Business

Inflationen tager største hop i 13 år: - Det gør ondt ude ved danskerne, siger cheføkonom

Ifølge økonom svarer stigningen i inflationen til, at en børnefamilie bruger 15.500 kroner mere på samme varer.

Det er blevet dyrere at være dansker det seneste år.

Forbrugerprisindekset, der måler inflationen i Danmark, steg i november med 3,4 procent sammenlignet med året før.

Det er den højeste stigning siden oktober 2008 - altså i mere end 13 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det svarer til, at en børnefamilie i dag skal bruge 15.500 kroner mere for at købe de samme varer og tjenester som for et år siden. Det vurderer cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

- Det afhænger selvfølgelig af familiens forbrugssammensætning, men det er en meget markant stigning i merudgifterne for danskerne, skriver han i en kommentar til tallene.

Det gør ondt ude ved danskerne

Inflationen er et udtryk for udviklingen i priserne over tid.

Når inflationen stiger, får forbrugerne mindre for de samme penge. Omvendt vil man gerne have en lille, stabil inflation i økonomien, fordi det holder gang i forbruget.

- I næsten et årti har vi vænnet os til en inflation ofte betydeligt under 2 procent, så det gør ondt ude ved danskerne, når priserne stiger, som de gør i øjeblikket, skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Ifølge cheføkonomen er der stadig langt op til de inflationstal, man lige nu ser andre steder i verden.

Eksempelvis ligger den i USA på omkring seks procent.

Skyldes høje energipriser

Ifølge Jeppe Juul Borre skal årsagerne til de højere forbrugerpriser findes uden for landets grænser.

- Hoppet i inflationen skyldes blandt andet en eksplosion i energipriserne, globale flaskehalse samt et spring i råvarepriser og fragtpriser, siger han.

Årsstigningen på el var i november 32,2 procent. Det er det højeste i 30 år. Og ifølge Palle Sørensen må den høje inflation forventes at være midlertidig.

Selvom Nykredit ikke vil blive overraskede, hvis inflationen holder sig over 3 procent de kommende måneder, forventer Palle Sørensen også et fald.

- For eksempel vil afgiftsstigninger på cigaretter fra nytår lægge et opadgående pres på inflationen. Men på den lidt længere bane peger pilen dog stadigvæk nedad, siger han.