Bilejer vil investere i en hybridbil – men hvis afgiftsrabatten afskaffes, vil han hellere købe en dieselbil
Støttepartier ønsker afgiftsrabat på hybridbiler afskaffet. Men det vil få flere til at købe mere forurenende biler, frygter bilforhandlere.
Lagermedarbejderen Thomas Kastrup Hansen købte sidste år en elbil – men nu er det tid til at prøve noget nyt, for han oplever, at infrastrukturen i Danmark endnu ikke er klar til elbiler.
- På flere af vores længere ture har vi ofte måttet køre rundt og lede efter en lader. En nat kom jeg først hjem klokken 2, da det tog bilen halvanden time at lade op, siger han.
I håb om fortsat at bidrage til den bæredygtige omstilling ønsker han at købe en plugin-hybridbil, som kan køre på både el og benzin.
Men nu er den drøm sat på pause.
Kaldes ikke længere grøn
I 2020 blev der vedtaget en afgiftsnedsættelse på pluginhybridbiler, der i gennemsnit svarer til en rabat på mere end 100.000 kroner per bil.
Det betyder, at biltypen ikke beskattes lige så hårdt som diesel- og benzinbiler, og dermed er den billigere at købe og eje.
Formålet med afgiftsrabatten var at fremme salget af såkaldte grønne biler – altså biler, som udleder under 50 gram CO2 per kilometer kørt.
Men en undersøgelse, som Vejdirektoratet har foretaget blandt 1307 pluginhybridbiler, viser, at de i gennemsnit udleder dobbelt så meget CO2.
Forklaringen er, at selvom hybridbilerne både kan køre på el og benzin, benytter de sig, ifølge undersøgelsen fra Vejdirektoratet, langt oftere af det sidste end det første.
Det har fået regeringen støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, til at kræve, at afgiftsrabatten bliver afskaffet.
For dyr uden afgiftsrabat
Med afgiftsrabatten på pluginhybridbiler har Thomas Kastrup Hansen regnet sig frem til, at han vil have den samme biløkonomi, uanset om han køber en hybridbil eller en dieselbil.
Men hvis Folketinget dropper rabatten, vil det blive dyrere for ham at købe en pluginhybridbil.
Derfor vil han hellere investere i en dieselbil – i hvert fald indtil der bliver sat flere ladestandere op i Danmark.
- Jeg havde heller ikke købt min elbil, hvis der ikke havde været afgiftsrabat på den. Det havde jeg ikke haft råd til, siger han.
Benzin- og dieselbiler frem for elbiler
Men Thomas Kastrup Hansen er ikke den eneste, som vil foretrække at købe en benzin- eller dieselbil frem for en elbil, hvis afgiftsrabatten på pluginhybridbiler skulle droppes.
Det samme forventer flere bilforhandlere ifølge foreningen AutoBranchen Danmark, som har lavet en rundspørge blandt deres medlemmer.
Her svarer 84 procent af bilforhandlerne, at de forventer, at deres kunder vil vælge benzin- eller dieselbiler, hvis ikke de kan få en afgiftsrabat på pluginhybridbiler.
Ny minister er klar til at "kigge fordomsfrit" på aftale
Regeringens og dens støttepartier indgik aftalen om plugin-rabatten i december 2020.
Men i starten af 2022 blev det afsløret, at Skatteministeriet i flere måneder havde ligget inde med undersøgelsen fra Vejdirektoratet, der viste, at pluginbilerne udledte markant mere CO2, end hensigten var.
Det mødte kritik fra støttepartierne, der følte sig "ført bag lyset" og derfor kaldte den ansvarlige minister i samråd om sagen.
Morten Bødskov (S) har været skatteminister, siden den socialdemokratiske regering tiltrådte i sommeren 2019. Men i forbindelse med den ministerrokade, der fulgte i kølvandet på transportminister Benny Engelbrechts (S) afgang i starten af februar, blev han rykket til Forsvarsministeriet.
Det var derfor den nyudnævnte skatteminister Jeppe Bruus (S), der torsdag svarede på spørgsmål og kritik på samrådet. Her henviste han blandt andet til en kommende undersøgelse fra Danmarks Statistik, der skal være klar til marts.
- Viser det sig, at der er behov for at justere i forhold til de forudsætninger, vi lagde til grund for aftalen, så er jeg klar til at kigge fordomsfrit på det, svarede ministeren blandt andet under samrådet.