Krigen i Ukraine

Danske virksomheder forsøger at komme af med russiske medejere

Flere danske virksomheder, der er helt eller delvist ejet af russere, forsøger at komme ud af deres russiske ejerskab for ikke at miste kunder.

Danske virksomheder, der enten helt eller delvist er ejet af personer med bopæl i Rusland, er lige nu i et kæmpe dilemma.

Selvom deres ejere ikke er på nogen sanktionsliste, så er mange af dem bange for at havne i en shitstorm, hvis det kommer frem, at der er en russer i ejerkredsen.

Derfor forsøger flere enten at skjule deres russiske forbindelser eller at købe deres russiske ejere ud.

Kraftvarmevirksomhed købt fri

Det gælder blandt andet hos virksomheden EC Power i Hinnerup ved Aarhus, der laver små kraftvarmeværker til brug i blandt andet lejlighedsbyggerier.

Tidligere var en tredjedel af virksomheden ejet af en russer, mens den danske direktør Bjarne Bogner ejede den resterende del.

Den dag krigen i Ukraine brød ud, måtte Bjarne Bogner dog ringe til sin russiske makker og sige til ham, at han var nødt til at forlade firmaet. Bjarne Bogners russiske partner blev købt ud af virksomheden.

De andre russere er altså ikke medskyldige i det, som Putin laver

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Pengene for købet står nu på en dansk bankkonto, mens de venter på at kunne blive overført til Rusland, hvilket ikke er muligt lige nu på grund af de vestlige sanktioner.

TV 2 er ikke bekendt med prisen for salget af virksomheden.

- Worst case er jo, at vores konkurrenter sidder ude ved vores kunder og siger: "Du skal ikke købe noget hos dem, for de har en eller anden russer i ejerkredsen". Og ude i den store vilde verden fyldt med løgn, der bliver det hurtigt til en eller anden oligark, fortæller Bjarne Bogner.

Han har været ven med den tidligere russiske medejer af firmaet, siden han i 1988 mødte ham på en udvekslingstur for ingeniørstuderende i Sibirien i 1988.

- Han er bare et helt almindeligt menneske, som du og jeg, siger Bjarne Bogner.

Mange virksomheder står i samme situation

EC Power er ikke den eneste virksomhed, der, siden krigen i Ukraine brød ud, har forsøgt at skille sig af med en russisk ejer.

I en mail til TV 2 skriver direktøren for virksomheden Otto Schachner i Fredericia, Jan Lund, der laver arbejdstøj, at den også er på vej ud af et russisk ejerskab.

- Otto Schachner reagerede på førstedagen af krigen ved at kappe alle bånd til russiske kunder og fik accelereret processen med at komme ud af det uholdbare russiske ejerforhold. En proces, der allerede var i gang, før Ruslands invasion begyndte. Det er heldigvis lykkedes, så vi igen er 100 procent på europæiske hænder, skriver Jan Lund til TV 2.

Organisationen Dansk Industri får lige nu mange henvendelser fra virksomheder, der står med lignende overvejelser.

- De danske virksomheder, som kan, forsøger ligesom at kappe de fleste økonomiske bånd til Rusland over en bred kam. Og det inkluderer også, hvis man har russiske medejere inde i sin virksomhed, så forsøger man at købe dem ud, siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

Erhvervsminister: - Ikke alle russere er medskyldige

Ifølge en oversigt, som dataselskabet BdQ har lavet for TV 2, er der omkring 60 virksomheder i Danmark, der helt eller delvist er ejet af russere. Der kan dog være flere, hvor den russiske forbindelse er mindre åbenlys.

Erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, Mette Hjermind Dencker, mener, at det er vigtigt, at danske virksomheder gør sig fri af russiske ejere, også selvom ejerne ikke er på nogen sanktionsliste.

- Vi ved jo godt, at hver gang vi vedtager restriktioner over for Rusland, så rammer vi en masse uskyldige russiske mennesker. Men det er jo dét der pres, vi skal opnå. At de virkelig bare presser Putin, fordi det går ud over ganske almindelige menneskers liv og hverdag, siger hun.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener til gengæld ikke, at man skal skære alle russere over én kam.

- Vi har valgt at lave nogle sanktioner målrettet mod nogle af de rigeste oligarker, der sidder tæt på Putin. De sanktioner skal selvfølgelig overholdes. Men samtidig har vi jo også sagt, at de andre russere altså ikke er medskyldige i det, som Putin laver, siger ministeren.