Konflikten om Ukraine

Sanktioner får dansk erhvervsliv til at holde nøje øje med Ukraine-konflikten

Flere eksperter frygter, hvordan fremtidige sanktioner vil påvirke danskerne, erhvervslivet og bankerne.

Det regner ned med sanktioner over Rusland.

Tirsdag slog EU og USA hårdt ned på den russiske fremfærd i Ukraine. Blandt andet vil man fra Vestens side sanktionere bestemte russiske individer, selskaber og banker.

Herhjemme vækker sanktionerne mod Rusland bekymring hos erhvervsliv og banker.

- Lige nu forsøger man ikke at ramme den brede befolkning med sanktionerne. Men hvis konflikten eskaleres, bliver der skruet op for sanktionerne, og det kan have større betydning for os, fortæller Peter Thagesen, som er underdirektør i Dansk Industri.

Hvis energipriserne får et yderligere gok opad, kan perioden med høje forbrugerpriser blive længere end forventet

Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea

Samlet set er dansk erhvervsliv ikke voldsomt påvirket af sanktionerne, men for virksomheder, som eksporterer varer til Rusland, kan der på sigt opstå problemer, lyder det.

- Når de danske virksomheder eksporterer varer til Rusland, kan det blive en udfordring at modtage betaling, hvis den russiske bank, som de benytter, er sanktioneret, siger Peter Thagesen.

Han tilføjer, at dansk erhvervsliv derfor holder nøje øje med konfliktens udvikling.

Stor usikkerhed på finansielle markeder

Hos de danske banker er man ikke direkte påvirket af sanktionerne i hvert fald for nu, fortæller Mikkel Emil Jensen, som er senioranalytiker i Sydbank.

Men usikkerheden er stor, og det kan mærkes på den finansielle verden, blandt andet på aktiemarkedet.

- Ingen ved, hvilke sanktioner der vil komme næste gang, og det afspejler sig på markederne, siger han.

Hvis der bliver indført sanktioner, som eksempelvis rammer svineeksporten til Rusland, vil det kunne mærkes herhjemme, lyder det fra Mikkel Emil Jensen.

Også energipriserne kan stige yderligere, hvis nye sanktioner rammer det russiske energiområde.

Frygter Rusland svarer igen

Umiddelbart ser det ikke ud til, at danskernes økonomi bliver påvirket af sanktionerne. Det vurderer Helge Pedersen, som er cheføkonom i Nordea.

Men konflikten i Ukraine har allerede forårsaget stigende energipriser herhjemme. Og ligesom Mikkel Emil Jensen frygter Helge Pedersen, at flere sanktioner vil resultere i endnu dyrere varmeregninger til danskerne.

- Hvis energipriserne får et yderligere gok opad, kan perioden med høje forbrugerpriser blive længere end forventet, siger cheføkonomen i Nordea.

Derudover frygter Helge Pedersen, at Rusland vil svare igen på sanktionerne ved eksempelvis at sætte priserne op på gaseksport, hvilket danskerne vil kunne mærke.