Advokat tog sin P-bøde til Højesteret og vandt - nu kan det få betydning for andre danskere
Forbrugerombudsmanden opfordrer andre, der har fået afslag på lignende klager, til at forsøge at få sagen behandlet igen.
Mange har nok oplevet af få en parkeringsbøde, der føltes urimelig.
Men efter knap fire års kamp har advokat Alexander Nyborg Christensen nu fået landets højeste retsinstans ord for, at de også kan være det.
Siden 2018 har han forsøgt at få en parkeringsbøde på 650 kroner annulleret, og torsdag gav højesteretten ham ret i sagen.
Men der er mere på spil i sagen end Alexander Nyborg Christensens 650 kroner.
Dommen kan give nemlig give danske bilister, som har klaget i lignende sager, mulighed for at få deres sager behandlet igen, vurderer Forbrugerombudsmanden.
App registrerede parkering forkert
Sagen tog sin begyndelse, da Alexander Nyborg Christensen i 2018 parkerede sin bil på en af parkeringsselskabet Apcoa Parkings pladser i Aarhus.
Her viste skilte, at betalingen skulle ske gennem Easyparks app, som automatisk registrerer, hvilket parkeringsområde man befinder sig i.
Så det gjorde Alexander Nyborg Christensen.
Men da han vendte tilbage til sin bil, sad der alligevel en parkeringsbøde under vinduesviskeren.
- Jeg kunne hurtigt regne ud, at der var noget galt her. Ikke alene havde jeg betalt, jeg fik også en P-afgift oveni. Så jeg klagede med det samme, fortæller han til TV 2.
Easypark havde registreret Alexander Nyborg Christensens placering på en anden af Apcoas parkeringspladser – og det havde han ikke opdaget, da han startede parkeringen.
Selvom det stod i Easyparks betingelser, at kunden selv skal sikre sig, at parkeringen er registreret det rigtige sted, var det ifølge advokaten urimeligt.
- Jeg betalte den rette takst for den rette tid til den rette kreditor. Så hvad var problemet, hvis der ikke har været nogen muligheder for misbrug?, spørger han.
- Det kostede jo på privatlivet
Sagen endte i retten, og som nyuddannet advokat, besluttede Alexander Nyborg Christensen sig for at repræsentere sig selv.
Selvom byretten dømte til fordel for Apcoa, lykkedes det advokaten at få anket sagen først til lands- og derefter højesteretten.
- Det kostede jo på privatlivet. Det var det eneste sted, jeg kunne tage tiden fra, for det måtte ikke gå ud over mit arbejde som advokat, siger han.
Efter knap fire års arbejde, fik Alexander Nyborg Christensen torsdag Højesterets ord for, at parkeringsbøden skal annulleres.
Retten lagde blandt andet vægt på, at Easypark ikke havde advaret om, at man skulle tjekke, om bilen var registreret i det rigtige parkeringsområde.
- Da jeg læste det, knyttede jeg bare næven og tænkte "yes". Det var en kæmpe forløsning, og det hele giver bare mening på den anden side, siger advokaten.
Overfor TV 2 understreger Easypark, at appen allerede i 2018 tilføjede en tydelig advarsel i hele landet om, at man skal tjekke, at parkeringen er registreret det rigtige sted.
Ifølge landedirektør for Easypark Danmark Bernd Reul viser en af selskabets tidligere opgørelser, at den slags fejl skete i færre end 0,2 promille af alle parkeringer.
- Det allervigtigste er, at vi ikke har nogen interesse i, at kunderne laver fejl. Vi får intet ud af afgifterne, og derfor forbedrer vi hele tiden appen, siger han.
Opfordrer til at genoptage gamle sager
Det er dog ikke kun Alexander Nyborg Christensen, der kan ende med at få noget ud af torsdagens højesteretsdom.
Den åbner nemlig også en dør på klem for, at andre kan få deres gamle parkeringsbøder annulleret.
Det vurderer chefkonsulent og procedør ved Forbrugerombudsmanden Luise Kromann, der støttede Alexander Nyborg Christensen i sagen.
- Vores fortolkning af dommen lige nu er, at de forbrugere, som har betalt parkeringsafgifter under samme omstændigheder, kan have et potentielt tilbagesøgningskrav, siger hun til TV 2.
Derfor opfordrer Luise Kromann bilejere, der ligesom Alexander Nyborg Christensen har fået afslag på klager over parkeringsbøder på grund af samme GPS-fejl, til at forsøge at få sagen genoptaget.
Den slags foregår ved Parkeringsklagenævnet, og ifølge chefkonsulenten findes der ”masser af sager”, der minder om Alexander Nyborg Christensens.
- Jeg tror ikke, det er småtterier. Jeg tror, det er en god portion sager, siger Luise Kromann.
Om der kan ske tilbagesøgning i forhold til en gammel parkeringsbøde, kommer dog ifølge chefkonsulenten blandt andet an på, om kravet er forældet. Og samtidig kan det få betydning, hvor længe man har ventet med at klage.
- Men har det været samme faktuelle omstændigheder som i den her højesteretssag, og finder man ikke, at kravet er bortfaldet eksempelvis som følge af forældelse eller passivitet, vurderer jeg, at der er gode chancer for, at man vil komme til et andet resultat, siger Luise Kromann.
Nævn har endnu ikke taget stilling til sagen
Ifølge Dennis Laue, som er sekretariatschef i Parkeringsklagenævnet, findes der endnu ingen opgørelse over, hvor mange sager om forkerte GPS-lokationer nævnet har behandlet.
Men han afviser ikke, at danskere, der har stået i samme situation som Alexander Nyborg Christensen, kan få deres sager behandlet igen.
Det skal Parkeringsklagenævnet dog først tage stilling til.
- Hvorvidt den kreds af sager kan genoptages til fornyet behandling i Parkeringsklagenævnet er endnu ikke afklaret, siger Dennis Laue til TV 2.
Sekretariatschefen understreger, at sager, der allerede er behandlet ved Parkeringsklagenævnet, uanset hvad altid kan prøves ved de danske domstole.
Alexander Nyborg Christensen håber dog, at hans arbejde kan spare andre for at skulle igennem retssystemet.
Derfor mener advokaten også, at de sidste fire års kamp er godt givet ud.
- Jeg stod i en unik situation, hvor jeg kunne tage en kamp, som andre ikke kunne. Og selvom det lyder småt, er faktum bare, at det betyder noget for alle, som har en bil her i landet, slutter han.