Business

Novo-aktien i kæmpe fald

Det er en underleverandør, der står til at koste Novo Nordisk-aktionærerne store summer.

Novo Nordisk-aktien falder mandag morgen med mere end ti procent.

En leverandør har produktionsproblemer, og det rammer salget af fedmemiddel i 2022, oplyste Novo fredag.

Novo Nordisk er med afstand Danmarks mest værdifulde virksomhed målt på aktieværdi.

Et fald på 10 procent svarer således til, at mere end 150 milliarder kroner bliver skåret af den samlede aktieværdi.

Da kursfaldet var størst – umiddelbart efter at markedet åbnede klokken ni – stod Novo Nordisk-aktionærerne til at få skåret hele 16 procent af værdien.

Krisestemning

Fordi Novo Nordisk er så stor en virksomhed, er nedturen med til at trække hele C25-indekset i minus.

Kort efter åbningen klokken ni var der eksempelvis et samlet fald på mere end fire procent. Fald i den størrelsesorden sker normalt ellers kun på krisedage.

Også Vestas og Ørsted har startet ugen ud med aktieklø, omend det med fald på 5,5 og 3 procent er i en anden liga end Novos styrtdyk.

I løbet af den første halve time, efter at markedet åbnede, har både Novo Nordisk-aktien og C25-indekset rettet sig en lille smule, omend der stadig er store tab begge steder klokken 09.25.

For både Novo Nordisk og C25-indekset bredt set er det dog værd at bemærke, at kursfaldet kommer efter et år, der har kastet store stigninger af sig.

Leverandørudfordringer

For Novo Nordisk er det fedmemidlet Wegovy, der ser ud til at kaste store sten i maskineriet.

I fredags, efter at aktiemarkedet i Danmark var blevet sendt på weekend, annoncerede Novo, at man var løbet ind i udfordringer med Wegovy.

Problemet, oplyste Novo i en meddelelse til fondsbørsen, var, at en underleverandør, der skulle fylde kanyler med fedmemidlet, midlertidigt havde stoppet sin fremstilling og levering.

Konkret udpegede Novo Nordisk udfordringer med såkaldte Good Manufacturing Practices som årsagen til leverandørens produktionsstop. Good Manufacturing Practices er et system, der skal sikre, at produkter bliver fremstillet ens og af tilstrækkelig kvalitet.

- Som konsekvens forventer Novo Nordisk ikke at være i stand til at imødegå efterspørgslen i USA i første halvdel af 2022, og få nye patienter forventes at kunne påbegynde behandling, skrev den danske medicinalgigant og indkaldte til et såkaldt konferencekald om sagen mandag morgen.

Deres heltestatus har nok på kort sigt fået et lille knæk

Per Hansen, investeringsøkonom ved Nordnet, om Novo Nordisk

Investeringsøkonom ved Nordnet Per Hansen mener ikke, at sagen grundlæggende ændrer på, at Novo Nordisk gør det godt.

Han peger dog på, at der tidligere har været en fortælling om Novo Nordisk som nærmest usårlige, der måske kan tage en smule skade af mandagens aktienedtur:

- Forventningerne til Novo er så høje, og prisfastsættelsen er så høj, at der ikke er plads til nogen form for slinger i valsen. Novo gjorde det fremragende i sidste uge, og de gør det også fremragende i dag. Men deres heltestatus har nok på kort sigt fået et lille knæk, siger Per Hansen.