Rusland invaderer Ukraine

Krigen har fået priserne til at stige eksplosivt, og det ser ud til at fortsætte

Rusland og Ukraine er storeksportører af en lang række råvarer, og de danske forbrugere kommer til at få regningen i sidste ende.

Gas, stål, træ og korn.

Helt basale råvarer, som danske virksomheder nu må betale langt højere pris for som en konsekvens af den russiske invasion af Ukraine.

Det vil også komme til at ramme danske forbrugere, fordi priserne på en lang række varer vil stige - og blive ved med det.

- Både Ukraine og Rusland er store eksportører af råvarer fra energi til metaller og til fødevarer. Det dækker et meget bredt spekter og derfor slår det så meget hårdere igennem end tidligere, siger Ole Sloth Hansen, der er råvareanalytiker i Saxo Bank, til TV 2.

Prisstigning på 25 procent

Ukraine har indtil for nylig leveret halvdelen af alt det egetræ, vi bruger i Europa. Og krigen har på få uger trukket sine tydelige spor i prisudviklingen af de eftertragtede egeplanker, der ikke mindst bruges i køkken- og møbelproduktion.

Vi har ikke andet valg end at sætte vores priser op

Kasper Holst Pedersen, direktør PP Møbler

Allerede under coronapandemien begyndte priserne at stige. Men i år ligger prisen for en importeret egeplanke 50-60 procent over tidligere niveau, siger man hos PP Møbler, der producerer danske møbelklassikere.

Møbelsnedkeriet, der producer danske klassikere fra blandt andet Wegner, har som en konsekvens hævet priserne med omkring 25 procent.

- Vi har ikke andet valg end at sætte vores priser op. Vores kunder har indtil nu taget det pænt, men hele verden sunder sig nok lidt lige for øjeblikket, siger direktør Kasper Holst Pedersen til TV 2.

Stål på himmelflugt

En anden af de råvarer, hvor krigen har sat prisen på himmelflugt, er stål. Også det er danske virksomheder afhængige af i den daglige produktion, men prisudviklingen er gået fra bekymrende til eksplosiv i takt med krigens udvikling og de skærpede sanktioner mod Rusland, siger Ole Sloth Hansen.

- Vi som forbrugere kommer til at betale prisen. Før eller siden kan virksomhederne ikke længere holde priserne nede, og så bliver de en del af den inflation, vi også kan se og mærke direkte på pengepungen.

Set fra virksomhederne synspunkt bliver det også sværere at agere i et marked, hvor prisen på råvarer hele tiden flytter sig.

- For virksomhederne bliver det meget mere uigennemsigtigt at planlægge fremtidige indtægter og udgifter. Den usikkerhed er de nødt til at tage sig betalt for, siger råvareanalytikeren, som ikke ser noget umiddelbart slutpunkt.

Michael Holm Jensen, som er medejer af JMC Steel, siger til TV 2, at stålpriserne er steget til mellem det tre- og firdobbelte siden sommeren 2020.

- Mange firmaer risikerer at gå ned, hvis ikke man har nogle kontrakter, hvor man kan tage højde for prisstigninger. Vi regulerer vores indgåede kontrakter efter listepris, hvis priserne rykker sig med over fem procent, fortæller Michael Holm Jensen.

Slutter ikke foreløbig

Spørger man råvareanalytiker Ole Sloth Hansen, bliver prisudviklingen svær at bremse eller rulle tilbage.

- Selv om der skulle komme en fredsaftale i overmorgen, vil der stadig være en række sanktioner, det vil tage tid at få fjernet. Så det kommer til at "sætte sig" i nogen tid fremover, vurderer Ole Sloth Hansen.

Allerede inden effekten af sanktioner mod Rusland og sammenbrud i forsyningslinjerne fra Ukraine slog igennem, kunne de danske forbrugere mærke prisstigninger på en lang række dagligvarer som følge af inflation og stigende energipriser.

I februar var forbrugerpriserne vokset med 4,8 procent i forhold til året før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er den største stigning på ét år siden 1989.

Ifølge en analyse fra Sydbank svarer inflationen til, at en gennemsnitlig dansk familie skal bruge 19.200 kroner ekstra om året.