Business

Mærsk rykker klimaplan ti år frem: - De har musklerne til at få det til at ske

Mærsk får brug for langt mere grøn metanol, end verden producerer i øjeblikket. Men det er ikke urealistisk, vurderer professor.

Mærsks lyseblå skibe skal være grønne – og det kan ikke gå hurtigt nok.

Onsdag skruede den danske shippinggigant nemlig op for sine grønne ambitioner og satser nu på at være helt klimaneutral i 2040.

Hidtil var det først planen at nå det mål ti år senere - i 2050. Men klimakrisen er ”lige foran os”, og derfor har Mærsk en forpligtigelse til at sætte fuld kraft på udviklingen.

Vi vil gerne være det land, der kan levere det grønne brændstof

Dan Jørgensen (S), klimaminister

Sådan lyder det fra Jacob Sterling, der er chef for klimainnovation og -forretning samt medarbejderrepræsentant i bestyrelsen hos A.P. Møller-Mærsk.

- Vi udleder rigtig meget CO2 i dag. Vi er en stor virksomhed, og vi bliver simpelthen nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at reducere det, siger han til TV 2.

Målet gælder både for rederiet selv og de underleverandører, som Mærsk samarbejder med.

Samtidig har Mærsk sat sig en række delmål – blandt andet at Mærsk-flåden om otte år skal være 50 procent klimaneutral, mens koncernens havne skal reducere udledningen med 70 procent.

Teknologien er klar – den skal bare skaleres

Allerede i 2018 meldte Mærsk ud, at selskabet ville være klimaneutralt i 2050.

Men i forbindelse med COP26 fremlagde en række store virksomheder som Amazon, IKEA og Unilever en ny aftale om, at de udelukkende vil have sejlet deres varer på grønne brændstoffer fra 2040.

Ifølge Jacob Sterling har Mærsk kigget "rigtig dybt ned” i de eksisterende teknologier. Og derfor rykker rederiet nu også skæringsdatoen frem til 2040.

- Mange af teknologierne er faktisk klar, de skal bare skaleres. Det er en kæmpe udfordring, men det er bare at komme i gang, siger han.

Blandt andet arbejder Mærsk lige nu på at erstatte tungt brændstof med en række grønne alternativer på sine over 600 skibe.

Men Jacob Sterling fremhæver særligt grønt metanol, der har det borgerlige navn træsprit.

- Det er et brændstof, man allerede ved, hvordan man bruger på et skib. Og det kan både produceres fra vedvarende energi og fra biomasse, fortæller han.

Mærsk har allerede set sig varm en ny type skibsmotor fra MAN Energy Solutions, som kan køre på metanol og drive et stort containerskib.

Rederiet har bestilt 12 skibe med den nye motor, som alle forventes at være søsat i 2025.

Kræver en helt ny industri

Det bliver dog ikke en billig fornøjelse at lægge kursen om.

Ifølge Jacob Sterling er den globale produktion af grøn metanol i dag kun på 30.000 ton om året. Men de 12 skibe, Mærsk allerede har bestilt, kommer alene til at bruge 15 gange så meget.

- Vi skal bygge en fuldstændig ny brændstofindustri for at kunne lykkes med det her. Men det, mener vi, er muligt, siger klimadirektøren.

Han understreger, at Mærsk allerede nu er i kontakt med flere potentielle partnere for at skalere produktionen af grøn metanol op.

Faktisk tror Mærsk så meget på klimaneutrale brændstoffer, at rederiet fremover kun vil købe skibe, der kan sejle på grøn brændsel.

Et fragtskib bliver dog cirka 20 år gammelt, før det skiftes ud. Og derfor vil der også blive behov for at ombygge en del af den eksisterende flåde.

Håbet er, at motorer og brændstoftanke kan skiftes ud, så de kan sejle på eksempelvis metanol. Men samtidig er det ifølge Jacob Sterling måske muligt at udvikle grønne brændstoffer, der kan drive de eksisterende motorer.

- Det er klart, at det kommer til at have en pris, og vi kommer til at investere rigtig meget i det her, siger han.

Professor: Mærsk har musklerne og netværket

På Danmarks Tekniske Universitet mener professor i energisystemanalyse Marie Münster ikke, at et klimaneutralt Mærsk vil være det, der ”redder Paris-aftalen.”

Samlet set udleder skibsbranchen nemlig ’kun’ tre procent af verdens klimagasser. Men alligevel kalder professoren de opjusterede ambitioner for et vigtigt skridt.

Teknologierne kan nemlig bane vejen for en lignende udvikling i eksempelvis i flybranchen.

- Jeg tror absolut, det kan gøre en forskel, også på globalt plan, at Mærsk viser, at de tør at være ambitiøse på det her område, siger Marie Münster til TV 2.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at metanol ikke bare er metanol.

Brændslet kan nemlig produceres både af eksempelvis klimavenlig biomasse og grøn energi – men det kan også udvindes fra fossile brændsler og sort strøm.

- Det er ikke sort-hvidt, men en skala. Og det er klart, at vælger du de grønneste løsninger, så er du tæt på at være klimaneutral, forklarer professoren.

Samtidig giver hun Jacob Sterling ret i, at det bliver en ”kæmpe udfordring” at opskalere produktionen af grønt brændsel.

Skal der laves grøn metanol nok til at drive Mærsks skibe, kræver det nemlig, at hele værdikæden samarbejder, og at mange forskellige underleverandører udvider deres produktion markant.

- Men det tror jeg godt, man kan. Og der er Mærsk nogle af dem, der har musklerne og netværket til at få det til at ske, siger Marie Münster.

Danmark vil levere det grønne brændstof

På Christiansborg får Mærsks skærpede ambitioner også en varm velkomst.

Spørger man klimaminister Dan Jørgensen (S), er det nemlig en ”fantastisk nyhed”.

- Danmark har en ambition om at være et foregangsland. Vi vil gerne gøre en forskel ude i verden, og det må man sige, at Mærsk har potentialet til at gøre, siger han til TV 2.

Derfor vil regeringen også arbejde for at sikre, at der er nok grønt brændstof til Mærsks nye skibsmotorer.

Ifølge klimaministeren har Danmark nemlig gode forudsætninger for at levere den grønne energi, der skal til for at producere eksempelvis grøn metanol.

- Mærsk er jo en global virksomhed, så de kigger ikke kun på Danmark. Men vi vil gerne være det land, der kan levere det grønne brændstof, siger Dan Jørgensen.