Krigen i Ukraine

Ukrainer påstår, at Carlsberg tilbyder flasker til produktion af molotovcocktails – her er Carlsbergs svar

Ifølge Carlsbergs kommunikationschef er bryggeriselskabet ikke bekendt med, at der deles gratis flasker ud til ukrainerne.

I Ukraine har bryggeriet Pravda meldt sig ind i kampen mod de russiske tropper ved at omstille produktionen fra øl til molotovcocktails.

Men hvor får Pravda sine flasker fra? Danske Carlsberg, lyder svaret fra Pravdas ejer, Yuri Zastavny.

I et interview med den irske radiostation RTE fortæller han, at det danske bryggeriselskab har tilbudt gratis flasker.

- De (Carlsberg, red.) siger ikke ordret, at de (gratis flasker, red.) er til molotovcocktails, men det står mellem linjerne, lyder det fra Yuri Zastavny i videoen, der henover weekenden har floreret på flere sociale medier.

Har lukket alle bryggerier

TV 2 har spurgt Carlsberg, om de kan bekræfte, at de har tilbudt gratis flasker til ukrainerne. Men det kan virksomheden ikke.

- Vi er ikke bekendt med nogen form for distribution af tomme flasker fra vores lokale bryggerier i Ukraine til enkeltpersoner eller organisationer, skriver Nina Brønden Jakobsen, som er bryggeriets kommunikationschef, i en mail til TV 2.

Hun tilføjer, at Carlsbergs bryggerier i Ukraine har indstillet driften siden torsdag.

Med sine tre bryggerier i det østeuropæiske land udgør Carlsberg omtrent en tredjedel af det ukrainske ølmarked.

Det gør Carlsberg til den næststørste spiller på det ukrainske ølmarked efter AB InBev Efes, som er en del af verdens største bryggeri, Anheuser-Busch.

Opfordrer til molotovcocktails

Siden russiske tropper torsdag rullede ind over Ukraines grænser har civile grebet til våben heriblandt molotovcocktails.

Allerede på invasionens første dag opfordrede den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, alle statsborgere, der er i stand til at kæmpe, til at slutte sig til landets forsvarsstyrker.

Perspektiv

Hvad er en molotovcocktail?

Molotovcocktails er blevet brugt i konflikter verden over. Eksempelvis i Honduras i 2019.

En molotovcocktail er en primitiv brandbombe, som i årevis er blevet brugt i konflikter verden over.

Den består af en glasflaske fyldt med en brandbar og ofte klistret væske samt en klud, som antændes, inden den kastes mod fjenden.

Når flaskes smadres, antændes væsken og spredes ud over målet. Og selvom våbenet er simpelt, er det "meget effektivt i byzoner". Det fortæller Steen Kjærgaard, som er major og militærforsker ved Forsvarsakademiet.

- En molotovcocktail er effektiv mod mindre og gamle biler, men har naturligvis ikke den store styrke imod en kampvogn, siger han.

Derudover har parlamentet givet civile ret til at bære våben og oprettet en international legion for udenlandske frivillige, der ønsker at kæmpe på Ukraines side.

Twitter har Ukrainske myndigheder både delt opskrifter på molotovcocktails og billeder af ukrainere, der masseproducerer de primitive brandbomber.