Krigen i Ukraine

Krigen presser danske designvirksomheder

EU vedtog tirsdag nye sanktioner mod Rusland. Nu må russerne vinke farvel til luksusvarer, men brancheforening peger på en helt anden udfordring.

Ruslands invasion af Ukraine fortsætter på tredje uge, og på bagkant af coronapandemien skaber den nu stor usikkerhed i den danske designbranche.

Blandt andet hos Bang & Olufsen.

- Den forfærdelige krig i Ukraine er med til at forværre de udfordringer, vi har set under corona med logistik og komponentmangel, siger kommunikationsdirektør Jens Gamborg til TV 2.

Man kan ikke levere på efterspørgslen

Henrik Lübker, direktør i Design Denmark

Pandemien har i forvejen givet stigende omkostninger til råstoffer og andre materialer til flere danske virksomheder.

Og nu tilføjer krigen i Europa et ekstra pres.

Farvel til luksusvarer

Den seneste pakke med sanktioner fra EU-Kommissionen skal øge det økonomiske pres på Kreml og lamme Ruslands finansiering af krigen i af Ukraine.

Men det blev også et farvel til luksusvarer fra EU-lande.

- Den, som understøtter Putins krigsmaskine, bør ikke længere have mulighed for at nyde deres overdådige livsstil, mens bomberne falder over uskyldige mennesker i Ukraine, sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen i en tale fredag.

I praksis har man fra EU’s side sat en nedre grænse på varerne på 300 euro, som svarer til lidt over 2200 kroner. Det betyder, at varer med en værdi derover bliver berørt, og man har set lignende tiltag fra både USA og Storbritannien.

Den russiske elite og landets oligarker har altså ikke længere mulighed for at købe vestlige luksusvarer som smykker, designertøj og -møbler, biler og meget mere.

Vi har ikke planer om at hæve priserne i morgen

Jens Gamborg, kommunikationsdirektør i Bang & Olufsen

En anden, større udfordring

Men direktøren i Danmarks brancheforening for designere og designtænkere, Design Denmark, Henrik Lübker, mener, at sanktionerne blot har en stærk signalværdi.

- De seneste sanktioner rammer kun enkelte danske eksportører og enkelte russiske importører, og de har derfor ikke stor betydning for den danske designbranche som helhed, siger Henrik Lübker til TV 2.

Han peger på en anden, større udfordring.

Den russiske invasion har nemlig lammet flere varestrømme og forsyningskæder fra Ukraine og krigens nærområder, hvilket presser danske virksomheders produktion.

Flere møbelfabrikanter har blandt andet ikke kunnet importere tilstrækkelig mængder træ til sin produktion og har derfor haft besvær med at levere til både ind- og udland.

- Man kan ikke levere på efterspørgslen, siger Henrik Lübker.

Det kan betyde, at forbrugere risikerer at vente flere måneder på designklassikere.

Svært at skaffe træ

En af de virksomheder, der kan mærke presset fra krigen i Ukraine, er møbelproducenten Fredericia Furniture.

- I den danske møbelbranche bruger man meget egetræ, og en stor del er importeret fra Ukraine. Der er mere rift om det nu, og det er åbenlyst blevet sværere at skaffe, siger vicedirektør Michael Borch til TV 2.

Han tilføjer, at det øgede pres på forsyningskæderne kommer i kølvandet på coronapandemien, der har skabt tårnhøj efterspørgsel.

Selvom Fredericia Furniture ikke henter sit træ direkte fra Ukraine, men fra Nordeuropa, så bliver de alligevel ramt af den skærpede konkurrence på markedet.

Som det ser ud nu, kan virksomheden godt levere. Men forbrugerne kan forvente længere leveringstid end normalt, siger vicedirektøren.

- Ingen planer om at hæve priserne i morgen

Både Bang & Olufsen og Fredericia Furniture stoppede sin eksport til Rusland i solidaritet med Ukraine allerede inden de seneste sanktioner, der ellers ville forbyde deres eksport til landet.

Hvad krigen får af langsigtede konsekvenser for designvirksomhederne, er endnu uvist.

Jens Gamborg fra Bang & Olufsen siger, at krigen “naturligvis” påvirker virksomhedens setup, og de ser øgede omkostninger og større usikkerhed som følge heraf.

Virksomheden holder løbende øje med prisniveauet og hævede senest sine priser i januar.

- Men vi har ikke planer om at hæve priserne i morgen, siger Jens Gamborg.