Kina strammer grebet om corona, og det kan få store konsekvenser i Danmark
Danske virksomheder mangler allerede komponenter fra Kina. Lukker landets havne ned igen, vil det kun gøre ondt værre, advarer Dansk Industri.
En snigende fornemmelse af deja-vu kryber lige nu ind under huden på dansk erhvervsliv.
Gennem coronakrisen har blandt andet en række hårde nedlukninger af kinesiske havne og fabrikker skabt flaskehalse i den globale handel.
I Danmark har forsyningskrisen betydet varemangel og stigende priser – og nu strammer kineserne igen grebet.
Som forberedelse til vinter-OL, der begynder om godt to uger, har verdens mest folkerige land intensiveret kampen mod corona.
Hos Dansk Industri (DI) giver det dybe panderynker.
- De her meget brutale nedlukninger, vi ser i Kina, kan brede sig som ringe i vandet og få stor betydning for danske virksomheder, siger underdirektør i DI Peter Thagesen til TV 2.
- Alle mærker, at det strammer til
I løbet af coronakrisen væltede led efter led i den globale handel som dominobrikker.
Mens hjemsendte danskere ufortrødent skruede op for forbruget, satte en række uheldige sammentræf en prop i både råvareproduktioner og de internationale skibsruter.
Samtidig fik smitteudbrud de kinesiske myndigheder til at lukke fabrikker og store containerhavne. Det gav stadig store forsinkelser og mangedoblede fragtpriserne verden over.
Mens vinter-OL i Beijing nærmer sig med hastige skridt, er Omikron-varianten begyndt at snige sig gennem sprækkerne i den kinesiske nultolerance.
Det har fået Kina til at stramme grebet, fortæller TV 2s Asienkorrespondent, Christina Boutrup.
- Alle mærker, at det strammer til. Restriktionerne bliver mere skrappe, end de har været indtil nu, og der er ingen tvivl om, at det hele er mere anspændt lige nu på grund af vinter-OL, siger hun.
De seneste tre uger har smittetilfælde fået myndighederne til at indføre udgangsforbud i flere millionbyer. Flere andre steder er kontorer, boligblokke eller indkøbscentre blevet lukket ned.
Samtidig har Kina slået ned på pakkeposten, efter at myndighederne mener at kunne spore et Omikron-tilfælde til en pakke fra Canada.
- Man har fundet infektion på den her pakke, og derfor blev det mandag meldt meget klart ud fra myndighederne, at man skal lade være med at købe varer i udlandet, siger Christina Boutrup
Én smittet kan lukke vigtige knudepunkter
Hos danske Vespucci Maritime, som rådgiver shippingvirksomheder, vurderer direktør Lars Jensen, at der er en reel risiko for nye store nedlukninger i Kina.
Han understreger, at situationen endnu ikke er så slem, som da flere store havne lukkede ned sidste år. Men man skal ikke vide sig for sikker.
- Den umiddelbare risiko er, at det bogstaveligt talt bare kræver én syg havnearbejder, så lukker nogle af verdens allervigtigste knudepunkter, siger Lars Jensen.
Sker det, vil det ifølge shippingeksperten først og fremmest gå ud over små virksomheder, der er helt afhængige af nogle få årlige forsendelser fra Asien. Og det er dårligt nyt for den danske økonomi, fortæller Peter Thagesen fra Dansk Industri.
- De små virksomheder bliver ramt særligt hårdt, og dem har vi desværre rigtig mange af i Danmark. Så på den måde er vi ret sårbare, forklarer han.
Ifølge Peter Thagesen har dansk erhvervsliv allerede store problemer med at skaffe underkomponenter – altså dele, der bruges i produktionen af de færdige produkter.
Derfor gør eksempelvis nedlukningen af storbyen Xi'an kun ondt værre.
- Det er altså en by, hvor der er hele to producenter af mikrochips. Det er nogle af de underkomponenter, vi virkelig har stor mangel på i dansk erhvervsliv, siger underdirektøren.
Høje fragtpriser er kommet for at blive
Ifølge Christina Boutrup regner de færreste med, at Kinas strenge nultolerance lempes før udgangen af 2022.
Vinter-OL er nemlig ikke myndighedernes eneste politiske grund til at holde smitten helt i bund.
- Det er et meget specielt år for Kina, så intet må gå galt. I efteråret har man et meget vigtigt møde i Kinas kommunistparti, hvor man skal have udpeget nye ledere, forklarer korrespondenten.
Her vil landets nuværende leder, Xi Jinping, stille op igen. Genvælges han bliver han den første kinesiske leder siden Mao Zedong til at sidde på magten i tre valgperioder.
Men der er også sundhedspolitiske årsager til den hårde kurs.
- Kinas sundhedssystem er mange steder så presset i forvejen, at den mindste krise kan lægge det fuldstændigt ned. Den risiko tør man ikke løbe, siger Christina Boutrup.
Lars Jensen fra Vespucci Maritime forventer ikke, at fragtpriserne kommer til at stabilisere sig før langt inde i 2023. Men selv da er de lave priser fra før coronakrisen nok en saga blot.
Selvom prisen for at sende en container på tværs af verden lige nu slår rekord, gør regnskaberne fra nogle af verdens største importører det samme.
Det har ifølge Lars Jensen banet vejen for, at shippingbranchen kan holde priserne høje.
- Det bliver fragtrater, der selvfølgelig er under, hvad vi har i dag, men langt højere, end hvad vi har været vant til før pandemien, slutter han.