Business

Hjemsendte børn vil skabe kaos i virksomheder, advarer Dansk Erhverv

Lukkes danske virksomheder ned igen, bliver der brug for blandt andet lønkompensation, advarer organisationer.

Send alle grundskoleelever hjem allerede 15. december.

Sådan lyder regeringens indstilling på baggrund af Epidemikommissionens anbefalinger inden pressemødet om nye coronarestriktioner onsdag aften. Det erfarer TV 2.

Men det vil skabe ”kolossale problemer” i mange danske virksomheder, hvis skolebørnene sendes hjem op til en uge før juleferien egentlig skulle starte.

Det vil koste blod, sved og tårer ude i virksomhederne

Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv

Det siger direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen til TV 2.

- Børnene skal jo passes på den ene eller den anden måde, og det vil vi skulle finde nogle løsninger på. Men det vil skabe kaos i rigtig mange virksomheder, siger han.

- Vi vil finde løsninger

Ifølge Brian Mikkelsen er det vigtigt at holde coronasmitten under kontrol.

Samtidig understreger han, at de fleste danske virksomheder nok skal finde en løsning, hvis deres medarbejderes børn pludseligt sendes hjem.

- Vi vil være bekymrede for yderligere nedlukninger. Men beslutter man sig for det, vil vi finde en løsning på det. Det har vi gjort de seneste 21 måneder, siger han.

Ifølge Dansk Erhvervs direktør kan det blandt andet være at opdele medarbejderne i hold, hvor nogle arbejder hjemme, mens andre møder ind.

Og samtidig kan meget løses med digitale løsninger.

- Men det vil koste blod, sved og tårer ude i virksomhederne, hvis skolebørnene sendes tidligt hjem, siger Brian Mikkelsen.

Opfordrer til at genindføre kompensation

Sammen med skolelukninger anbefaler Epidemikommissionen også blandt andet en nedlukning af nattelivet og en nedlukning af serveringssteder fra midnat og frem til klokken 05.

Men ifølge Dansk Erhverv må det skulle følges af nye kompensationer til de ramte virksomheder.

- Hjemsendelser af børn og tidsgrænser for, hvornår virksomheder skal lukke, vil være uoverskueligt for rigtig mange danske virksomheder, siger Brian Mikkelsen.

Samme budskab lyder fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Her opfordrer direktør Jacob Halbraad til at genindføre blandt andet lønkompensation for virksomheder, hvis de tvangslukkes.

- Hvis vi nu endnu en gang skal til at tage et stort ansvar, som vi har gjort i det seneste halvandet år i dansk erhvervsliv, så er det også ret og rimeligt, at der holdes hånd under virksomhederne, siger han til TV 2.

- Undgå stop and go

Hos Dansk Erhverv opfordrer Brian Mikkelsen til at undgå en ”stop and go”-situation, hvor erhvervslivet skiftevis åbnes og lukkes ned.

I stedet ser han hellere, at der justeres på brugen af mundbind og sættes fart på vaccinationer, inden der gribes til nye nedlukninger.

- Der må vi finde nogle håndtag, som sikrer, at vi stadig har et velfungerende samfund og nogle virksomheder, som er åbne, og som kan tjene penge hjem til det danske samfund, siger Brian Mikkelsen.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra både Fagbevægelsens Hovedorganisation og 3F. De vil dog først forholde sig til eventuelle restriktioner, når de meldes ud fra regeringen.