Rusland invaderer Ukraine

- Vi kan stå i en situation, hvor vi har de 33 bedste år bag os

Så længe Vladimir Putin er præsident i Rusland, har dansk OECD-chef svært ved at forestille sig, at Vesten fjerner sanktionerne mod landet.

Krigen i Ukraine har allerede sendt et chok gennem den globale økonomi.

Men hvis det bliver værre, bliver ved længe endnu eller hvis krigen spreder sig, kan konsekvenserne bliver endnu større, end de er i dag. Det slår Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) fast i en ny rapport torsdag.

I værste fald kan det blive starten på en historisk nedtur, advarer danske Ulrik Vestergaard Knudsen, der er vicegeneralsekretær i OECD.

- Hvis det her blive værre, så kan vi ende i en økonomisk situation, hvor vi har de 33 bedste år af vores liv – i hvert fald økonomisk – bag os, siger Ulrik Vestergaard Knudsen og fortsætter:

- Perioden siden Berlinmurens fald har været præget af håb, velfærd og økonomisk stabilitet, men det vil blive afløst af frygt, fattigdom nogle steder og en stærkt voksende usikkerhed både politisk og økonomisk.

Kan medføre katastrofer

I rapporten vurderer OECD, at krigen i Ukraine vil skære mere end ét procentpoint af den globale vækst i 2022. Inflationen vil samtidig stige med cirka 2,5 procentpoint, skriver OECD.

Selvom Ukraine og Rusland tilsammen kun udgør omtrent to procent af hele verdens bruttonationalprodukt, så rammer krigen verdensøkonomien på et tidspunkt, hvor efterveerne af coronapandemien stadig sidder dybt.

Det er svært at se en fredsløsning for sig, som baner vejen for en lettelse af sanktionerne

Ulrik Vestergaard Knudsen, vicegeneralsekretær i OECD

Derudover er de to lande særligt vigtige for den globale økonomi på ét område: De er storleverandører af en række råvarer, der bruges til at fremstille mange meget forskellige produkter.

Rusland og Ukraine udgør eksempelvis rundt regnet 30 procent af den globale hvedeeksport, 20 procent af den samlede korneksport og inden for olie og gas er Rusland én af de absolut vigtigste spillere på hele markedet.

- Et fuldstændig ophør af hvedeeksport fra Rusland og Ukraine ville medføre alvor mangel i mange udviklingslande og for mange udviklede økonomier. Der ville være en akut risiko for ikke bare en økonomisk krise i visse lande, men også humanitære katastrofer ved en stor forøgelse i fattigdom og sult, skriver OECD i sin rapport.

Hvis Putin bliver, bliver sanktionerne

Ifølge Ulrik Vestergaard Knudsen er sanktionerne mod Rusland historisk hårde, og for almindelige russere betyder de blandt andet, at priserne er steget, og at de ikke længere kan købe varer fra vestlige virksomheder som McDonald's.

Selv hvis krigen ender snart, vil det formentlig have langsigtede konsekvenser, mener vicegeneralsekretæren. Han har således svært ved at se Vesten lempe sanktionerne mod Rusland, så længe landets præsident er Vladimir Putin.

- Det er svært at se en fredsløsning for sig, som Putin vil være villig til at acceptere, og som samtidig baner vejen for en lettelse af sanktionerne. Jeg har ikke rigtig udenrigs- eller økonomisk-politisk fantasi til at forestille mig det, siger Ulrik Vestergaard Knudsen.

Han forventer derfor, at Rusland meget vel kan se frem til adskillige år ude i kulden rent økonomisk, hvis ikke magten i Kreml bliver ændret grundlæggende:

- Jeg tror, vi kommer til at leve med Rusland som en parasit-stat i lang tid fremover, med mindre der sker ting i Rusland, hvor oligarkerne, generalerne eller forbrugerne vælger at gøre noget at ændre regimet, siger Ulrik Vestergaard Knudsen.