Business

På kort tid er boligrenten blevet firdoblet: - Man er nødt til at nedjustere sine drømme

Renterne ser ud til at stige gennem året. Alligevel tror Jyske Bank på, at boligpriserne vil vokse en lille smule.

Det var ikke, fordi 26-årige Nanna Birch Rasmussen i forvejen blev blæst bagover af de tilbud, hun så på boligmarkedet nord for København.

Men i løbet af de seneste 13 måneder er boligrenten blevet firdoblet, og det gør det både sværere at få lov at låne og dyrere, hvis banken siger ja.

- Det har den betydning, at jeg ikke kan købe en bolig, som jeg kunne for halvandet eller to år siden. Det var ikke drømmeboliger, jeg kiggede på fra start, men nu er man nødt til at nedjustere sine drømme og forhåbninger, siger Nanna Birch Rasmussen.

Så stor er forskellen

Det er ikke meget mere end godt et år siden, at man blot skulle betale en halv procent i rente, hvis man bad om et boliglån med fast rente over 30 år.

I dag vil et tilsvarende lån typisk blive udbudt med en rente på to procent, og det har stor betydning for hele boligmarkedet – både købere og sælgere risikerer nemlig at blive ramt, når renten stiger.

Dels skal man helt lavpraktisk betale mere i renteudgifter, hvis ens lån er på to procent i stedet for en halv procent. Som beregningerne fra Nordea Kredit herunder viser, kan der være flere tusinde kroners forskel hver eneste måned, hvis man sammenligner med, da renteniveauet var lavest i december 2020.

Nok så vigtigt er det også denne rentesats, banker og realkreditinstitutter kigger på, når de skal beregne, hvor mange penge man må låne til at købe bolig for. Alle, der ønsker at låne til at købe en bolig, skal således kreditgodkendes på baggrund af den lange rente, der strækker sig over 30 år.

Det er denne, der er vokset fra 0,5 til 2,0 procent på et års tid.

- Det har den konsekvens, at man bliver godkendt til at kunne købe bolig for et mindre beløb end ellers, siger Mikkel Høegh, der er direktør i Jyske Banks afdeling for boligøkonomi.

Sætter sig i prisen

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit, kan de stigende renter få betydning for hele boligmarkedet.

Man skal måske skrue en lille smule ned for drømmene

Ejendomsmægler Ricco Clausen

Hun peger på unge førstegangskøbere som dem, der umiddelbart vil stå mest for skud som følge af rentestigningerne. Men også for alle andre er der god grund til at følge situationen, mener boligøkonomen:

- Når renten stiger, bliver det dyrere at købe bolig. I første omgang kan man købe en mindre bolig eller søge hen i et andet område, men før eller siden vil efterspørgslen på de lidt dyrere boliger også komme til at falde, og det sætter sig i priserne, siger boligøkonomen og fortsætter:

- Og kigger vi lidt i krystalkuglen, har vi faktisk en forventning om, at resten af 2022 byder på yderligere rentestigninger.

Over de seneste år har de danske boligpriser været blandt dem i hele Europa med mest vokseværk. Trods gentagne advarsler fra eksperter om, at coronakrisen kunne medføre en mindre katastrofe for boligmarkedet, er det gået den anden vej:

Boliger er blevet flået væk, hurtigere end nye ”til salg”-skilte er blevet hængt op, og det har fået priserne til at stige.

Mikkel Høegh fra Jyske Bank forventer dog ikke, at rentestigningen vil være nok til, at boligpriserne nu begynder at falde. I et historisk perspektiv er boligrenter på to procent fortsat meget lavt.

I tiden efter finanskrisen var det eksempelvis ikke unormalt med renter på seks, syv eller endda otte procent for boligejere. Går man endnu længere tilbage, har renteniveauet også været op til – eller endda over – 20 procent.

Men selvom Mikkel Høegh ikke tror, at priserne ligefrem falder, medgiver han, at det kan lægge en dæmper på prisfesten, at renten er blevet firdoblet. Derfor forudser han nu, at boligpriserne ender med at vokse to til tre procent i 2022.

Det er langt fra de stigningstakter, man har set under pandemien.

Ned i pris og størrelse

En af dem, der følger både boligrenterne og -priserne tæt, er ejendomsmægler Ricco Clausen. Som indehaver af Danbolig i Bagsværd og Søborg forsøger han at sælge boliger i et af landets dyreste områder.

Han fortæller, at han har talt med flere potentielle boligkøbere, der har været nødt til at skrue ned for kvadratmeterne eller gå på kompromis på anden vis, fordi renterne er steget, og det dermed er blevet dyrere at købe bolig.

- Men man skal huske på, at vi snakker en stigning fra et absurd lavt udgangspunkt. To procent er stadigvæk meget lavt, siger Ricco Clausen.

Er folk blevet urealistiske i deres tilgang til boligmarkedet, fordi renten har været så lav?

- Man er i hvert fald blevet noget forvænt. Man skal måske skrue en lille smule ned for drømmene, så man er mere realistisk. Men renterne er fortsat meget lave, og det er stadigvæk gunstige vilkår.