Coronavirus

Trods kraftig opfordring fra Brostrøm: Jobsøgende kan eller vil ikke arbejde som vaccinatør

Stor mangel på vaccinatører besværliggør udrulningen af det tredje stik. Men langt fra alle arbejdsløse kan eller vil tage jobbet.

27-årige Line Marie Andersen har været jobsøgende på dagpenge siden i sommer, hvor hun blev færdig med sin bachelor i Event Management fra et universitet i London.

Men hun hverken kan eller vil være med til at vaccinere befolkningen i de mange vaccinecentre landet over, hvor den store mangel på vaccinatører er med til at forsinke og besværliggøre udrulningen af det tredje stik.

- Jeg kan godt se, at der er brug for hænder, men det er bare ikke noget, jeg kan se mig selv i. Det er heller ikke et krav for mig at søge i forhold til mine forpligtelser til jobcenteret, hvor jeg skal søge inden for de kompetencer, jeg er uddannet til, siger Line Marie Andersen.

Opfordringen til ledige hænder, der kan føre en kanyle, er ellers klokkeklar.

- Det er en bred appel til alle, der har tid, overskud og gode varme hænder, der er sprittet af, til at melde sig, lød det mandag fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde.

Søndag lød det fra virksomheden Practio, der står for en håndfuld vaccinesteder rundt om i landet, at man mangler et sted mellem 500 og 1000 nye vaccinatører for at kunne øge antallet af vaccinationer fra 70.000 til 140.000 stik om ugen.

Men det glider af på Line Marie Andersen. Også selvom vaccinatørerne ikke behøver at have en sundhedsfaglig uddannelse.

Hun søger primært indenfor sit eget fag: eventbranchen, men også receptionist- og projektlederstillinger.

- Jeg kunne godt søge stillinger som poder eller vaccinatør. Det er bare ikke noget, jeg har lyst til, siger Line Marie Andersen.

Bange for at blive ødelagt

Og det er der tre forklaringer på. For det første har hun aldrig set sig selv arbejde i sundhedssektoren. For det andet kæmper hun med angst og depression.

- Lige nu kører det okay for mig, men det ville bare være super træls, hvis min angst blev trigget, mens jeg er ved at vaccinere folk – både for dem, men også for mit eget helbred. Jeg er bange for, at jeg bliver ødelagt indeni igen. Det vil jeg helst ikke, siger Line Marie Andersen.

Den tredje grund er, at hun gerne vil passe på sin sårbare familie, som hun frygter, at der er større chance for, at hun kan komme til at smitte, hvis hun arbejder i et miljø, som vaccinatører gør.

- Min mor har en autoimmun sygdom, sclerose, og hende vil jeg selvfølgelig gerne passe på. Og min far er oppe i alderen, og min kærestes bedsteforældre har et super dårligt helbred. Så jeg vil gerne passe på dem også.

Midlertidigt versus længerevarende job

Hvis Line Marie Andersen skulle tage jobbet som vaccinatør ville det kun være midlertidigt. Og det er ikke værd at gamble med sit helbred for kun et par måneders arbejde, som hun ikke brænder for, mener hun.

- Fordi hvis min angst eller depression blusser op igen, så er der ikke nogen arbejdsgivere overhovedet, der kan bruge mig. Så bliver jeg nødt til at blive sygemeldt, og det er fandme også nederen. Det ville være rimelig træls, hvis det ødelagde mine chancer for noget længerevarende indenfor et fag, som jeg brænder for, siger Line Marie Andersen.

Hvem må vaccinere?

  • En vaccinatør behøver ikke at have nogen sundhedsfaglig baggrund. Man gennemgår til gengæld et oplæringsforløb, inden man starter.
  • Der vil altid være en læge som øverste ansvarlige for vaccinationen. Vaccinatøren stikker således på den pågældende læges vegne – eller delegation – så at sige.
  • Der er lavet særlige regler for studerende og pensionister med videre, så de ikke bliver trukket på deres ydelse, hvis de supplerer med en covid-19-relateret indtægt.

Der er masser af jobs. Er det ikke bedre at være i hvilket som helst job end at være arbejdsløs?

- Jeg har selv tænkt sådan. Jeg har ikke så meget erfaring i butik, men jeg tænker, at jeg godt kan gå ned i Fakta og få et job der. Men jeg tror, at gældende for både poder- og vaccinatørjobs er, at de er midlertidige. Det vil sige, at jeg ville stå i samme situation om et par måneder og være jobsøgende og på dagpenge igen, siger Line Marie Andersen.

Vigtigt at kunne lide sit arbejde

Hun tilføjer, at hun ikke er bange for at arbejde. Sidst, hun var ledig i 2018 mellem sin uddannelse som serviceøkonom og sin bachelor i Event Management, tog hun et job på et lager.

- Jeg kan godt se mig selv i alle andre brancher end sundhedssektoren.

Og der er nu også mange jobopslag inden for events, forsikrer Line Marie Andersen. Dem søger hun selvfølgelig. Det har også betydet, at hun har fået en ulønnet virksomhedspraktikaftale på plads indenfor receptionistfaget og konferencer på et hotel, hvor hun starter til januar.

- Så der er chancer for at få et job derude for mig, hvilket er mega nice. Og jeg ved også godt, at der kan være smittefare med mange mennesker til events, men det er noget, jeg godt kan lide, og det er noget, jeg godt kan styre. Det er bare anderledes end at være i et job, jeg ikke kan se mig selv i på lang sigt, siger hun.

- Det skal ikke være lystbetonet

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte på et pressemøde i september om en ny reformpakke, at ingen kan fravælge arbejde.

Her sagde statsministeren:

- Vi skal aflive den myte, der er ved at opstå om, at det nødvendigvis skal være lystbetonet at gå på arbejde.

Men det er Line Marie Andersen bestemt ikke enig i. Den manglende lyst og glæde er også en af grundene til, at hun ikke vil føre en kanyle på vaccinecentrene.

- Hvis man ikke har lyst til at gå på arbejde, så holder det ikke langsigtet. Man vil også blive mentalt nedbrudt. Hvis man ikke kan lide det, så er det ikke sjovt, og så er det sgu ikke det værd, synes jeg.

Håbet er, at der er andre borgere, der synes, at vaccinatør-jobbet til over 200 kroner i timen er noget værd.

For landet over arbejdes der nemlig på højtryk for at få vaccinekapaciteten op i takt med at det tredje stik udrulles til alle over 40 år. Og opfordringen er ikke til at tage fejl af.

På et pressemøde mandag sagde Søren Brostrøm, at der var to flaskehalse: "Hænder" og "bookingsystemet".