Krigen i Ukraine

Jysk trækker sig helt ud af Rusland

13 butikker vil blive genåbnet for at gennemføre et ophørsudsalg, men derefter er Jysk færdige med Rusland.

Den danske detailkoncern Jysk lukker alle sine butikker i Rusland permanent.

Det oplyser Jysk i en pressemeddelelse.

- Vi kom til Rusland med den hensigt at give et godt tilbud til den russiske befolkning. Men i den nuværende situation ser ledelsesteamet og vores ejere ikke noget alternativ til at lukke vores aktiviteter i Rusland, udtaler Jysks administrerende direktør, Jan Bøgh, i meddelelsen.

Ophørsudsalg

Som en del af nedlukningen vil Jysk fra torsdag slå dørene op til et midlertidigt ophørsudsalg, der skal "tømme butikkerne for produkter", i virksomhedens 13 russiske forretninger. Når de er solgt, lukker butikkerne permanent, oplyses det.

De seneste fire uger har Jysk ellers holdt alle sine butikker midlertidigt lukket, og 200 medarbejdere har været hjemsendt med løn.

Men med den nye beslutning vil de i stedet blive opsagt, og Jan Bøgh ønsker dem i pressemeddelelsen "al mulig held og lykke", ligesom han takker dem for deres indsats. De vil fortsat modtage løn "i henhold til den russiske lovgivning", oplyser Jysk.

Selskabet har også været i dialog med udlejerne af butikslokalerne for de 13 butikker "med henblik på at indgå en aftale om lukning", står der i meddelelsen. Hvad den aftale indebærer, skriver Jysk dog ikke.

- Jysk kommer ud af Rusland med markante tab, men vil lukke ordentligt. Frem for at efterlade varerne til den russiske stat, sælger vi dem og tømmer dermed butikkerne. Så vi selv lukker efter os, siger Jysks kommunikationsdirektør, Rune Jungberg Pedersen, til mediet Finans.

Kort historie i Rusland

Jysk er, siden virksomheden blev grundlagt i Aarhus i 1979, vokset langt ud over de danske landegrænser.

I dag består kæden af mere end 3100 butikker og 28.500 medarbejdere på tværs af 50 lande.

Detailkæden har dog kun været i Rusland ganske få år, da den første Jysk-butik i landet blev åbnet i juni 2020.

Det var i shoppingcentret Trojka i Moskva, og flere af kædens butikker er også i dag i eller omkring storbyen.

Ramt af krigen for otte år siden

Jysk har til gengæld været i Ukraine væsentligt længere tid, og da krigen brød ud for fem uger siden, valgte man at lukke alle 86 butikker i landet.

Det var dog ikke første gang, at konflikt mellem Ukraine og Rusland direkte påvirkede den danske virksomhed.

Da Rusland i 2014 ulovligt annekterede den ukrainske halvø Krim, havde Jysk således fire butikker i området.

Dengang valgte sengetøjsgiganten at lukke butikkerne og hjælpe de medarbejdere, som ønskede det, til et andet sted i Ukraine – typisk hovedstaden, Kiev – hvor de fik arbejde i en anden Jysk-butik.

I denne omgang blev de 774 Jysk-medarbejderne i landet først sendt hjem med løn, men siden er en række af butikkerne genåbnet.

Det skete efter medarbejdernes eget ønske, skrev Jysk i en pressemeddelelse:

- En række butikker (er, red.) blevet genåbnet, fordi vores ukrainske medarbejdere har udtrykt et ønske om at gøre en positiv forskel for det lokale samfund.