Business

Carlsberg forlader Rusland

Carlsberg har tidligere skruet ned for en del af sin russiske produktion, men afvist helt at forlade landet.

Danske Carlsberg, der er én af verdens største bryggerivirksomheder, forlader Rusland som følge af krigen i Ukraine.

Det fremgår af en meddelelse, Carlsberg netop har sendt ud.

- Fra et regnskabsperspektiv vil forretningen (i Rusland, red.) blive betragtet som et aktiv sat til salg indtil færdiggørelse af bortskaffelsen, skriver Carlsberg i meddelelsen.

En stor del af Carlsberg

Det er ellers ikke mere end to uger siden, at Carlsberg afviste at forlade Rusland af hensyn til deres 8400 medarbejdere i landet.

Samtidig er det russiske marked en stor del af Carlsbergs forretning, og derfor ønskede Carlsberg kun at indstille salget af Carlsberg-øl, men ellers ville man fortsætte med at fremstille og sælge virksomhedens øvrige brands i landet, lød det.

Sidste år omsatte Carlsberg således for 6,5 milliarder danske kroner i Rusland, fremgår det af meddelelsen, og i sidste regnskab anførte Carlsberg, at aktiverne i Rusland var op mod 20 milliarder kroner værd.

- Indtil processen er færdiggjort, vil vi fortsætte vores tidligere annonceret reduceret niveau for at opretholde levebrødet for disse ansatte og deres familier. Enhver profit, der bliver skabt under denne humanitære krise, vil blive doneret til nødhjælpsorganisationer, lyder det dog nu fra Carlsberg.

Har tidligere afvist af frygt for at blive nationaliseret

Da Carlsberg for to uger siden, i forbindelse med sin generalforsamling, afviste at være på vej ud af Rusland, henviste administrerende direktør Cees 't Hart dels til virksomhedens tusindvis af medarbejdere.

Men også risikoen for at Carlsbergs otte bryggerier i Rusland kan blive overtaget af den russiske stat, spillede ind, forklarede Cees 't Hart:

- Ambassadøren (den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, red.) siger meget klart, at hvis virksomheder indstiller, udsætter eller helt standser deres aktivitet, kan de blive nationaliseret. Det må vi også tage hensyn til, sagde Cees 't Hart til TV 2.

Tidligere mandag har en af Carlsbergs konkurrenter på det globale ølmarked, hollandske Heineken, ligeså annonceret, at de vil træde ud af Rusland

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Carlsberg om meddelelsen, men virksomheden har ikke ønsket at stille op til interview.