Facebook får "monumentale" tæsk i største værditab nogensinde

De seneste dage har været skrækindjagende for moderselskabet til kongen af sociale medier. Selv mener virksomheden, at problemet har flere fædre.

Virksomheden er gammel nok til at være myndig, og lige siden er den vokset og vokset. Men på dens 18. år er noget begyndt at ændre sig for Facebook.

For to dage siden udgav Facebooks moderselskab ‘Meta’ dets kvartalsmeddelelse, og den bød ikke på betryggende læsning for virksomhedens aktionærer, som reagerede prompte. På intet tidspunkt i Facebooks levetid har virksomheden oplevet andet end fremgang i antallet af unikke daglige brugere. Før nu.

Men det er langt fra den eneste hovedpine.

Antallet af daglige brugere er i de sidste tre måneder af 2021 faldet med en halv million til 1,93 milliarder unikke brugere hver dag.

Dagen efter nyheden var Metas aktiekurs styrtdykket med 26 procent – altså mere end en fjerdedel – hvilket ifølge blandt andre The Washington Post skar mere end 220 milliarder dollars (svarende til godt 1,4 billioner kroner) af virksomhedens markedsværdi.

Dårlig timing

- Det er ikke en god dag for Meta, skriver stifteren af erhvervsmediet Bloomberg, Michael R. Bloomberg, i en klumme, hvor han tilskriver det enorme tab, at virksomheden bliver udkonkurreret.

Økonomisk analytiker ved mediet MSNBC, Steve Rattner, kaldte dagen "monumental", da den markerede det største fald i værdi for nogen virksomhed i historien.

Og det falder på et ubelejligt tidspunkt.

Studser man over navnet “Meta”, er det, fordi Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, 28. oktober sidste år meddelte, at det daværende moderselskab, der dengang hed Facebook Inc. og som står bag søstertjenesterne Instagram, WhatsApp og Messenger, ville skifte navn.

Med ændringen meddelte Zuckerberg, at virksomheden brygger på planer om på ny at definere menneskers måder at være sammen på. “The Metaverse”, kaldte stifteren planen (metaverset, red.).

Facebook - eller Meta - har altså planer om at lave et virtuelt 3D-univers, hvor mennesker kan mødes og være sammen i en version, der på sigt skal være stadig mere umulig at skelne fra den virkelige verden.

Møgsag på møgsag på møgsag

Bliver vi i billedet med den 18-årige, ville Facebook kunne beskrives som en uvorn knægt, der er ganske kendt af politiet.

Få virksomheder har så mange kontroverser på generaliebladet, som Facebook har haft. Censur, skatteunddragelse, salg af brugernes private informationer og forsøg på at mørklægge resultater af en undersøgelse, der viste, at Instagram er skadeligt for særligt unge piger.

Blot ganske få eksempler på en lang, lang liste.

I det lys, kunne man tro, at et hak i tuden på moderselskabets aktiekurs og værdi var en naturlig konsekvens. Men i så fald tager man fejl.

I årevis har Facebook stortrivedes blandt aktionærer, selvom virksomheden har befundet sig i uvejr, og stifter Mark Zuckerberg har pendlet frem og tilbage mellem høringer i USAs senat.

Pilen peger på Apple

Ifølge Meta skal man finde en del af årsagen til værditabet hos nogle tekniske omstændigheder. Men pilen peger på Apple.

Meta ejer verdens næststørste digitale reklameplatform efter Google, og Mark Zuckerberg peger på, at virksomheden er blevet hårdt ramt af ændringer i privatlivsindstillingerne på Apple-produkternes styresystem.

Ændringerne har gjort det sværere for brands at målrette deres annoncering på Facebook og Instagram og kan have en effekt "i størrelsesordenen 10 milliarder dollars" for dette år, ifølge Metas finansdirektør Dave Wehner, skriver BBC.

Udnytter splittelse

Facebooks topchefer har gjort ihærdige forsøg på konstant at skræddersy mediets oplevelse til brugernes behov.

Men i 2018 fik cheferne en spand koldt vand i hovedet i forbindelse med en intern undersøgelse af tjenesten.

Det sociale medie er nemlig utrolig dygtig til at drive en kile ned mellem mennesker frem for at samle dem, viste undersøgelsen.

Ifølge The Wall Street Journal, lød det i undersøgelsen:

- Vores algoritme udnytter den menneskelige hjernes tilbøjelighed til splittelse.

Ifølge The Wall Street Journal gjorde Zuckerberg og andre topchefer sig bestræbelser på at skrotte datagrundlaget for undersøgelsen.

Truslen fra øst

Facebook er lykkedes med mange ting, men et tilbagevendende problem for virksomheden er, at andre virksomheder lykkes med det samme.

Hovedpinen hedder TikTok - et socialt medie fra Kina, hvor brugere kan dele få sekunder korte videoer, som har taget særligt yngre generationer med storm.

Med tabet af de godt 220 milliarder dollars i markedsværdi ligger Meta nu på en værdi af 647 milliarder dollars svarende til 4,2 billioner kroner. TikToks moderselskab, ByteDance, har en markedsværdi på omtrent 400 milliarder dollars svarende til 2,6 billioner kroner.

Det kinesiske medie er et godt stykke fra Meta, men det har vokseværk og kunne sidste år offentliggøre en 45 procents tilvækst i nye brugere på trods af kun at have eksisteret siden 2016.