Business

Rejseregler forvirrer skiglade danskere: - Jeg ved ikke, om alle kommer med

Hos Danmarks to største forsikringsselskaber er antallet af sager om afbestilling mere end fordoblet.

Normalt er meningen med en ferie at få slappet af. Men det er der ikke meget af lige nu for Nikolaj Vesselbo fra Gentofte.

I uge syv skal han sammen med sin kone og to børn på skiferie i Sank Anton i Østrig. Men gennem de seneste uger er landets indrejseregler skiftet flere gange – og derfor holder Nikolaj Vesselbo vejret.

Selvom jeg selv er i branchen, kan jeg også godt blive lidt forvirret

Carsten Elmose, privatdirektør i Topdanmark

- Jeg tror, det er rimeligt sandsynligt, at nogle i familien kommer afsted. Men jeg ved ikke, om alle kommer med. Det er jo ikke til at vide endnu, siger han.

Efter Østrig mandag lempede indrejsereglerne, kan Nikolaj Vesselbos 16-årige søn godt komme ind i landet. Men om han vil få det store ud af det er usikkert.

Østrig overvejer nemlig nu at ændre gyldighedsperioden for 2. vaccinestik til bare 180 dage for adgang til hoteller, restauranter og skilifter. Men i Danmark tilbydes unge under 18 år slet ikke et 3. stik, og dermed vil gyldigheden for 2. vaccinestik for de fleste være udløbet.

Derfor holder Nikolaj Vesselbo nøje øje med, om restriktionerne ændres.

- Jeg kunne simpelthen ansætte en jurist til at holde øje med reglerne, der ændrer sig hele tiden. Det er jo spændende, men også lidt frustrerende, siger Nikolaj Vesselbo.

Skiftende indrejseregler forvirrer

Danmarks Statistik anslår, at cirka 380.000 danskere på en normal sæson rejser på vinterferie i februar. Langt de fleste tager på skiferie.

Men gennem de seneste måneder har danske vinterferiefavoritter som Østrig, Italien og Norge ad flere omgange strammet og lempet indrejsereglerne.

Det har skabt usikkerhed blandt tusindvis af danske ferierejsende.

Hos Topdanmark, der er et af landets største forsikringsselskaber, oplever man omkring 40 procent flere kundehenvendelser end i samme periode i 2020. Det fortæller privatdirektør Carsten Elmose.

- Det er lidt atypisk, hvad vi har travlt med. Normalt ringer folk, fordi de har en skade. Men her ringer de meget inden rejsen for at finde ud af, hvordan de er stillet, hvis der sker noget, siger han til TV 2.

Forsikringsselskabet har været nødt til at indkalde ekstra personale for at bemande telefonerne.

Og ifølge Carsten Elmose er mange af Topdanmarks kunder forvirrede over de skiftende indrejseregler.

- Selvom jeg selv er i branchen, kan jeg også godt blive lidt forvirret nogle gange, fordi det hele er så meget i bevægelse, siger Carsten Elmose.

Du kan få et overblik over de gældende regler på danskernes favoritdestinationer her.

Afbestillinger er mere end fordoblet

For mange har coronakrisen da også allerede stukket en kæp i hjulet på deres ferieplaner.

Topdanmark og Tryg oplyser til TV 2, at antallet af afbestillingssager er steget med henholdsvis 200 og 150 procent sammenlignet med samme periode i 2020.

Sådan er du dækket, hvis din rejse må aflyses

Jeg har købt en pakkerejse, som ikke kan gennemføres

Pakkerejseloven giver dig ret til at få alle dine penge retur uden afbestillingsgebyr, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til området.

Du skal dog have købt din pakkerejse, før området blev erklæret usikkert at rejse til.

Samtidig giver loven dig ret til at få alle dine penge tilbage, hvis en eller flere dele af pakken ikke kan gennemføres på grund af ”uundgåelige og ekstraordinære omstændigheder”.

Det kan eksempelvis være, hvis et forudbetalt liftkort ikke kan bruges, fordi skiområdet lukkes ned.

Coronakrisen har dog skabt flere gråzoner i pakkerejseloven. Blandt andet er det endnu ikke afgjort, om loven dækker, hvis du nægtes indrejse på grund af manglende vaccine.

Jeg har selv arrangeret en rejse, som ikke kan gennemføres

Har du selv købt flybilletter til din ferie, har du ikke krav på at få dine pengene tilbage, hvis flyet stadig afgår. Aflyser flyselskabet til gengæld din afgang, har du altid ret til at få dine penge retur.

Har du selv arrangeret hotelophold, lejet bil eller købt liftkort, kommer betingelserne for afbestilling an på vilkårene hos de selskaber, du har købt ydelserne af.

Tjek din rejseforsikring. I nogle tilfælde dækker den dit tab, hvis du bliver nødt til at aflyse din rejse.

Jeg kan ikke rejse, fordi jeg er blevet smittet med coronavirus

Kan du ikke gennemføre din rejse, fordi du er smittet med coronavirus, er det kun gennem dit forsikringsselskab, at du kan få tabet dækket.

Det kommer dog an på dine forsikringsbetingelser, men de fleste rejseforsikringer dækker i dag coronasmitte.

Mange selskaber dækker også, hvis du er blevet rask igen, men ikke endnu ikke kan præsentere et grønt coronapas eller en negativ coronatest.

Hos Skinetworks, der star bag rejseselskaberne Danski, Nortlander og Slopetrotter, oplever man også mange annulleringer lige nu. Det fortæller bureauchef Martin Aadal Nielsen.

- Vi kommer ikke til at nå op på det antal skirejser, vi havde håbet på. Vi håbede på 60.000 solgte rejser i løbet af den her sæson, men hvor vi ender helt nøjagtigt er svært at sige, siger han til TV 2.

Samtidig har blandt andet de skiftende regler på danskernes favoritdestinationer gennem de seneste måneder gjort et indhug i salget.

Men efter at Østrig fra mandag lempede reglerne for danske rejsende, har flere skiglade danskere fået gejsten tilbage, fortæller Martin Aadal Nielsen.

Derfor sælger Skinetworks flere rejser lige nu end i en normal januar.

- For at sige det som det er, er det også lige nu, vi har ekstra gode tilbud på hylderne. For vi har ikke fået fyldt vores fly og hoteller på samme måde som normalt, siger bureauchefen.

Håber på at reglerne ændrer sig

Selvom reglerne i eksempelvis Norge er mere lempelige, holder Nikolaj Vesselbo og hans familie fast i planerne om at tage til Sankt Anton i Østrig.

- At skifte hest i et vadested er måske ikke det smarteste, for der kan bare komme nogle andre regler et andet sted, siger han.

Selv mener Nikolaj Vesselbo da også, at håbet er lysegrønt.

Han tror nemlig, der er gode chancer for, at Østrig ændrer regler, så de tager højde for, at tusindvis af danske unge ikke endnu er blevet tilbudt 3. stik.

- Det giver jo ikke nogen mening at lukke dem ind i landet, uden at de kan købe et skikort eller gå på restaurant.