Business

Kulturliv frygter at genåbne for tomme sale: - Sådan en forestilling koster millioner af kroner

Mens Socialdemokratiet er klar til at drøfte kompensation på onsdagens møde, er SF allerede klar med et forslag.

På teatret Sort/Hvid i København står sceneinstruktør Niels Erling med en bittersød smag i munden.

Efter knap en måneds nedlukning forventer regeringen nu at kunne genåbne kulturlivet ”så meget som muligt” og ”så hurtigt som muligt”.

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag, hvor han også indkaldte Folketingets partier til møde onsdag eftermiddag. Inden mødet er det kommet frem, at Epidemikommissionen blandt andet anbefaler en genåbning af teatre og biografer, dog med højst 350 gæster.

Vi går rundt, som om vi har været på en dårlig Tinder-date

Niels Erling, sceneinstruktør på teatret Sort/Hvid

Men selvom Niels Erling er ”vildt glad” for udsigten til igen at kunne invitere publikum indenfor, er det ikke uden panderynker.

- Jeg kan ikke stå med andet end en undren over, at udmeldingen kommer så sent. Det er jo på mandag, vi skal åbne, siger sceneinstruktøren til TV 2.

Det kan nemlig være svært at fylde teater og spillesteder på under en uge, lyder det.

Frygter at genåbne tomme scener

Hos Dansk Live, der repræsenterer festivaler og spillesteder, frygter man at måtte spille koncerter for tomme sale.

Gennem de seneste års skiftende nedlukninger og genåbninger er danskerne nemlig blevet langt mere forsigtige med at købe billetter. Det fortæller sekretariatschef i Dansk Live Esben Marcher.

Selvom koncerter kunne afvikles på normal vis i efteråret, kom billetsalget først for alvor i gang op til jul – lige inden kulturlivet endnu en gang måtte lukke ned.

- Det gør jo, at man nu på vej ind i en genåbning står med meget lave billetsalg og en frygt for, at koncertsalen er tom, når man åbner, siger Esben Marcher.

Udover at være en trist oplevelse for kunstnerne kan det også blive en dyr fornøjelse for arrangørerne.

Afvikles koncerter og teaterstykker uden publikum, kommer der nemlig ingen penge i kassen.

- At lave sådan en forestilling koster millioner af kroner, det tager flere måneder, og vi har skuespillere, som frasiger sig social interaktion med andre af frygten for at få corona, siger Niels Erling.

Som en dårlig Tinder-date

Ifølge både Niels Erling og Esben Marcher er de korte udsigter til genåbninger ”uholdbare.”

Udover den økonomiske hovedpine har de seneste års usikkerhed nemlig ”tyndslidt” kulturlivet, siger sceneinstruktøren:

- Vi går rundt, som om vi har været på en dårlig Tinder-date og tjekker vores telefon hvert femte minut for, om der er nyt fra regeringen. Det er jo sindssygt stressende.

Genåbner det danske kulturliv næste uge, efterspørger Niels Erling derfor muligheden for at kunne komme ”fleksibelt og sikkert” i gang igen.

Hos Dansk Live opfordrer Esben Marcher til at give spillesteder muligheden for – ligesom restauranter – at kunne holde lukket med kompensation, hvis billetsalget er for lavt.

Alternativt kan man genindføre den såkaldte aktivitetspulje, hvor arrangører kan søge støtte til at afvikle kulturelle arrangementer.

Partier åbner for kompensation

Hos Socialdemokratiet understreger kulturordfører Kasper Sand Kjær, at han godt forstår kulturlivets bekymringer.

- Det er jo nok bare desværre virkeligheden, når man står i en pandemi, at det kommer rimelig tæt på skæringsdatoen, før man kan give nogle rigtige svar, siger han til TV 2.

Alligevel forsikrer han om, at Folketingets partier på onsdagens møde også vil drøfte, hvordan kulturlivet bedst kompenseres.

Blandt andet vil man tage stilling til, hvad en genåbning vil betyde for de eksisterende hjælpepakker og kompensationsordninger.

- Nogle af dem skal givetvis forlænges, og nogle skal laves som, så de passer til en ny situation. Men vi er nødt til at tage tingene i den rigtige rækkefølge, siger Kasper Sand Kjær.

Hos støttepartiet SF er kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk dog allerede klar med et forslag.

Hun opfordrer nemlig til at indføre en ordning, hvor kulturlivet kan holde lukket med kompensation i eksempelvis to uger efter en kommende genåbning.

Det skal give arrangørerne bedre tid til at forberede sig og samtidig få gang i billetsalget.

- Jeg synes, det er fair, når det er så kort frist, og når vi ser et billetsalg, som er fuldstændig dødt, siger Charlotte Broman Mølbæk til TV 2.