Ultrarige som Musk og Bezos har fordoblet formuer under corona

Samtidig med at rige er blevet rigere under pandemien, er millioner blevet skubbet ud i fattigdom.

Verdens rigeste folk er blevet endnu rigere under pandemien.

Således har verdens ti rigeste mænd, der blandt andet tæller Elon Musk og Jeff Bezos, fordoblet deres formuer siden pandemiens begyndelse fra omkring 700 milliarder dollar til 1500 milliarder dollar.

Samtidig er 160 millioner mennesker verden over blevet skubbet ud i fattigdom, og uligheden har vokset sig endnu større.

Det viser en ny rapport fra den britiske hjælpeorganisation Oxfam, der blandt andet arbejder for at bekæmpe ulighed i verdens fattigste lande.

- Vi kæmper ikke kun mod en pandemi, men også mod en eksplosiv stigende ulighedskrise.

- Verdens allerrigeste er blevet vanvittig meget rigere under coronakrisen, mens befolkninger i lavindkomstlandene har mistet deres livsgrundlag, siger Trine Pertou Mach, fungerende generalsekretær og politisk chef i Oxfam, i en pressemeddelelse.

Ny dollarmilliardær hver 26. time

Ifølge rapporten har coronapandemien været med til at skabe en hidtil uset stigning i uligheden globalt.

Der er kommet en ny dollarmilliardær til hver 26. time siden pandemiens begyndelse, og verdens dollarmilliardærer haft den største årlige formuestigning, siden man begyndte at registrere milliardærformuer.

Derimod har verdens fattigste betalt en høj pris i form af arbejdsløshed, sygdom, uddannelsestab og sult. Det har i sidste ende kostet menneskeliv, lyder det i rapporten.

- Ulighed koster liv. Coronakrisen har varet i knap to ĂĄr, og det er tydeligt, at det er verdens fattigste, marginaliserede grupper, piger og kvinder, der er hĂĄrdest ramt.

- Samtidig sidder en lille rig elite og skummer fløden. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Trine Pertou Mach i pressemeddelelsen.

Oxfam vurderer, at 5,6 millioner mennesker årligt dør alene på grund af utilstrækkelige sundhedssystemer.

Dertil kommer millioner, som dør af sult eller bliver skubbet ud i ekstrem fødevareusikkerhed, hedder det.