Business

Russiske aktier overrasker efter genåbning

For første gang siden Rusland invaderede Ukraine, kan udenlandske investorer nu handle på den russiske børs.

For første gang i over en måned åbnede det russiske aktiemarked fredag morgen for udenlandske investorer.

Egentlig var forventningen, at mange ville bruge genåbningen til at skylle deres russiske investeringer ud med badevandet.

Men en time inde i fredagens handel er det toneangivende russiske aktieindeks Moex alligevel oppe med fire procent – godt hjulpet på vej af energi- og råvaresektoren.

Spørger man investeringsstrateg i Nordea Simon Kristiansen, lever morgenfesten dog på lånt tid.

- De her stigninger i starten af dagen overrasker en lille smule. Men der står stadig mange vestlige investorer i kø ved udgangen, siger han til TV 2.

En popularitetskonkurrence

Simon Kristiansen forklarer fremgangen på den russiske børs med, at aktiemarkedet på helt kort sigt har en tendens til at reagerer som en ”popularitetskonkurrence”.

Ofte er investorer styret af, hvad der er interessant. Og ligesom at den russiske møntfod rublen har genvundet meget at sin tabte værdi, forventer nogle måske, at det russiske marked har sine mørkeste dage bag sig.

- Så nogle har nok tænkt, at russiske aktier alt andet lige også må komme tilbage. Det er nok derfor, vi ser de her stigninger i starten af dagen, siger investeringsstrategen.

Men samtidig understreger Simon Kristiansen, at markeder på længere sigt indretter sig efter virkeligheden – og her ser det stadig rigtig skidt ud for russiske aktier.

Ligesom at regeringer og virksomhederne verden over har vendt Rusland ryggen, vil mange kapitalforvaltere heller ikke ”røre russiske aktier med en ildtang”, fortæller Simon Kristiansen.

- Når der er flere, der vil sælge end købe, så falder markedet. Vi har set en lidt modsatrettet effekt her først på dagen, men på længere siget kommer der til at være kø ved udgangen.

Marked blev lukket efter invasion

Det russiske aktiemarked blev lukket, kort efter at Rusland havde angrebet Ukraine og startet den første krig i Europa i årtier.

Forude var gået et par meget turbulente dage på aktiemarkedet, hvor de russiske aktier faldt mere end de steg, men hvor der generelt var store udsving som følge af sanktionerne mod landet.

Det fik den russiske centralbank til at suspendere al handel med aktier i landet, og siden udviklede det sig til den længste børspause i moderne russisk historie.

I sidste uge åbnede markedet for to dages begrænset handel, som kun inkluderede 33 ud af de 50 aktier i indekset. Og samtidig var det med restriktioner på, hvem der måtte købe og sælge.