Business

Storrumskontoret er forhadt af mange – nu har coronakrisen sat skub i en ny tendens

Ifølge HK vil de fleste helst være fri for storrumskontorer. De giver nemlig flere fejl og sygedage, lyder det.

For tusindvis af danske kontoransatte er støj, trængsel og skriveborde i snorlige rækker en del af hverdagen.

Siden slutningen af sidste århundrede har storrumskontorer nemlig været normalen i mange af landets største virksomheder.

Men coronakrisen har sat ekstra skub i et brud med de proppede kontorlandskaber.

Det er ikke populært, og der er også meget, der tyder på, at det ikke er særligt effektivt

Simon Tøgern, formand for HK Privat

Spørger man de virksomheder, der lever af at indrette kontorer, skal de fremover kunne det samme som en café, hvor medarbejdere selv kan vælge, som de vil sidde for sig selv eller sammen med andre.

Det kan nemlig tiltrække den rigtige arbejdskraft – og flere studier peger på, at storrumskontorer giver flere fejl og sygedage.

Storrumskontorer er overhalet af virkeligheden

Hos PLH Arkitekter, der rådgiver virksomheder om indretning af arbejdspladsen, har man i kølvandet på coronakrisen måttet ansætte fem ekstra medarbejdere.

Telefonerne kimer nemlig med opkald fra selskaber, som vil bygge kontorerne om. Det fortæller Paulette Christophersen, der er partner i selskabet, til TV 2.

- Det bliver efterspurgt af alle. Vi laver lige nu projekter for både store og små virksomheder, lige meget om det er private eller offentlige.

Blandt andet coronakrisen har rykket ved danskernes arbejdsmønstre, så meget af det almindelige arbejde ved computeren klares hjemmefra.

Derfor er kontoret i højere grad blevet et sted, hvor man mødes og samarbejder.

- Det, vi kender fra storrumskontorer, kan simpelthen ikke tilgodese vores behov i dag. Vi har en dynamisk veksling mellem Teams-møder og dyb koncentration, fortæller Paulette Christophersen.

Ofte skrottes en del af skrivebordsrækkerne til fordel for mange mindre områder, hvor medarbejdere skiftevis kan sidde for sig selv, arbejde sammen i grupper eller være sociale og koble af.

Samtidig indretter mange virksomheder særlige områder til virtuelle møder og samarbejde.

- Vi skal ikke sidde skulder ved skulder

Hos Jeudan sidder administrerende direktør Per Hallgren i en bås, der mest af alt ligner noget fra en restaurant.

Selskabet driver blandt andet kontorejendomme på i alt en million kvadratmeter i København. Og båsen er et bud på et moderne mødelokale.

- Efter covid-19 har vi en del dialog med vores kunder om, hvordan vi indretter os efter pandemien med hensyn til storrumskontorer og mødelokaler. Det her er et eksempel på ændringerne, siger han.

Ifølge Per Hallgren er det ikke mange år siden, at Jeudan indrettede sine lejemål som storrumskontorer med plads til så mange ansatte som muligt.

Men efter coronakrisens hjemsendelser er mange af selskabets lejere tøvende med at vende tilbage til snorlige rækker af skriveborde.

- Nu taler vi om, at der skal være færre mennesker, og der må gerne være større afstand mellem skrivebordene. Vi skal ikke sidde skulder ved skulder mere, fortæller direktøren.

Skal kunne det samme som en café

For mange virksomheder er der da også en særligt god grund til at skifte ud i kontorlandskabet netop nu.

Gennem de seneste måneder har en historisk lav ledighed nemlig gjort det sværere og sværere at rekruttere de rigtige medarbejdere.

Men ifølge Jeudans direktør kan moderne arbejdspladser være en del af løsningen.

- Virksomhederne, som gerne vil tiltrække dygtige medarbejdere, er nødt til at være opmærksomme på, hvordan de indretter sig efter, hvad mennesker gerne vil opholde sig i, siger han.

Efterhånden som flere og flere har fået øjnene op for hjemmearbejde, bliver arbejdspladsen nødt til at tilbyde et miljø, man ikke finder bag hjemmets fire vægge.

Ifølge Per Hallgren kan det i store træk sammenlignes med at gå på café.

- Vi kunne jo godt sidde derhjemme og drikke en kop kaffe. På samme måde kan man sidde derhjemme og arbejde, så der skal vi i kontorerne skabe noget, man ikke har derhjemme, siger han.

HK: Storrumskontorer giver flere fejl og sygdom

Spørger man Simon Tøgern, der er formand for HK Privat, giver det god mening at nytænke kontorerne.

En undersøgelse fra efteråret viser nemlig, at flere end to tredjedele af HK's medlemmer, som arbejder i storrumskontorer, helst vil være fri for det.

- Jeg tror, at det med storrumskontorer har toppet. Det er ikke populært, og der er også meget, der tyder på, at det ikke er særligt effektivt, siger Simon Tøgern til TV 2.

Han peger på en række danske og udenlandske studier fra det seneste årti, som viser, at når antallet af mennesker på et kontor stiger, følger sygefraværet og antallet af fejl trop.

Skal de danske kontorer bygges om, er det dog ifølge HK "helt afgørende" at inddrage medarbejderne – både som gruppe og individer.

- Den lidt indadvendte bogholder, som sidder og skal have den sidste decimal til at passe, skal jo ikke sidde sammen med den udadvendte, storsnakkende sælger, som snakker i telefon hele dagen, siger Simon Tøgern.