Business

Virksomheder får lettere adgang til coronakompensation

Virksomheder kan nu søge om kompensation for faste omkostninger alene baseret på en nedgang i omsætning i december måned.

Et bredt politisk flertal er blevet enige om nye hjælpepakker til det danske erhvervsliv.

Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et doorstep torsdag eftermiddag.

- Nu spænder vi sikkerhedsnettet ud under dansk erhvervsliv. Nu åbner vi hjælpepakkerne igen. Det er hjælpepakker for 2,6 milliarder kroner, siger han blandt andet.

Mange af ordningerne har været brugt før og genoplives, efter at regeringen onsdag præsenterede en række nye restriktioner for blandt andet nattelivet.

Hjælpepakker genåbnes, og nye kommer til

Ifølge Simon Kollerup vil virksomheder og kulturliv kunne få kompensation for sine faste omkostninger helt frem til til 28. februar.

Samtidig genåbnes kompensationsordningen for selvstændige, freelancere og kombinatører, herunder kunststøtteordningen.

Det er et krav for kompensationen, at man oplever en nedgang i omsætningen på mindst 30 procent. Det gælder fra 1. december 2021.

Som noget nyt kan virksomheder søge om kompensation for faste omkostninger alene baseret på en nedgang i omsætning i december måned. Normalt skal man som virksomhed søge for to eller tre måneder.

Derudover vil tvangslukkede virksomheder i eksempelvis nattelivet og kulturlivet kunne få dækket samtlige faste omkostninger.

Også arrangørordningen er genindført for 350 stående personer. Og spillesteder, som må aflyse eller udskyde koncerter, kompenseres for omkostninger.

For virksomheder, der leverer eksempelvis mad til julefrokoster fredag, lørdag eller søndag, afsættes en pulje, som skal dække udgifter til kasserede varer. Det gælder for sociale begivenheder med flere end 50 deltagere uden for private hjem.

Regeringen vil videre drøfte muligheden for lønkompensation til de tvangslukkede virksomheder med arbejdsmarkedets parter.

Nattelivet lukker ned fredag

På et pressemøde onsdag aften præsenterede regeringen en række nye restriktioner for blandt andet nattelivet.

De vil gælde fra fredag og indbefatter:

  • Lukning af natteliv. Herunder nævnes natklubber, diskoteker og lignende, hvor der blandt andet lægges vægt på, om der er et dansegulv.
  • Lukning af indendørs og udendørs serveringssteder fra midnat og frem til klokken 5. I samme periode anbefales et forbud mod salg af alkohol.
  • Indførelse af krav om mundbind eller visir for både gæster og ansatte på serveringssteder. Dog med undtagelse af siddende gæster samt ansatte med coronapas.
  • Forbud mod at samle flere end 50 stående gæster ved indendørs koncerter, forestillinger, forevisninger og lignende.

Allerede da TV 2 før onsdagens pressemøde kunne erfare, at restriktionerne ville komme, opfordrede flere dele af erhvervslivet til at genindføre kompensation til de ramte virksomheder.

På pressemøde varslede erhvervsminister Simon Kollerup (S) økonomisk kompensation til virksomheder, der bliver ramt af tiltagene.

Bag torsdagens aftale står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Kristendemokraterne.