Business

Danske aktier tager et af de største fald nogensinde: - Det er rødt på rødt

Mandag blev den rødeste dag på C25-indekset i år og samtidig indeksets sjettestørste fald nogensinde.

De danske aktier starter ugen ud med endnu et fald.

Det ledende danske aktieindeks, C25-indekset, lukkede mandag i minus 3,5 procent, hvilket er det hidtil største fald i 2022 og samtidig indeksets sjettestørste fald nogensinde.

Bavarian og GN Store Nord indkasserer de største tab på 7,15 procent og 7,16 procent, efterfulgt af Demant på 5,7 procent, mens Mærsk, Danske Bank og Chr. Hansens fald er i den mildere ende.

- Det er rødt på rødt i dag på de danske aktiemarkeder. Det centrerer sig om det samme, som det også har gjort de seneste uger. Nemlig hvad der sker med renten, siger aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen.

Rentemøde skaber nervøsitet

Ifølge MarketWire, det tidligere Ritzau Finans, er der flere årsager til det store fald.

Foruden den geopolitiske usikkerhed i konflikten mellem Ukraine og Rusland er frygt for inflation og stigende renter med til at skabe nervøsitet i markedet, skriver MarketWire.

Hos Sydbank lægger Jacob Pedersen særligt vægt på det sidste.

Den amerikanske centralbank FED har siden december lagt op til at hæve sine rentesatser. Og onsdag aften afholder blandt andre chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, rentemøde.

- Investorerne er rigtig nervøse for, hvad der kommer, når Powell åbner munden på onsdag, siger Jacob Pedersen.

Danske aktier er særligt udsatte

Ifølge aktieanalysechefen er danske aktier særligt udsatte, når renterne stiger.

Mange af de toneangivende aktier i Danmark er såkaldte "vækstaktier" – det vil sige aktier i selskaber, der typisk handles dyrt, fordi man forventer en høj indtjening i fremtiden.

- I et miljø hvor renterne skal stige, er der en risiko for, at de danske aktier klarer sig ringere end aktierne i resten af Europa, siger Jacob Pedersen.

Efterhånden som renterne stiger, begynder mange investorer nemlig at sætte deres penge i billigere dele af aktiemarkedet.

Samtidig betyder det danske aktiemarkeds relativt beskedne størrelse også noget.

- Det gør, at vi ofte er et af de markeder, som falder mest på de dage, hvor investorerne virkelig står i kø ved udgangen, forklarer Jacob Pedersen.

Stadig langt fra rekordfald

Da C25-indekset tidligere mandag formiddag "blot" faldt 2,3 procent, var det ifølge finansmediet ensbetydende med, at den samlede børsværdi af de 25 aktier faldt med 78 milliarder kroner.

Det beløb er altså siden steget med flere milliarder, i takt med at C25-indekset har øget sit fald op ad formiddagen.

Selvom mandagens foreløbige fald i C25-indekset stikker markant ud, så er det stadig et stykke fra det historisk største fald nogensinde for C25-indekset.

Det største fald på en dag var 12. marts 2020, hvor indekset dykkede 8 procent. Det var på niveau med det, der blev set under finanskrisen.

Faldet kom, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede den første nedlukning af store dele af Danmark for at bremse coronasmitten.