Rusland invaderer Ukraine

Danske virksomheder kan blive overtaget af Rusland: - Man skal berede sig

Ifølge både Dansk Erhverv og en seniorforsker vil det være en ”kortsigtet løsning” for Rusland at overtage danske virksomheder.

Ikea er svensk, Coca-Cola er amerikansk, og Jysk er en dansk virksomhed.

Sådan er det over hele verden, men om få dage eller uger, kan det alligevel se noget anderledes ud i Rusland.

I et opsigtsvækkende læserbrev, som dagbladet Politiken offentliggjorde søndag, advarer Ruslands ambassadør i Danmark således om, at vestlige virksomheder, der har valgt at lukke ned på grund af krigen, kan blive overtaget af den russiske stat.

Det er dybt bekymrende

Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel, Dansk Erhverv

Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), har diskussionen om at overtage nedlukkede vestlige virksomheder ”fyldt noget” i Rusland de seneste uger.

- Jeg tror, det er et forsøg på at forhindre yderligere sanktioner, og at flere virksomheder trækker sig fra det russiske marked. Det, der jo egentlig står i brevet, er, at ”I risikerer, at vi nationaliserer nogle af de her virksomheder, hvis I trækker jer”, siger Flemming Splidsboel til TV 2.

Han er ikke overbevist om, at Rusland reelt kan og vil overtage vestlige virksomheder, der har sat deres produktion eller salg i Rusland på pause som følge af krigen.

I stedet er det et forsøg på at presse danske virksomheder, mener seniorforskeren:

- Det er en advarsel til de danske virksomheder om, at de ikke skal trække sig fra det russiske marked.

Dansk Erhverv: Truslen bør tages alvorligt

Søndag kunne erhvervsmediet Wall Street Journal fortælle, at en række store internationale virksomheder såsom Coca-Cola og McDonald’s var blevet advaret om, at deres aktiver, inklusiv butikker og varemærker, kunne blive ”beslaglagt” af den russiske stat, hvis de valgte at forlade landet.

Også en række store danske virksomheder har valgt at lukke deres butikker, fabrikker eller ændre deres produktion i Rusland som konsekvens af krigen.

Det gælder blandt andre Danfoss, Grundfos og Jysk. Ingen af dem har mandag ønsket at forholde sig til ambassadørens brev.

Men der er al mulig god grund til at tage udmeldingen fra Vladimir Barbin alvorligt, mener Michael Bremerskov Jensen, der er fagchef for international handel i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

- Det er dybt bekymrende. Jeg tror desværre, at der er en vis sandsynlighed for, at det bliver en realitet. Efter vores oplysninger vil lovgivningsprocessen nok starte allerede i den her uge. Så jeg tror, man skal berede sig på det, siger Michael Bremerskov Jensen til TV 2.

En kortsigtet løsning

Fagchefen fra Dansk Erhverv kalder det dog for et ”desperat tiltag”, der kommer sig af, at den russiske økonomi er i ”frit fald” som følge af Vestens sanktioner.

Hvis russerne går så langt som at nationalisere vestlige virksomheder i Rusland, kan det formentlig ramme dem selv på et senere tidspunkt, mener Michael Bremerskov Jensen.

- Det er et meget alvorligt skridt, og det vil ødelægge Ruslands attraktionsværdi for udenlandske investeringer i mange, mange år frem, siger han og fortsætter:

- Det er også meget kortsigtet, for der er grænser for, hvor længe man kan drive et datterselskab i Rusland, hvis der er afskåret fra hovedsædet i Danmark. De danske virksomheder kommer ikke til at sende nye varer afsted, så det bliver nærmest kun ”så længe lager haves”, at russerne kan drive de danske datterselskaber, siger Michael Bremerskov Jensen.

- Hvad gør I, når I løber tør for møbler?

En lignende vurdering kommer fra Flemming Splidsboel, der peger på, at man eksempelvis ikke kan drive en bilfabrik, hvis det på grund af sanktioner er umuligt at importere vigtige dele.

- Vi har hørt det samme om, at man måske ville nationalisere Ikea-butikkerne i Rusland. Men så tænker man: "Hvad gør I, når I løber tør for møbler?", siger Flemming Splidsboel.

Han ser derfor nærmere diskussionen om, at vestlige virksomheder kan blive nationaliseret, som udtryk for ”en slags hyper-patriotisme, der er i Rusland lige nu”.

Under alle omstændigheder skal man dog passe på med at undervurdere truslen, mener Michael Bremerskov Jensen fra Dansk Erhverv:

- Vi skal nok se i øjnene, at den russiske ambassadør ikke havde skrevet, som han gjorde, hvis ikke det bliver til virkelighed om ganske kort tid.