i verden.

Det var kineserne, der opfandt papirpengene cirka 600 år før, at man begyndte at bruge dem i Europa. Men nu tyder det på, at Kina bliver den første store økonomi, der udfaser kontanter til fordel for en ny digital møntfod.

Den kinesiske centralbank har netop udvidet et pilotprogram, hvor man tester den nye valuta, til 11 kinesiske storbyer, så det i alt omfatter 21 områder i det store land. Den nye valuta kan, ifølge eksperter, give Kina en række konkurrencefordele og være med til at sikre økonomien mod sanktioner som dem, der har ramt Rusland.

Ifølge den amerikanske Kina-ekspert Scott Kennedy fra Center of Strategic and International Studies (CSIS), kan den nye kinesiske digitale valuta på sigt overflødiggøre dollarens rolle i samhandlen med Kinas allierede. På den måde vil Kina kunne undgå SWIFT-systemet, som bruges i forbindelse med internationale bankoverførsler.

- Kina ville ikke længere have brug for SWIFT-systemet. Det er den eneste måde, som USA rent faktisk kan stoppe de her transaktioner. Der kan komme mange forskellige typer økonomisk og politisk magt ud af at få verden til at bruge din valuta, siger han til Newsweek.

Ny reservevaluta

Kina har i mange år haft et erklæret mål om at gøre kinesiske Yuan til en international valuta på linje med dollaren. Foreløbigt uden det store held. Langt størstedelen af verdenshandlen foregår stadig i dollars, og brugen af Yuan begrænser sig til få procent. Men det kan den såkaldte e-Yuan være med til at lave om på.

Den er nemlig mere attraktiv end traditionelle penge, fordi man ikke behøver en bank for at overføre. Det gælder især i udviklingslande, hvor der er millioner af mennesker uden en bankkonto. Man behøver blot en billig kinesisk smartphone for at kunne sende og modtage penge. Telefonen behøver ikke engang at være online.

Desuden vil internationale overførsler mellem virksomheder kunne foregå stort set gratis og på få sekunder, mens man i det nuværende system skal betale for internationale overførsler, som kan være flere dage undervejs. Indtil videre har den kinesiske centralbank ikke ytret sig meget om de internationale planer for e-Yuan, men der er indgået aftaler om pilottests med Thailand og De Arabiske Emirater.

Bahamas og Nigeria har som de første lande i verden lanceret digitale valutaer fra deres centralbanker. Men Kinas pilotprogrammer, der startede i 2020, har, ifølge Richard Turrin, som er fintechekspert og bor i Shanghai, været lidt af et wakeupcall for Europa og USA. Det har sparket gang i udviklingen af en digital euro og dollar i de sidste par år.

- Kina er cirka et årti foran i lanceringen af sin centralbanks digitale valuta, og det har nu startet noget, der er meget kritisk i hele verden, og det er simpelthen et kapløb om at udvikle centralbankernes digitale valutaer, siger han til TV2.

Penge kan programmeres

Teknologien bag e-Yuan har været under udvikling siden 2014, og flere af pilotprogrammerne har vist, at de digitale penge kan programmeres, så de udelukkende kan bruges til bestemte formål i bestemte tidsperioder. For eksempel til fødevarer i bestemte supermarkeder.

Det kan, ifølge Richard Turrin, som har skrevet en bog om Kinas kontantløse fremtid, give helt nye pengepolitiske muligheder.

- Jeg kan potentielt sige, at de her penge ikke kan bruges til at købe alkohol eller tobak eller dårlige ting, så vi kan programmere pengene til forskellige formål. Det er godt og skidt. Vi vil have kontrol over, hvordan folk bruger deres velfærdsydelser, men på den anden side skræmmer det folk, fordi vi gerne vil have, at vores penge er ukontrollerede, siger han.

Alternativ til SWIFT

Der er ingen tvivl om, at Kinas regering har set med rædsel på de hårde sanktioner, som har ramt Rusland på grund af krigen i Ukraine. Kinas ledere insisterer på at forholde sig neutrale, hvilket i Vesten bliver set som en indirekte støtte til Rusland.

Det har fået både amerikanske og europæiske politikere til at true med lignende sanktioner mod Kina, hvis kinesiske virksomheder modarbejder sanktionerne. Indtil videre fortsætter Kina sin normale samhandel med Rusland, men der er intet, der tyder på, at kinesiske banker eller virksomheder direkte hjælper russiske firmaer med at omgå sanktionerne.

Det er ikke en ny situation for Kina, som har været i handelskrig med USA siden 2018 og generelt oplever en voksende skepsis i Vesten, blandt andet på grund af menneskerettighedssituationen i Hongkong og Xinjiang-provinsen. Derfor har Kina i de senere år arbejdet hårdt for at gøre sig mindre sårbar over for eventuelle sanktioner.

Allerede i 2015 lancerede Kina sit alternativ til SWIFT i håb om, at det kunne øge brugen af Yuan internationalt. Systemet hedder CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) og var i januar 2022 udbredt til 1280 finansielle institutioner og 103 lande.

Det er stadig ubetydeligt sammenlignet med SWIFT’s 11.000 deltagere i mere end 200 lande, men kinesiske analytikere forventer, ifølge South China Morning Post, at systemet vil få et boost i forbindelse med sanktionerne mod Rusland.

Kina og Rusland har haft en finansiel alliance siden 2010, hvor man har samarbejdet om at øge brugen af egne valutaer frem for amerikanske dollars.